Rudel Obreja cere o a doua opinie medicală în Turcia, după ce a aflat că nu poate fi tratat de cancer în țară: „Tratamentul de până acum nu a dat rezultate”

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 21:30
5404 citiri
Rudel Obreja cere o a doua opinie medicală în Turcia, după ce a aflat că nu poate fi tratat de cancer în țară: „Tratamentul de până acum nu a dat rezultate”
Rudel Obreja va fi consultat de un chirurg reputat de la American Hospital din Istanbul. FOTO: Ionuț Mureșan

Rudel Obreja nu poate fi operat de cancer în România, astfel că fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) s-a deplasat în Turcia, unde pe data de 28 noiembrie 2022 va fi suspus unui control de către un reputat profesor în chirurgie generală, care își desfășoară activitatea la American Hospital din Istanbul.

De asemenea, Rudel Obreja așteaptă să fie programat în clinici de specialitate din Austria și Germania.

Ultimele luni de investigații medicale n-au avut un rezultat pozitiv pentru Rudel Obreja, a cărui executare a pedepsei de 5 ani de închisoare din Dosarul Gala Bute a fost suspendată cu un an pentru ca acesta să se poată trata.

În motivarea deciziei prin care Rudel Obreja a obținut acceptul judecătorilor de a părăsi teritoriul României pentru analize de specialitate în Turcia se arată că fostul șef al FRB a fost supus pe teritoriul României la numeroase ture de chimioterapie pentru tratarea cancerului de care acesta suferă, însă tratamentul nu a dat rezultate.

„De asemenea, învederează (n.r. – Rudel Obreja), astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, faptul că pe teritoriul României posibilităţile terapeutice sunt limitate, administrându-i-se petentului ture de chimioterapie, însă consemnându-se faptul că asupra formaţiunii tumorale nu se poate interveni chirurgical. Arată că din acest motiv, petentul doreşte să obţină o opinie medicală a unor clinici din străinătate, în vederea obţinerii unei soluţii terapeutice alternative, apreciind că aceasta reprezintă o ingerinţă la dreptul petentului la viaţă. Totodată, arată că, potrivit dispoziţiilor legale menționate anterior, acestea permit ca instanţa să încuviinţeze depăşirea limitelor teritoriale ale României în situaţia imperios necesară. Reiterează faptul că pe teritoriul României nu se poate garanta dreptul la viaţă al petentului, motiv pentru care este necesară consultarea unor opinii medicale din străinătate. În acest sens, arată că s-a efectuat o programare la o clinică din Turcia pentru data de 28.11.2022, astfel cum rezultă din înscrisul medical depus la dosarul cauzei, mai mult, se încearcă efectuarea unor programări şi la clinici medicale din Austria şi Germania. Solicită instanţei să aibă în vedere starea medicală şi cea psihică a petentului, fiind exclusă orice posibilitate de sustragere de la executarea pedepsei, singura finalitatea a deplasării acestuia în străinătate fiind să supravieţuiască, oferiindu-i-se un tratament mai eficient decât cel pe care îl urmează acum”, se arată în actele depuse la dosar.

Chirurgul oncolog din România care l-a consultat pe Rudel Obreja s-a exprimat în sensul că boala acestuia este una gravă:

„Ținând seama de caracterul avansat local (manșonarea trunchiului celiac, invazie arteră hepatică) și la distanță (metastaze hepatice și ganglionare — suspiciune imagistică), se consideră cazul ca fiind în afara resurselor terapeutice chirurgicale radicale și se recomandă dispensarizare oncologică paleativă, cu supravegherea și tratamentul patologiilor asociate”.

