
Rudel Obreja nu poate fi operat de cancer în România, astfel că fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) s-a deplasat în Turcia, unde pe data de 28 noiembrie 2022 va fi suspus unui control de către un reputat profesor în chirurgie generală, care își desfășoară activitatea la American Hospital din Istanbul.
De asemenea, Rudel Obreja așteaptă să fie programat în clinici de specialitate din Austria și Germania.
Ultimele luni de investigații medicale n-au avut un rezultat pozitiv pentru Rudel Obreja, a cărui executare a pedepsei de 5 ani de închisoare din Dosarul Gala Bute a fost suspendată cu un an pentru ca acesta să se poată trata.
În motivarea deciziei prin care Rudel Obreja a obținut acceptul judecătorilor de a părăsi teritoriul României pentru analize de specialitate în Turcia se arată că fostul șef al FRB a fost supus pe teritoriul României la numeroase ture de chimioterapie pentru tratarea cancerului de care acesta suferă, însă tratamentul nu a dat rezultate.
„De asemenea, învederează (n.r. – Rudel Obreja), astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, faptul că pe teritoriul României posibilităţile terapeutice sunt limitate, administrându-i-se petentului ture de chimioterapie, însă consemnându-se faptul că asupra formaţiunii tumorale nu se poate interveni chirurgical. Arată că din acest motiv, petentul doreşte să obţină o opinie medicală a unor clinici din străinătate, în vederea obţinerii unei soluţii terapeutice alternative, apreciind că aceasta reprezintă o ingerinţă la dreptul petentului la viaţă. Totodată, arată că, potrivit dispoziţiilor legale menționate anterior, acestea permit ca instanţa să încuviinţeze depăşirea limitelor teritoriale ale României în situaţia imperios necesară. Reiterează faptul că pe teritoriul României nu se poate garanta dreptul la viaţă al petentului, motiv pentru care este necesară consultarea unor opinii medicale din străinătate. În acest sens, arată că s-a efectuat o programare la o clinică din Turcia pentru data de 28.11.2022, astfel cum rezultă din înscrisul medical depus la dosarul cauzei, mai mult, se încearcă efectuarea unor programări şi la clinici medicale din Austria şi Germania. Solicită instanţei să aibă în vedere starea medicală şi cea psihică a petentului, fiind exclusă orice posibilitate de sustragere de la executarea pedepsei, singura finalitatea a deplasării acestuia în străinătate fiind să supravieţuiască, oferiindu-i-se un tratament mai eficient decât cel pe care îl urmează acum”, se arată în actele depuse la dosar.
Chirurgul oncolog din România care l-a consultat pe Rudel Obreja s-a exprimat în sensul că boala acestuia este una gravă:
„Ținând seama de caracterul avansat local (manșonarea trunchiului celiac, invazie arteră hepatică) și la distanță (metastaze hepatice și ganglionare — suspiciune imagistică), se consideră cazul ca fiind în afara resurselor terapeutice chirurgicale radicale și se recomandă dispensarizare oncologică paleativă, cu supravegherea și tratamentul patologiilor asociate”.
Judecătorul de la Tribunalul Ilfov a admis cererea lui Rudel Obreja de a părăsi țara, apreciind că acesta este justificată pentru următoarele considerente:
Fostul șef al Federației Române de Box a formulat și o contestație la executare, aflată pe rolul Tribunalului București, în care arată că judecătorii care l-au trimis după gratii nu i-au calculat perioada deja executată din condamnarea de 5 ani din Dosarul „Gala Bute”.
Rudel Obreja cere să i se calculeze ca executată și perioada de șase luni și jumătate (perioada 5 iunie 2018 – 20 decembrie 2018), timp în care a stat în pușcărie de la pronunțarea deciziei definitive din Dosarul Gala Bute până când a fost eliberat ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de la Înalta Curte.
La această perioadă se mai adaugă și cea executată de la respingerea conttestației în anulare (7 aprilie 2022) până la momentul suspendării executării pedepsei pe motive medicale (22 iulie 2022), adică 3 luni și jumătate. În total, Rudel Obreja a executat în regim de detenție o perioadă de 10 luni.
Reamintim că Rudel Obreja a fost eliberat din penitenciar după ce a fost diagnosticat cu cancer. Instanțele i-au suspendat executarea pedepsei cu 3 luni în luna iulie, apoi au prelungit termenul cu 1 an, până pe 26 octombrie 2023.
În contextul cererii de prelungire a suspendării pedepsei Rudel Obreja a solicitat permisiunea de a părăsi țara în perioada 24.11.2022 – 23.12.2022 pentru a merge la Istanbul, Turcia, în vederea efectuării unor analize medicale. Pe data de 7 noiembrie 2022, Tribunalul Ilfov a admis cerea, decizia fiind definitivă prin necontestare.
Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.
Este vorba despre respingerea unei contestație în anulare, pe care atât Elena Udrea cât și Rudel Obreja au formulat-o împotriva deciziei ICCJ din apel, din 2018. Atunci, Rudel Obreja apucase să execute câteva luni din pedeapsă până să îl scape decizia CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de la Înalta Curte. El a ieșit atunci din închisoare, însă Elena Udrea era deja în Costa Rica.
Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).
Elena Udrea a fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.