Brown si The Sun, in conflict deschis, din cauza unei scrisori

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 19:28
807 citiri
Brown si The Sun, in conflict deschis, din cauza unei scrisori

O scrisoare de condoleante adresata de Gordon Brown mamei unui militar ucis in Afganistan a agravat conflictul dintre premierul britanic si grupul media al lui Rupert Murdoch.

Scandalul a izbucnit luni, cand The Sun, proprietate a News Corp., grupul magnatului, a lansat un atac fara precedent la adresa premierului, reprosandu-i ca nu are niciun respect pentru militarii cazuti la datorie in Afganistan, relateaza AFP.

"Ce scursura nerusinata!", a titrat The Sun, publicand scrisoarea scrisa de mana, care continea, potrivit ziarului, greseli si trimisa de Brown lui Jacqui Janes, al carei fiu, Jamie, 20 de ani, a fost ucis in octombrie. "Numai Gordon Brown putea transforma un omagiu intr-o insulta grosolana", a scris Daily Mail.

Brown a incercat sa inabuse polemica, sunand-o pe Janes pentru a pune greselile pe seama scrisului sau dificil de descifrat. Insa The Sun a publicat transcrierea integrala a acestei discutii.

Celelalte ziare au inceput sa se distanteze, dupa conferinta de presa a lui Brown. "Sunt sensibil la durerea unei mame. Ii inteleg durerea si tristetea", a asigurat el, neobisnuit de emotionat.

Chiar daca nu a facut explicit aluzie, observatorii au vazut in aceste cuvinte o referire la moartea in 2002 a fiicei sale Jennifer, nascuta prematur.

Jurnalistii au remarcat faptul ca Brown le scrie personal familiilor militarilor ucisi si ca, daca respectiva scrisoare contine greseli, este pentru ca Brown sufera de probleme de vedere de cand si-a pierdut un ochi, in tinerete. "Ceea ce este cinic este campania The Sun", a protestat, tardiv, The Guardian.

Potrivit unui sondaj al unui site apropiat de opozitia conservatoare, britanicii ii dau dreptate lui Brown. 65% cred ca The Sun a depasit limitele, 23% considera atitudinea sa legitima.

The Sun, publicatia cu cel mai mare tiraj din tara (2,9 milioane de exemplare), a lansat ostilitatile in septembrie, anuntand ca ii va sustine pe conservatori la alegeri, chiar in seara unui discurs foarte asteptat al lui Brown. Cotidianul i-a sustinut pe laburisti la ultimele trei alegeri, iar puterea News Corp., care detine si News of the World, Times, Sunday Times si televiziunea BsKyB, da cosmaruri guvernului, dat perdant la alegerile din 2010.

Ministrul comertului, Peter Mandelson, a trecut la contraatac saptamana aceasta, acuzand grupul ca are un "contract" cu conservatorii. "Ceea ce poate face Sun pentru conservatori in alegeri este o parte a contractului si, in mod clar, ceea ce pot face conservatorii pentru News Corp, daca vor fi alesi, este cealalta parte a intelegerii", a subliniat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#conflict Brown The Sun , #stiri Rupert Murdoch