Ultima mișcare făcută de Rusia pe piața economică. Cum mai stă Kremlinul la capitolul datorii internaționale. „Economia rusă nu poate rezista”

Sambata, 28 Mai 2022, ora 07:54
3335 citiri
Ultima mișcare făcută de Rusia pe piața economică. Cum mai stă Kremlinul la capitolul datorii internaționale. „Economia rusă nu poate rezista”

Depozitarul Naţional pentru Decontări din Rusia a plătit vineri, 27 mai, cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei.

Această mișcare ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor, transmite Reuters.

Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piaţă emergentă majoră este împinsă într-un default al obligaţiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Depozitarul Naţional pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligaţiunile cu termen în 2026 şi 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.

Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacţiile de plăţi de euroobligaţiuni ruseşti să aibă loc în valută.

Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample ca urmare a deciziei sale de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost îngheţate.

Însă oficialii ruşi au spus că ţara are suficienţi bani pentru a-şi achita datoria şi că ceea ce alte ţări ar putea considera o neplată ar fi un eveniment tehnic şi orchestrat.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că Rusia va continua să-şi plătească euroobligaţiunile în ruble, dacă nu va putea plăti în valută străină, şi îşi va apăra rolul de împrumutat de încredere prin toate mijloacele posibile.

Siluanov a spus că nu ar avea niciun impact asupra economiei dacă Statele Unite ar declara că Rusia se află într-un default tehnic al euroobligaţiunilor sale.

Dar analiştii sunt mai sceptici cu privire la impactul unei posibile consecinţe asupra economiei ruse pe termen lung, deoarece deficitul Rusiei ar putea creşte foarte puternic din cauza invadării Ucrainei, a declarat Takahide Kiuchi, economist la Institutul de Cercetare Nomura.

"Economia rusă nu poate rezista fără finanţare sau bani din străinătate. Deci, în acest sens, lipsa accesului la piaţa globală ar putea reduce potenţialul de creştere al economiei ruse pe termen lung", a spus Kiuchi.

Citeste si:
Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace. La cât a fost cotată moneda
Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace. La cât a fost cotată moneda
Rubla rusească a atins miercuri, 22 iunie, 52,3 unităţi pentru un dolar, fiind cel mai ridicat nivel din mai 2015 şi departe de nivelul de 139 de unităţi pentru un dolar atins după...
Ce vor discuta liderii G7 la Castelul Elmau în Bavaria. Zelenski, invitat să intervină cu propuneri privind sancționarea Rusiei VIDEO
Ce vor discuta liderii G7 la Castelul Elmau în Bavaria. Zelenski, invitat să intervină cu propuneri privind sancționarea Rusiei VIDEO
Liderii statelor G7 se reunesc la Castelul Elmau, în munţii din sudul Germaniei, începând de duminică, pentru a discuta diverse subiecte, de la Războiul rus din Ucraina la securitatea...