Încă un mare oraș din România introduce rovinietă locală. Suma colosală la care pot ajunge taxele de drum și amenzile la care se expun șoferii

Marti, 18 Februarie 2025, ora 13:55
7889 citiri
Încă un mare oraș din România introduce rovinietă locală. Suma colosală la care pot ajunge taxele de drum și amenzile la care se expun șoferii
Primăria Iași va institui tarife pentru vehiculele de tonaj greu FOTO Pixabay

Similar cu taxa locală decisă la Brașov, Primăria Iași va institui tarife pentru vehiculele de tonaj greu care tranzitează drumurile naționale din municipiu. Proiectul de hotărâre a fost deja întocmit și ar putea fi aprobat la finalul lunii februarie în Consiliul Local (CL) Iași.

Potrivit Ziarul de Iași, municipalitatea dorește să descurajeze circulația prin oraș a vehiculelor cu o masă între 3,5 tone și peste 40 tone. Important de menționat este și că noile tarife se vor suprapune celor existente pentru tranzitarea orașului pe drumurile locale. Față de acestea din urmă, taxele pentru drumurile naționale (DN24 și DN28) trebuie achitate pentru o săptămână, o lună sau un an. La drumuri locale, poate fi achitată taxa inclusiv pentru o zi de tranzit.

Cât vor plăti firmele de transport și distribuție care mută cantități mari de marfă cu camioane și TIRuri

Tarifele au fost stabilite în funcție de tonaj. Cea mai mică taxă este în cazul vehiculelor cu masa cuprinsă între 3,5 și 12 tone: 315 lei/săptămână, 1.350 lei/lună sau 16.200 lei/an. Pentru categoria 12-24 tone, taxa săptămânală este de 1.050 lei, cea lunară de 4.500 lei, iar cea anuală de 54.000 lei. Nu în ultimul rând, pentru intervalul 24-40 tone, tariful este de 2.100 lei/săptămână, 9.000 lei/lună și 108.000 lei/an. În ceea ce privește vehiculele peste 40 tone, taxa va fi calculată în baza mai multor criterii.

„S-a constatat că traficul autovehiculelor de mare tonaj are un impact semnificativ asupra infrastructurii locale din Municipiul Iași. Această circulație intensă duce la deteriorarea drumurilor, podurilor și a altor construcții publice, ceea ce generează cheltuieli semnificative pentru reparații și întreținere”, se arată în proiectul de hotărâre.

Tariful pentru drumurile naționale se cumulează cu actuala taxa locală care asigură liberă trecere pentru vehicule de tonaj greu pe infrastructura locală. Aceasta din urmă are o valoare cuprinsă între 45 lei (3,5-12 tone) și 299 lei/zi (peste 35 tone).

„Prin intermediul acestui proiect se urmărește alegerea altor trasee de către TIR-uri atât la orele de vârf, cât și în afara acestora, în sensul ca vehiculele de tonaj mare să tranziteze alte trasee din afara orașului”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă nu este momentul ca municipalitatea să scoată tonajul greu definitiv din oraș, cel puțin la orele de vârf, prin interzicerea circulației în anumite intervale orare, oficialul Primăriei a răspuns că proiectul este în fază de consultare publică, iar documentul poate fi modificat în funcție de sugestiile primite. Dezbaterea va ține până pe 24 februarie, iar cei interesați să trimită propuneri o pot face la adresa de mail [email protected] sau la ghișeele Primăriei de la Centrul de Informare pentru Cetățeni.

Ce șoferi nu vor fi obligați să achite tariful special

„Tariful de liberă trecere dispus pe raza municipiului se aplică datorită neplăcerilor provocate riveranilor de către vehiculele de transport marfă precum și datorită depășirii limitărilor de tonaj impus, care aduc degradări sistemului rutier”, se arată în regulamentul care va fi supus aprobării consilierilor locali.

Primăria susține că va utiliza fondurile încasate din noile tarife pentru proiectarea, administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea și modernizarea drumurilor publice.

Sunt exceptate de la plata noilor tarife vehiculele deținute de unele ministere (Apărării, Interne), servicii secrete (SRI, SIE, SPP și STS), Administrația Penitenciarelor, serviciile de urgență, Primărie și instituții din subordine, Control Rutier și Crucea Roșie. De asemenea, sunt scutite de la plată vehicule destinate transportului public și școlar, alături de orice tip de ambulanță și utilaje agricole (înmatriculate în municipiul Iași).

