Sportul românesc – cursă spre performanță sau impact social?

Autor: Gabriela Popescu - Fondator "Te Aud Romania"
Luni, 13 Iunie 2022, ora 16:42
3476 citiri

Sportul românesc este în pioneze, sau cel puțin asta ne spun statisticile, cele câteva date concrete la care ne putem raporta în momentul de față. Conform datelor Eurostat, rata participării sportive la populația în vârstă de 15 ani sau peste este de 6,3%, cea mai slabă din Europa, comparativ cu media europeană de 44,3% sau cu unele țări avansate, unde întâlnim o participare de peste 75%, cum este cazul în Danemarca.

La nivel național, rata ocupării forței de muncă în domeniul sportiv se situa, în anul 2020, la 0,2% din rata de angajare la nivel de țară. Din nou, țara noastră pare a fi codașa Europei, pe când la polul opus se află Islanda cu o rată de angajare sportivă de 2,2%.

Toate aceste statistici par la ele acasă, dacă e să ne uităm la numărul cluburilor sportive din România și la evoluția lor de-a lungul timpului. Dacă în 2008, România avea, conform informațiilor Statista, 57 de cluburi sportive, în 2019 a ajuns la 87, după care ulterior a scăzut la 80 în 2020.

Voi alege să mă opresc aici cu aceste statistici, deși aș putea continua cu rata scăzută a voluntariatului în sport în țara noastră, slaba participare și interesul inexistent al populației față de tot ceea ce înseamnă eveniment sportiv și lista poate continua.

De cealaltă parte a baricadei auzim din ce în ce mai multe voci care vorbesc despre performanța sportului românesc, în pofida a ceea ce ne spun cifrele. Ne răsună în minte ca un ecou toate acele strategii interminabile care vorbesc despre sportul pentru toți, în fapt doar niște cuvinte așternute pe o foaie, fără plan de acțiuni concrete, obiective de implementare și cu niciun impact real asupra comunităților și societății.

În timp ce aproape orice om implicat în sportul românesc este preocupat în a produce sportivi cu rezultate, care să conducă țara pe culmile succesului, noi, cei de la firul ierbii, ne luptăm să promovăm importanța sportului în școli, să convingem părinții că sportul aduce multe beneficii conexe, să cream impact social prin sport și să convingem oameni din jurul nostru de cât de importantă este prezența comunității la marginea terenului.

Sportul pentru toți ar trebui să fie premisa principală de la care pornește orice cursă spre performanță, iar în lipsa unei strategii clare și coordonate de acest fel, importul de jucători profesioniști din cele mai exotice tărâmuri pare a rămâne una din puținele soluții de resuscitare în sportul de echipă românesc – un fenomen care pare să capete amploare cu precădere în rugby.

Și atunci, mă întreb, cumva retoric – oare care e rolul sportului în viețile noastre și în viețile copiilor noștri? E doar o altă căsuță pe care o putem bifa liniștiți dacă am deschis televizorul pe un canal de sport la o manifestare intens mediatizată, ca Jocurile Olimpice sau vreun campionat de fotbal? Sau e vorba întocmai despre acele valori pe care sportul are potențialul de a le promova și de a le sădi în rândul copiilor noștri – cei care ne vor făuri viitorul?

Impactul social prin sport e un concept titrat, folosit și implementat încă din cele mai vechi timpuri și în termeni practici, pe înțelesul tuturor, rezolvă, înainte de toate, provocări sociale nenumărate, întâlnite la nivelul comunității. Cel mai probabil, sportul românesc ar fi într-o cu totul altă situație acum, dacă noi, toți cei implicați în sportul românesc, am fi preocupați înainte de toate în a produce impact social pozitiv în jurul nostru și a promova valori demne ale sportului.

Ca om implicat în rugby-ul românesc de cel puțin cinci ani, îndrăznesc să spun ca a venit vremea schimbării și timpul identificării de soluții. Altminteri, vom trăi mulți ani de aici înainte în umbra performanțelor românești de mult apuse.

Totodată, știu că sportul poate mișca comunități în adevăratul sens al cuvântului și am văzut chiar de curând în mica noastră comunitate, la Gura Humorului, când, prin prisma transmiterii live a meciului de către TVR, stadionul s-a umplut de suporteri, iar atmosfera din tribune a fost spectaculoasă.

Tot în comunitatea noastră, am văzut impactul sportului asupra a peste 500 de copii din întregul județ, care practică principiile rugby-ului. Aceștia s-au întâlnit într-un campionat dedicat Zilei Copilului, atât fete, cât și băieți, echipe mixte, și am simțit alături de ei ce înseamnă, de fapt, această investiție în sport: o bază sănătoasă a adultului de mâine, care înțelege altfel respectul și competiția, dar în același timp și nevoia de a lucra în echipă pentru a avea succes. Și mulți părinți mai competitivi decât copiii, una dintre cele mai mari probleme ale sportului românesc. Însă mergem înainte și punem cărămidă peste cărămidă pentru planul măreț al schimbării atitudinii față de sport. Cu toate piedicile existente, pare totuși că se poate. Sau suntem noi mult prea încăpățânați să renunțăm acum.

Gabriela Popescu este Fondator "Te Aud Romania".

După o perioadă în lumea financiar-bancară a Londrei, Gabriela a decis să se întoarcă în țară, la Gura Humorului, unde a fondat fundația Te Aud România în 2014. Scopul fundației este de a oferi educație alternativă copiilor din mediile dezavantajate prin proiecte educative și implicare prin sport. Totodată, Gabriela a revitalizat și echipa locală de rugby, Rugby Club Gura Humorului, unde a reușit să implice atât comunitatea humoreană, cât și parteneri naționali și internaționali.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Insula grecească Ikaria, care face parte din cele cinci „Zone Albastre”, devine tot mai cunoscută pentru longevitatea impresionantă și sănătatea locuitorilor săi care ajung să...
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
Îți dorești să faci sport, pentru a-ți menține greutatea sau chiar pentru a elimina kilogramele în plus? Dacă nu ai timpul necesare pentru a te ține de un program strict de fitness, cu...
#rugby, #sport, #sportul romanesc , #rugby