Rubla rusească, „umflată” artificial prin creșterea taxelor. Cum se asigură Kremlinul că războiul din Ucraina nu se „vede” la cursul de schimb valutar

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 11:16
3918 citiri
Rubla rusească, „umflată” artificial prin creșterea taxelor. Cum se asigură Kremlinul că războiul din Ucraina nu se „vede” la cursul de schimb valutar
Rubla s-a apreciat cu 3% faţă de dolar la începutul acestei săptămâni. FOTO: Pixabay.com

Rubla rusească s-a apreciat luni, la peste 77 de unităţi faţă de euro, până la un maxim al ultimilor doi ani, ajutată de plăţile de taxe pe care companiile urmează să le efectueze în această săptămână şi în timp ce piaţa aşteaptă, vineri, o decizie a băncii centrale referitoare la dobânzi, transmite Reuters.

Până la ora 14:53 GMT (17:53 ora României), rubla se apreciase cu 3,6% pentru a fi tranzacţionată la 77,25 faţă de euro, mai devreme atingând 76,96, cel mai ridicat nivel atins din iunie 2020.

Rubla s-a apreciat cu 3% faţă de dolar, la 73,17 unităţi, oscilând în jurul nivelurilor văzute înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Activitatea de tranzacţionare rămâne redusă în comparaţie cu nivelurile observate înainte de 24 februarie.

Mişcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, deoarece aceasta şi-a pierdut capacitatea de a susţine rubla prin intervenţii valutare, după sancţiunile occidentale care au îngheţat aproape jumătate din rezervele ţării.

Cum reușește Rusia să mențină artificial cotația rublei

Moneda a fost susţinută de un record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile trebuie să le plătească în impozite luna aceasta, potrivit analiştilor chestionaţi de Reuters.

Pentru a efectua plăţile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută străină.

Creşterea taxelor ar putea împinge rubla mai sus, a spus Veles Capital într-o notă adresată clienţilor, dar o reducere aşteptată a dobânzii cheie de către banca centrală, vineri, poate diminua optimismul.

Jucătorii de pe piaţă se aşteaptă la decizia ratei băncii centrale după două modificări de urgenţă ale acesteia în ultima lună - o creştere la 20% la sfârşitul lunii februarie, urmată de o reducere la 17% pe 8 aprilie.

Un sondaj realizat de Reuters a sugerat că banca va reduce dobânda cheie cu 2 puncte procentuale, la 15%.

Într-un alt semn că statul doreşte să stimuleze creşterea economică, preşedintele Vladimir Putin a propus luni reducerea dobânzii creditelor ipotecare subvenţionate la 9%, de la 12%.

Rusia pierde masiv investitori străini

La o întâlnire televizată despre economie, Putin a lăudat deciziile luate „la timp” ale băncii centrale şi ale guvernului, de a ajuta la stabilizarea situaţiei economice.

Banca centrală a declarat luni că scurtează perioada de timp pe care o foloseşte pentru a calcula cursul de schimb oficial cu o oră, o mişcare despre care analiştii Sberbank CIB au spus că sugerează că autoritatea de reglementare observă o îmbunătăţire a situaţiei lichidităţii pe piaţa valutară.

Rusia încă se confruntă cu fuga de capital. Ponderea investitorilor străini în rândul deţinătorilor de obligaţiuni de Trezorerie OFZ ale Rusiei a scăzut la 17,7% în martie, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2012, au arătat luni datele băncii centrale.

Între timp, indicii bursieri ruşi au avut o evoluţie mixtă. Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 2%, până la 946,5 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a fost cu 1,5% mai scăzut, la 2.199,5 puncte, cel mai scăzut nivel din 24 februarie.

Quarterly Report - Editia 4

Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina au ajuns la jumătate de milion de oameni. În ultimele săptămâni au ajuns la niveluri record
Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina au ajuns la jumătate de milion de oameni. În ultimele săptămâni au ajuns la niveluri record
Potrivit Statului Major General al Ucrainei, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni. Cifra...
Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina
Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina
Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai...
#rubla ruseasca, #dolar american, #schimb valutar, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina