Fondatorul Twitter critica planul lui Murdoch de a taxa editiile online ale publicatiilor

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 15:13
1185 citiri
Fondatorul Twitter critica planul lui Murdoch de a taxa editiile online ale publicatiilor

Co-fondatorul Twitter, Biz Stone, considera ca sistemul de taxare a continutului online agreat de Rupert Murdoch nu va functiona, pentru ca inseamna "introducerea duhului inapoi in sticla", viteza de schimbare in domeniul internetului insemnand esuarea rapida a planului magnatului.

Co-fondatorul Twitter il avertizeaza pe Murdoch ca "ar trebui sa fie atent la oportunitatea de a face ceva radical diferit prin care sa faca o tona de bani mai degraba decat a se implica intr-o actiune de limitare ridicola care i-ar aduce putini bani", potrivit The Guardian.

In cadrul unui eveniment organizat de National Endowment for Science, Technology and the Arts din Londra, Stone a adaugat ca viteza de schimbare in internet inseamna ca planul lui Murdoch va esua rapid. Atacului sau i s-a alaturat Reid Hoffman, co-fondator al site-ului LinkedIn, care a adaugat ca este sigura ca "in timpul tranzitiei de la cai la automobile au fost unii oameni care au deplans pierderea transportului cabalin".

"Nu stiu care este viitorul presei traditionale, dar din perspectiva mea si a Twitter cred ca este o oportunitate de alianta minunata acolo, in deoarece cred ca pe masura ce adaugam lucruri pe Twitter putem ajuta", a declarat Stone.

Twitter, care este evaluat la mai mult de un miliard de dolari, vrea sa inceapa sa produca profit si planuieste introducerea unor noi trasaturi in urmatoarele luni. Stone, care a pus pe picioare compania in urma cu doi ani, a declarat ca pana la sfarsitul anului va oferi utilizatorilor corporatisti metode care sa ii ajute sa foloseasca Twitter pentru a tine legatura cu clientii si pentru a-si putea urmarii brandurile. Un numar din ce in ce mai mare de corporatii au ales Twitter ca metode de contact pentru clienti.

Stone a adaugat ca Twitter, a carui vanzare nu este luata in considerare, este interesat de mai multe parteneriate.

Strategia magnatului media Rupert Murdoch in ceea ce priveste internetul, dupa ce a anuntat ca va bloca accesul la publicatiile sale pe Google, ar putea sa nu functioneze, spun specialistii in jurnalism, avertizand ca taxarea editiilor online nu ii va atrage pe consumatori.

Magnatul australo-american a criticat vehement Google, saptamana trecuta, amenintand cu blocarea accesului la continuturile sale furnizate de motorul de cautare, pintre care serviciul Google News care indexeaza site-urile de informatii.

"Sunt persoane care se multumesc sa ia tot ceea ce le intereseaza, sa fure informatiile noastre - afirmam ca ne fura informatiile, pentru ca se servesc de ele fara a plati", a spus Murdoch.

Grupul News Corporation a anuntat, de asemenea, ca va introduce o taxa pentru accesarea editiilor online ale publicatiilor pe care le detine, printre care New York Post din Statele Unite, dar si Times si The Sun in Marea Britanie. Aceasta masura a fost deja aplicata pentru editia web a Wall Street Journal.

"Cand vorbim de Rupert Murdoch, trebuie sa tinem cont de doua lucruri. O posibilitate, pe care nu as inlatura-o, date fiind reusitele sale din trecut, este ca are doi sau trei pasi in avans intr-o chestiune pe care nimeni nu a inteles-o inca. Dar cealalta posibilitate este ca el nu intelege realmente (internetul), ca face o greseala colosala si ca nu realizeaza inca", a comentat Dan Kennedy, profesor de jurnalism la universitatea Northeastern (Massachusetts).

"Cea mai importanta incursiune a sa pe Internet a fost MySpace. A supraplatit si a ales cel mai prost moment pentru a-l cumpara", remarca Kennedy.

Ideea de a bloca accesul la continuturi pe Google "nu mi se pare excelenta in prima instanta", spune Rick Edmonds, expert la Poynter Institute, o scoala de jurnalism din Florida. "Stim ca el face de multe ori declaratii si ca rezultatul este putin diferit dupa ce isi consulta oamenii de pe teren", explica acesta.

Google a reactionat cu calm la criticile lui Murdoch, reamintind ca publicatiile isi mentin proprietatea asupra continuturilor pe care accepta sa le plaseze pe Google News. "Editorii isi pun continutul pe web pentru ca vor ca noi sa il gasim si foarte putini dintre ei aleg sa nu isi includa materialul pe Google News. Dar daca ne spun sa nu il includem, nu o mai facem", a mentionat Google.

Pentru Michael Wolff, autorul unei biografii al lui Murdoch, ultimele declaratii ale acestuia constituie ultima manifestare a "razboiului sau contra internetului". "Este posibil sa nu inteleaga ca retragerea publicatiilor lui News Corp. de pe Google inseamna sa inceteze sa mai influenteze o mare parte a pietei de informatii", explica acesta.

Si daca Wall Street Journal poate fi rentabil pe Internet, modelul risca sa nu poata fi imprumutat altor publicatii mai putin specializate sau prestigioase, avertizeaza Kennedy, iar "daca (Murdoch, n.r.) se gandeste ca cineva va plati pentru a avea acces la New York Post sau pe site-ul canalului Fox News, eu sunt dezolat, dar nu va functiona".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Biz Stone Twitter, #Rupert Murdoch plata publicatii Internet , #stiri Rupert Murdoch