De ce nu poate Murdoch sa renunte la Google

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 12:52
3218 citiri
De ce nu poate Murdoch sa renunte la Google

Ideea lui Rupert Murdoch de a retrage site-urile de presa NewsCorp din cautarea Google este fara indoiala una extrem de indrazneata, insa analistii au o multime de motive sa creada ca media online nu vor putea exista in afara Google, iar mogulul american nici nu si-ar dori de fapt asa ceva.

Magnatul Rupert Murdoch, directorul executiv al trustului media NewsCorp, a zdruncinat lumea Internetului, saptamana trecuta, anuntand ca isi va retrage site-urile de stiri din cautarea Google. In linii mari, raspunsul giganticului motor de cautare pe Internet a fost: "N-aveti decat!", iar analistii s-au grabit sa faca scenarii si sa traga concluzii, potrivit Advertising Age.

Una dintre ele este aceea ca publicatia The Wall Street Journal (WSJ) este singura care poate supravietui chiar daca ar fi invizibila pe Google, dar si in acest caz NewsCorp ar inregistra pierderi importante, in conditiile in care 7% din numarul de accesari si 17% din vizitatorii unici ai site-ului au venit luna trecuta din cautarea Google, potrivit statisticilor Compete.com.

"Pot vedea si niste avantaje, daca sunt un publisher national ca WSJ si incerc sa-mi creez exclusivitate pe continut si sa contracarez agregatoarele de stiri, iar prin asta nu ma refer atat de mult la Google, ci la cei care profita de pe urma lui", crede Rusty Coats, directorul retelei de publicatii online Scripss.

Intr-adevar, in cazul WSJ, o publicatie consacrata, de nisa, "traficul generat de Google este cel mai putin important", crede Jonathan Miller directorul diviziei online a NewsCorp, dar si asa renuntarea la Google ar genera pierderi financiare usturatoare, in conditiile in care chiar si un site de nisa ca WSJ.com ar vinde mai putina reclama.

Statisticile Compete.com arata ca cele trei mari motoare de cautare pe Internet au generat 21,9 milioane de accesari ale WSJ.com, numai in luna octombrie.

Luand in calcul un pret estimativ de 24 de dolari pentru o mie de afisari (n.r. Cost per mie - CPM), oferit advertiserilor, inseamna ca paginile accesate din motoare de cautare au adus incasari de 525.000 de dolari, luna trecuta.

Presupunand ca rezultatele din octombrie sunt reprezentative pentru o luna obisnuita a anului, ajungem la incasari de 6,3 milioane de dolari pe an, sau minim 3 milioane de dolari, daca CPM ar ajunge la numai 10 dolari.

Adevaratul plan al lui Rupert Murdoch

Citind insa printre randurile interviului cu Rupert Murdoch, care a declansat intreaga polemica referitoare la retragerea NewsCorp din Google, analistii cred ca planul mogulului american este cu totul altul si, paradoxal, se bazeaza in continuare pe Google.

Astfel, Murdoch si-ar dori de fapt numai sa introduca sisteme de plata pentru accesarea continutului pentru toate site-urile NewsCorp, dupa modelul experimentat in clipa de fata pe WSJ, fara a retrage insa publicatiile din cautarea Google.

Acestea vor fi gasite in continuare de utilizatorii Google, sub forma unui titlu si un singur paragraf din text, iar pentru vizualizarea integrala a articolelor, acestia vor fi nevoiti sa plateasca.

Cu alte cuvinte, Murdoch va incerca sa imbine avantajele afisarii site-urilor in cautarea Google cu incasarile directe aduse de un sistem de plata.

Cea mai buna solutie ar fi afisarea in agregatoarele de stiri a unei bucati de text suficient de mare pentru a fi gasita de motoarele de cautare si cu destula informatie gratuita pentru a-i atrage pe eventualii clienti platitori, fara a oferi insa intreg articolul, cum se intampla in clipa de fata.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rupert Murdoch NewsCorp Google, #Rupert Murdoch Google, #Wall Street Journal Google , #Google