Președintele Bulgariei, despre votul negativ pentru România și țara sa privind Schengen: „Este extrem de ilogic”

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 17:50
5452 citiri
Președintele Bulgariei, despre votul negativ pentru România și țara sa privind Schengen: „Este extrem de ilogic”
Președintele Bulgariei Rumen Radev a amintit că cei mai mari investitori din țara sa sunt tocmai Olanda și Austria FOTO Facebook / Rumen Radev

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi, 8 decembrie, că este "total ilogic" ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE.

„Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev.

Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria.

Şeful statului bulgar a vorbit despre acest subiect cu ocazia primirii, la Sofia, a omoloagei sale din Grecia, Katerina Sakellaropoulou.

Radev a regretat că veto-ul a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE.

Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

#rumen radev, #presedinte Bulgaria, #Schengen, #aderare Schengen , #Bulgaria