Rudel Obreja rămâne în pușcărie, deși „i-a rugat frumos” pe judecători să-l elibereze: „Mă găsesc în închisoare din cauza unor hotărâri nelegale”

Luni, 16 Mai 2022, ora 16:08
5384 citiri
Rudel Obreja rămâne în pușcărie, deși „i-a rugat frumos” pe judecători să-l elibereze: „Mă găsesc în închisoare din cauza unor hotărâri nelegale”
Rudel Obreja a renunțat la costum în favoarea unui tricou imprimat cu mesajul „Unbeatable”. FOTO: Ionuț Mureșan

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a încasat o lovitură grea luni, 16 mai, după ce Înalta Curte i-a respins cererea de suspendare a executării pedepsei de 5 ani primită în dosarul Gala Bure.

Cum și Elena Udrea a formulat aceeași cerere, vestea e de rău augur pentru fosta șefă a Ministerului Turismului.

Atât avocații lui Rudel Obreja, cât și cei ai Elenei Udrea au vrut să repete figura di 2018, când în baza unei deciziia Curții Constituționale judecătorii de la ICCJ le-au suspendat pedepsele. Atunci, Elena Udrea era deja în Costa Rica, dar Rudel Obreja apucase să stea câteva luni la închisoare. Și în prezent, apărătorii celor doi au invocat decizia CCR pe tema nelegalității completurilor de judecată. În plus, avocații au susținut că decizia Curții de Justiție a Uiunii Europene nju se aplică în cazul celor doi.

La câteva ore de la finalul procesului, a venit și decizia pentru Rudel Obreja. În cazul Elenei Udrea, cererea de suspendare a executării pedepsei se va dezbate pe data de 23 mai.

„Respinge cererea formulată de recurentul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019, pronunţate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 mai 2022. Amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 23 mai 2022, ora 13:00”, este decizia ICCJ.

Rudel Obreja a asistat la proces din închisoare, prin videoconferință. Înainte de termenul de judecată fostul președinte al FRB i-a „băgat în corzi” pe doi dintre avocații lui, cu privire ce nu făcuse al treilea.

„Ce trebuia să facă și nu a făcut? Azi dimineață când am vorbit cu el a spus că vine și nu a venit! E foarte ciudat!”, spunea Rudel Obreja de la un fel de „vorbitor”, o cabină strâmtă de la Rahova, de unde deținuții pot intra în videoconferință.

În sala de judecată, avocații se făceau că plouă. „Trebuia să găsească motive suplimentrare pentru CJUE, asta trebuia să facă”, l-a liniștit pe Obreja unul dintre avocați.

Între timp, a luat cuvântul avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu. Acesta a arătat că și Elena Udrea a depus cerere de suspendare a executării pedepsei. În plus, avocatul a arătat că fosta șefă a Minuisterului Turismului i-a spus la telefon că nu dorește să fie prezentă la proces. Judecătorii au arătat că ICCJ are nevoie de un act scris din care să reiese acest lucru și au acordat termen pe date de 23 mai.

Rudel Obreja, care nici nu auzea prea bine ce se întâmpla în sala de judecată, a răspuns impacientat, crezând că pe el îl amână judecătorii: „De ce? De ce?!”.

Rudel Obreja s-a rugat de magistrați să-l elibereze, fie și temporar

În fața Înaltei Curți, avocații lui Rudel Obreja au pledat pentru eliberarea din închisoare a clientului lor pe motiv că decizia CCR cu privire la nelegala compunere a completurilor de 5 judecători este încă în vigoare. În plus, au invocat și câteva motive de neconstituționalitate.

Procurorul de ședință al DNA a solicitat respingerea cererii, pe motiv că nu e suficient de bine argumentată și că, în esență, avocații au reluat motivele exprimate în apel.

Rudel Obreja, care purta un tricou alb inscipționat cu mesajul „Unbeatable” (n.r. – de neînfrânt), a simțit că e momentul să facă apel la bunăvoința instanței.

„Onorată instanță! Mă găsesc în închisoare din cauza unor hotărâri nelegale, așa că vă rog să îmi admiteți cererea. În baza tuturor drepturilor pe care sper că le mai am, vă rog să îmi permiteți să îmi apăr viața. Vă rog frumos! Sunt de acord cu avocații mei”, a spus Rudel Obreja.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit luni să ia în dezbatere recursul în casaţie introdus de Elena Udrea și de Rudel Obreja, ultima cale extraordinară de atac la care pot apela cei doi pentru a obţine rejudecarea dosarului.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare. Rudel Obreja a rămas cu pedeapsa de 5 ani de închisoare.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul „Gala Bute”

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Rudel Obreja gala Bute, #suspendare, #pedeapsa inchisoare, #elena udrea gala bute , #suspendare