Focar de rujeolă într-o școală din București. Mulți copii nu au fost vaccinați

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 17:36
2426 citiri
Focar de rujeolă într-o școală din București. Mulți copii nu au fost vaccinați
Copil care este vaccinat FOTO Unsplash

A fost descoperit un focar de rujeolă într-o școală din București.

Patru copii au prezentat simptome clare ale bolii, iar conform primelor informații, nu ar fi fost vaccinați, potrivit digi24.ro.

În prezent, sunt 2.000 de cazuri confirmate în țară.

„Din cauza vaccinului anti-Covid a dus la o rată de vaccinare mică și la alte vaccinuri, cum ar fi rujeolă. Medici trebuie să informeze corect populația, să spună că vaccinul a trecut testul timpului și salvează vieți. Vaccinul împotriva rujeolei salvează vieți și este printre cele mai vechi, a trecut toate testele și proba timpului. O rată de vaccinare la rujeolă de 70% nu este suficientă pentru a bloca răspândirea epidemică a acestei boli”, a declarat, pentru Digi24, medicul Cristian Oancea.

Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii.

Ministrul Sănătăţii a fost prezent la conferinţa de închidere a proiectului "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente", organizată de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

"Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (...) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării - una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (...) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea", a susţinut ministrul.

El a precizat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al direcţiilor de sănătate publică, dar şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.

"Noi avem această responsabilitate - să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi, să introducem această doză suplimentară, este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată nu numai în România când apare o astfel de situaţie. Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie care vor chema toţi aceşti părinţi cu copiii la vaccinare. Sigur, nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important şi în plus se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani", a afirmat Alexandru Rafila.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Marş de comemorare organizat în București, la doi ani de război în Ucraina. Participanţii au protestat în faţa ambasadei Rusiei FOTO
Marş de comemorare organizat în București, la doi ani de război în Ucraina. Participanţii au protestat în faţa ambasadei Rusiei FOTO
Membrii comunităţii ucrainene din Bucureşti și alte persoane au participat sâmbătă, 24 februarie, la un marş de comemorare a victimelor războiului din Ucraina. Potrivit organizatorilor,...
Record de temperatură pentru ziua de 24 februarie. Cât de cald e în București și unde sunt așteptate ploi
Record de temperatură pentru ziua de 24 februarie. Cât de cald e în București și unde sunt așteptate ploi
Vreme călduroasă sâmbătă, 24 februarie, în București. Finalul ultimei luni de iarnă a venit cu vreme de primăvară. Însă, potrivit ANM, ploile se vor reîntoarce în România. Se vor...
#rujeola, #focar, #Bucuresti , #stiri sociale