„Pentru vehiculele cu masă maximă autorizată mai mare de 40 tone, taxele permisului de liberă trecere se evaluează individual, pe baza solicitării realizate de utilizator și contorizând masa maximă autorizată, distanța parcursă și limitările de tonaj impuse pe sectoarele respective de drum”, se mai precizează în regulament.

Care sunt sancțiunile dacă nu se plătesc tarifele

În cazul în care șoferii de vehicule cu tonaj mare nu achită tarifele impuse prin noul regulament, aceștia vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 lei. În același timp, dacă este depășită masa maximă autorizată înscrisă în liberul de trecere atunci sancțiunea este cuprinsă între 2.000 și 4.000 lei.

Noul regulament ar putea fi aprobat la finalul lunii februarie, având în vedere că perioada de consultare publică a proiectului de hotărâre expiră pe 24 februarie. Momentul intrării în vigoare a noilor tarife va fi stabilit prin intermediul hotărârii care va fi adoptată de consilierii locali.

Brașovul, celălalt municipiu care a început să taxeze tranzitul prin oraș al vehiculelor de mare tonaj

Așa-numita „rovinietă de Brașov” o precede pe cea de Iași, mai ales când vine vorba de momentul în care au început dezbaterile în interiorul Consiliului Județean. În cazul Brașovului, rovinieta va intra în vigoare în primăvara lui 2025, la un an după ce Consiliul Județean a aprobat taxarea autovehiculelor cu o greutate de peste 3,5 tone. Mai exact, tarifele pentru 16 drumuri județene vor intra în vigoare din 15 aprilie, au stabilit, în şedinţa de joi, 30 ianuarie, consilierii judeţeni braşoveni.

Aceste tarife au fost stabilite anul trecut, în aprilie, prin „Regulamentul pentru eliberarea şi folosirea permiselor de liberă trecere pentru circulaţia vehiculelor pe drumurile judeţene din judeţul Braşov", care prevedea aplicarea lor începând cu 1 ianuarie 2025.

Ziare.com a detaliat AICI care sunt punctual cele 16 drumuri județene care vor fi taxate suplimentar în Brașov.

Un nou rival pentru Netflix și Prime? BitMar promite acces la filme și seriale fără abonament lunar
Un nou rival pentru Netflix și Prime? BitMar promite acces la filme și seriale fără abonament lunar
Dacă te-ai săturat să plătești abonamente lunare la Netflix, Disney+ sau HBO Max, o nouă alternativă își face loc pe piață. BitMar este un serviciu care promite acces la filme, seriale...
HUAWEI FreeArc – Căștile Open-Ear care promit confort și sunet premium. Review complet
HUAWEI FreeArc – Căștile Open-Ear care promit confort și sunet premium. Review complet
În ultimii ani, căștile Open-Ear au început să câștige teren, mai ales pentru cei care vor să se bucure de muzică fără să fie complet izolați de mediul înconjurător. HUAWEI FreeArc...
#rovinieta, #rovinieta amenzi, #rovinieta mare tonaj, #rovinieta taxa, #Primaria iasi, #rovinieta iasi, #taxa drum, #transportatori, #taxe locale , #rovinieta
  1. Un nou rival pentru Netflix și Prime? BitMar promite acces la filme și seriale fără abonament lunar
  2. ESET: Ghid practic de securitate IT – Reducerea riscurilor prin diminuarea suprafeței de atac
  3. HUAWEI FreeArc – Căștile Open-Ear care promit confort și sunet premium. Review complet
  4. Balenele se mută de la XRP și DOGE către acest nou altcoin — Creștere masivă în față!
  5. Fără sprijin puternic politic, acțiunile energiei verzi s-au prăbușit la valorile de acum cinci ani, de dinaintea boomului ESG
  6. Plafonarea prețurilor RCA, prelungită „pentru ultima oară”. Ce a decis Guvernul
  7. Trai tot mai greu pentru români. Prețurile la mâncare au crescut cu aproape 50%, dar sunt domenii unde creșterile depășesc 100%
  8. Nuclearelectrica înființează o fundație caritabilă: „Nucleu de bine” - Legăturile cu un club de tenis deținut de fiul lui Călin Georgescu
  9. Salarii tăiate pentru aproape un milion de români. Eliminarea facilităților fiscale lovește puternic în România
  10. Al doilea „mastodont” care a bătut șoselele României a ajuns la destinație. Cum arată mega-transportul agabaritic, asigurat pentru 58 de milioane de euro VIDEO