Rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume de la începutul anului 2022

Joi, 12 Mai 2022, ora 13:50
16249 citiri
Rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume de la începutul anului 2022

Controalele de capital impuse de Rusia au transformat rubla în cea mai performantă monedă din lume în acest an, arată o analiză Bloomberg.

Rubla și-a reluat avansul față de dolar miercuri, 11 mai, când Bursa din Moscova s-a redeschis după două zile de sărbătoare legală ocazionate de sărbătorirea Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Moneda națională a Rusiei a ajuns să se aprecieze cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind realul brazilian care a câștigat 9% față de dolar, mai arată Bloomberg.

Randamentul puternic al rublei rezultă dintr-o serie de măsuri luate de guvernul rus pentru a susține moneda națională în fața sancțiunilor occidentale. Pe lângă impunerea controalelor de capital, Rusia a forțat exportatorii să vândă valută și cere ca gazele sale naturale să fie plătite în ruble.

Experți: totul este o ficțiune

Strategii spun că statutul actual al rublei nu este credibil, deoarece multe centre de tranzacționare valutară au încetat să mai tranzacționeze cu rubla pe motiv că valoarea sa văzută „pe monitor” nu este prețul la care poate fi tranzacționată în lumea reală.

Jurnaliștii de la Bloomberg notează că randamentul puternic al rublei rezultă dintr-o serie de măsuri luate de guvernul de la Moscova pentru a apăra moneda națională a țării de repercusiunile sancțiunilor istorice impuse de Occident și de alte state din jurul lumii precum Japonia sau Australia.

Pe lângă măsurile de control al capitalului dispuse pe plan intern, Rusia a forțat exportatorii săi să își convertească 80% din profit în ruble și a cerut ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în moneda națională a țării.

După ce la sfârșitul lunii februarie rubla s-a prăbușit la un minim istoric, la doar câteva zile după declanșarea invaziei în Ucraina și anunțarea primelor sancțiuni occidentale, moneda națională a Rusiei a revenit la nivelurile de dinaintea războiului pe 31 martie.

Ironia face ca rubla să funcționeze atât de bine în ciuda războiului declanșat de Rusia în Ucraina, observă analiștii Bloomberg. Și alte țări au impus în trecutul nu foarte îndepărtat controale de capital și nu au obținut aceleași rezultate. Turcia și Argentina au încercat măsuri similare când s-au confruntat cu o depreciere a monedei lor, însă consecințele au fost dezastruoase pentru liră și peso, care au atins minimuri istorice și nu și-au revenit niciodată.

Citeste si:
Traiul fabulos al fiicei lui Peskov la Paris. Schema prin care, cu doar 250 de euro, și-a salvat apartamentul de lângă Turnul Eiffel
Traiul fabulos al fiicei lui Peskov la Paris. Schema prin care, cu doar 250 de euro, și-a salvat apartamentul de lângă Turnul Eiffel
Fiica „pariziană” a purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin și-a vândut cota deținută la proprietatea de lux situată în centrul capitalei Franței, între Turnul Eiffel și Arcul...
Lovitură usturătoare pentru Moscova. Sancțiunea impusă de americani care ar putea pune pe butuci economia Rusiei
Lovitură usturătoare pentru Moscova. Sancțiunea impusă de americani care ar putea pune pe butuci economia Rusiei
Administrația Biden interzice guvernului Rusiei să plătească deținătorii de obligațiuni prin intermediul băncilor americane, începând de miercuri, 25 mai, a anunțat Departamentul de...