Motivarea Tribunalului Ilfov: „Dreptul la viață este esențial”

Judecătorul de la Tribunalul Ilfov a admis cererea lui Rudel Obreja de a părăsi țara, apreciind că acesta este justificată pentru următoarele considerente:

  • „O opinie medicală nu poate fi acordată, însă, exclusiv pe baza unor înscrisuri, fiind solicitată prezența fizică a bolnavului, pentru ca acesta să poată fi examinat nemijlocit. Totodată a considerat că privarea sa de posibilitatea de a beneficia de opiniile unor medici din străinătate, în condițiile în care cei din România s-au pronunțat în sensul imposibilității realizării intervenției chirurgicale, echivalează cu o ingerință în dreptul petentului la viață, de vreme ce ar putea exista o soluție terapeutică mai eficientă, care să combată afecțiunea de care suferă. (...)
  • Actele medicale relevă faptul că petentul contestator suferă de o boală gravă care, potrivit înscrisurilor medicale emise de medicii specialişti din România, nu poate fi tratată chirurgical.
  • Pe de altă parte, petentul-condamnat doreşte o a doua opinie medicală de la instituţii medicale din străinătate, în speranţa că tehnologia mai avansată de care beneficiază acestea i-ar oferi posibilitatea unei intervenţii chirurgicale de natură a-i vindeca sau ameliora afecţiunile de care suferă.
  • Instanța apreciază ca fiind esențial dreptul la viață, pentru protejarea căruia s-a dispus întreruperea executării pedepsei, în scopul asigurării celui mai bun tratament medical.
  • Pentru obţinerea celui mai eficient tratament medical este oportună şi obţinerea unei alte opinii din partea specialiştilor din cadrul unor clinici din străinătate.
  • Se constată că demersurile efectuate de petent în acest sens, au avut ca rezultat, până la acest moment, obţinerea unei singure programări la o clinică din Istanbul, astfel că instanţa va acorda permisiunea părăsirii României doar în legătură cu prezentarea acestuia la această instituţie medicală”, se arată în motivarea Tribunalului Ilfov.

Contestația la executare de pe rolul Tribunalului București

Fostul șef al Federației Române de Box a formulat și o contestație la executare, aflată pe rolul Tribunalului București, în care arată că judecătorii care l-au trimis după gratii nu i-au calculat perioada deja executată din condamnarea de 5 ani din Dosarul „Gala Bute”.

Rudel Obreja cere să i se calculeze ca executată și perioada de șase luni și jumătate (perioada 5 iunie 2018 – 20 decembrie 2018), timp în care a stat în pușcărie de la pronunțarea deciziei definitive din Dosarul Gala Bute până când a fost eliberat ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de la Înalta Curte.

La această perioadă se mai adaugă și cea executată de la respingerea conttestației în anulare (7 aprilie 2022) până la momentul suspendării executării pedepsei pe motive medicale (22 iulie 2022), adică 3 luni și jumătate. În total, Rudel Obreja a executat în regim de detenție o perioadă de 10 luni.

Reamintim că Rudel Obreja a fost eliberat din penitenciar după ce a fost diagnosticat cu cancer. Instanțele i-au suspendat executarea pedepsei cu 3 luni în luna iulie, apoi au prelungit termenul cu 1 an, până pe 26 octombrie 2023.

În contextul cererii de prelungire a suspendării pedepsei Rudel Obreja a solicitat permisiunea de a părăsi țara în perioada 24.11.2022 – 23.12.2022 pentru a merge la Istanbul, Turcia, în vederea efectuării unor analize medicale. Pe data de 7 noiembrie 2022, Tribunalul Ilfov a admis cerea, decizia fiind definitivă prin necontestare.

Rudel Obreja – 5 ani de închisoare pentru „Gala Bute”

Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.

Este vorba despre respingerea unei contestație în anulare, pe care atât Elena Udrea cât și Rudel Obreja au formulat-o împotriva deciziei ICCJ din apel, din 2018. Atunci, Rudel Obreja apucase să execute câteva luni din pedeapsă până să îl scape decizia CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de la Înalta Curte. El a ieșit atunci din închisoare, însă Elena Udrea era deja în Costa Rica.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Elena Udrea a fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Citește și:
Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante
Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante
Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum,...
Turcia și Armenia își redeschid parțial frontiera. Decizia, luată după trei decenii
Turcia și Armenia își redeschid parțial frontiera. Decizia, luată după trei decenii
Armenia şi Turcia intenţionează să-şi deschidă permanent punctele de trecere a frontierei dintre ele pentru prima dată în ultimele trei decenii, au anunţat vineri, 24 martie, oficiali...
#rudel obreja, #cancer, #Turcia, #Gala Bute DNA, #Elena Udrea, #intrerupere pedeapsa , #justitie