Un rubin gigant a fost vândut cu o sumă record, de ordinul milioanelor de dolari

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 09:01
1556 citiri
Un rubin gigant a fost vândut cu o sumă record, de ordinul milioanelor de dolari
Un rubin gigant a fost vândut cu o sumă record FOTO facebook

Un rubin gigant de 55,22 de carate, supranumit Estrela de Fura, cel mai mare licitat vreodată, a fost vândut, joi, la New York cu 34,8 milioane de dolari, un record pentru această piatră, a anunţat compania Sotheby's.

Tăiată şi modelată într-o piatră brută de 101 carate descoperită în septembrie într-o mină din Montepeuz, în Mozambic, operată de firma Fura Gems, bijuteria a fost vedetă în cadrul acestei vânzări de bijuterii care a cuprins 100 de loturi.

Oferită la un preţ de pornire de 21 de milioane de dolari, a fost vândută cu 30 de milioane de dolari, sau 34,8 milioane de dolari cu taxe şi comisioane, unui cumpărător anonim care a licitat prin telefon.

O purtătoare de cuvânt a Sotheby's a declarat pentru AFP că cel care a cumpărat bijuteria este un „colecţionar privat din Orientul Mijlociu”, fără alte detalii.

Recordul anterior a aparţinut unui rubin birman de 25,59 carate, vândut cu 30,33 milioane de dolari, inclusiv taxele de către Sotheby's din Geneva în 2015.

Vânzarea acestei bijuterii extrem de rare, expusă în Hong Kong, Taipei, Singapore, Geneva, Dubai şi New York, a fost un eveniment pentru lumea bijuteriilor.

„Este o adevărată minune a naturii. Orice rubin care iese din pământ şi ajunge să depăşească cinci carate ca un rubin lustruit este ceva rar. Un rubin de 10 carate este foarte rar. 20 de carate este aproape nemaiauzit. Un rubin de peste 50 de carate este o dată în viaţă”, a explicat, pentru AFP, şeful departamentului de bijuterii pentru Americi de la Sotheby's, Quig Bruning.

În cadrul aceleiaşi sesiuni de licitaţie, „The Eternal Pink”, un diamant rar roz de 10,57 carate, rezultat în urma exploatării unei mine din Botswana, a fost vândut la acelaşi preţ de 34,8 milioane de dolari, un record per carat (3,29 milioane de dolari) pentru o piatră de această culoare.

Maximul actual al preţului de vânzare al unui diamant roz a fost atins în Hong Kong în 2017, când „Steaua roz” (59,60 carate) a fost achiziţionată pentru 71,2 milioane de dolari.

Horoscop zilnic. Miercuri, 4 octombrie. Zodia care e la un pas de o criză
Horoscop zilnic. Miercuri, 4 octombrie. Zodia care e la un pas de o criză
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Cineva din...
Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții
Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții
Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și...
#rubin, #gigant, #suma, #record, #milioane dolari, #bani, #New York , #stiri internationale