Bombardamentele lui Putin din Ucraina lovesc ca un bumerang: Rubla rusească se prăbușește

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 00:30
8265 citiri
Bombardamentele lui Putin din Ucraina lovesc ca un bumerang: Rubla rusească se prăbușește
Rubla rusească se prăbușește din caua escaladării războiului lui Putin FOTO: US News

Vladimir Putin a escaladat războiul din Ucraina în ultimele două zile recurgând la bombardamente masive ale armatei ruse cu rachete în mai multe orașe din țara vecină. Însă, această mișcare furibundă s-a întors împotriva Moscovei ca un bumerang, iar rubla s-a prăbușit, fiind cotată la minimum din ultimele 3 luni.

Cotația monedei Rusiei a scăzut la 64,03 ruble pentru un dolar, marți, 11 octombrie 2022, afectată de escaladarea riscurilor geopolitice legate de conflictul din Ucraina și de reducerea ofertei de valuta din rândul exportatorilor, potrivit US News.

Scăderea rublei rusești a însemnat cea mai slabă valoare din 7 iulie 2022 și până astăzi. Ea a pierdut 2,1% față de dolarul american și 2,5% față de euro (62,95 ruble pentru 1 euro).

De asemenea, rubla rusească s-a devalorizat și față de yuan cu 1,4%, la 8,78 ruble pentru 1 yuan, un minimum din ultimele 3 săptămâni.

Finalul jocului lui Putin. Războiul împotriva Ucrainei se întoarce contra președintelui rus

”În timpul sesiunii de tranzacționare, ne așteptăm la o presiune continuă asupra rublei, pe fondul ofertei mai scăzute de valută străină de la exportatori”, a aspus analistul Bogdan Zvarich de la Banki.

Rubla rusească a fost susținută până acum de controlul capitalurilor al Băncii Centrale și de o prăbușire a importurilor, de când au intrat în vigoare sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Profesor la University College din Londra: Putin încolțit ca un șobolan, să ne pregătim pentru un scenariu de coșmar

Deja afectată de sancțiunile occidentale, economia Rusiei se confruntă acum cu o lovitură autoprovocată, impulsul de mobilizare militară a președintelui Vladimir Putin amenințând să submineze productivitatea, cererea și redresarea.

Yevgeny Loktyukhov, analistul de la Promsvyazbank, a subliniat că escaladarea în Ucraina și scăderea prețului petrolului sunt motivele care stau la baza prăbușirii rublei.

Țițeiul Brent, un reper global pentru exporturile Rusiei, a scăzut la 94 de dolari pe baril, cu 2,3%. Indicii bursieri din Rusia, care scăzuseră brusc datorită Gazprom în sesiunea precedentă, acum ei au avut o evoluție mixtă, indicele RTS în dolari a scăzut până la 954 de puncta, cu 1%, iar MOEX în ruble, a crescut cu 1,2% la 1939 puncte.

Citește și:
Experții militari americani avertizează: Unde vor fi noile lovituri ale lui Putin în Ucraina VIDEO
Experții militari americani avertizează: Unde vor fi noile lovituri ale lui Putin în Ucraina VIDEO
Previziunile conform cărora Rusia ar putea plănui o ofensivă reînnoită în Ucraina s-au răspândit în ultimele săptămâni, sugerând că o nouă etapă a războiului ar putea fi la orizont...
Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina
Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina
Războiul sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este cel mai mare conflict din ultimii 80 de ani, au anunțat istoricii și experții. Acum, oficiali americani au...