Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”

Duminica, 07 August 2022, ora 22:11
7050 citiri
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Ședință de guvern FOTO Facebook/ Guvernul României

România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de bază și se anunță și alte scumpiri. Peste toate acestea, politicienii par să nu se mai înțeleagă în coaliția de guvernare, punând sub semnul întrebării stabilitatea politică.

Analiștii politici se tem ca nu cumva frământările din guvern să adâncească de fapt criza economică în care inevitabil vom intra, alături de celelalte țări ale UE.

Cristian Hrituc: ”Este clar că va urma o perioadă grea”

Analistul politic Cristian Hrituc a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce noi nu putem rata această rcesiune dar și cum politicienii îngreunează situația.

”Este clar că va urma o perioadă grea, toți analiștii economici prevăd lucrul acesta și aici nu vorbim doar de o criză a economiei ci de o criză a tuturor economiilor, și chiar a celor mai puternice. România nu este singură, este într-o economie mondială și depinde foarte mult și de cum merg celelalte țări.

Orice criză resimțită afară se va simți și la noi și avem exemplu criza din SUA din 2007 care a fost ca un tsunami și s-a dus în toată Europa.

Acum avem un domeniu în care suntem mai puțin vulnerabili ca ceilalți, și mă refer la gaz, pentru că avem o dependență mult mai mică decât alte țări pe acest segment.

Vom vedea dacă autoritățile vor reuși să crească rezerva de gaz până la 80% și cu ce măsură vor putea să stăpânească inflația și dacă vom putea să reducem riscurile aparției unei crize alimentare în România, pentru că toată lumea a tras semnale de alarmă din cauza conflictului din Ucraina, din cauza secetei.

Este clar că toată lumea este în stand by pentru că piața economică are până la urmă și o componentă psihologică și în momentul în care anunți că va fi rău vei determina consumatorul să fie mai prudent, să cheltuiască mai puțin și de aici încolo se vor naște diverse efecte economice”, a explicat Cristian Hrituc.

PSD a mai făcut acest joc”

Și cum atunci când sunt probleme economice, chiar și în familie apar neînțelegeri, politicienii din colaiția de guvernare au și ei probleme. Și chiar dacă momentan, în spațiul public se păstrează aparențele, pe holuri, se aruncă ”bârfe” conform cărora coaliția este din nou în impas.

”Acum, important este ca România să rămână stabilă, astfel încât, pe lângă aceste crize care se anunță să nu avem parte și de o criză politică. Ținând cont că în 2023 întrăm în an preelectoral există tentația la unele pertide să fugă de răspundere.

Știm că în special PSD a mai făcut acest joc și se pare că se lucrează deja pe scenarii pentru a vedea care este reacția la acest tip de nouă criză. Atâta timp cât coaliția actuală va rămâne sudată și va sigura o stabilitate și o majoritate parlamentară, orice criză va putea fi trecută mai ușor. Pentru că indiferent cât de buni sau cât de mai puțini pricepuți sunt actualii miniștri măcar poate exista un traseu predictibil.

Dacă s-ar rupe această coaliție am intra în alte probleme pentru că dacă ne uităm pe spectrul politic este greu de realizat o nouă majoritate guvernamentală ceea ce, probabil, ar duce până la urmă la un guvern minoritar care va fi șantajat permanent de către partidele care se vor poziționa ca partide de opoziție.

Așadar vom avea o perioadă foarte grea, cu crize economice, cu o posibilă criză alimentară dar le putem depăși dacă vom rămâne raționali și vom lua deciziile care se impun și vom avea o stabilitate politică”, a explicat politologul.

”E ușor să spui că de mâine acordăm subvenții tuturor. Dar poți să faci acest lucru?”

Cristian Hrituc vede eventuala plecare a PSD de la guvernare drept o altă problemă. Pentru sociali democrați ar fi o soluție să mai crească în sondaje însă nu toți vor să plece de la putere.

”Dacă PSD va alege să plece de la guvernare ca să nu deconteze din punct de vedere electoral, vremurile grele care vor veni, atunci vom avea o problemă în plus. Probabil toate celelalte crize se vor adânci. Tot ce ar putea veni negativ am putea simți ca dublu impact.

PSD poate să șantajeze însă vom vedea dacă va face acest lucru. Este ușor, în discursul publică să vină să spună că ”haide să luăm nu știu ce măsuri de protecție socială”. Dar trebuie să ai un echilbru între ce poți face, ce poți da în plus oamenilor, ce deficite structurale creezi și discursul public.

E ușor să spui că de mâine acordăm subvenții tuturor. Dar poți să faci acest lucru? Economia României rezistă? Adică nu putem judeca după principiul trecem iarna asta, dăm acum ajutoare și vedem ce facem la anul. Și așa România era într-un porces de deficit excesiv, s-a acordat o subvenție foarte mare pentru energie electrică, anul acesta până în martie.

Aici este nevoie de politicieni responsabili. Trebuie să avem grijă de populație, în special cea vulnerabilă, dar trebuie să nu cădem în discursul populist și să anunțăm că dăm 10 lei deși noi putem da doar 1 leu”, a mai spus analistul politic.

Suntem la mâna PSD ca să nu înceapă criză politică?

În acest moment pare că suntem la mâna Partidului Social Democrat însă chiar și cu divergențe de opinie, până la urmă, tot au ajuns la un consens până acum, în coaliție.

”Realist vorbind trebuie să vedem dacă PSD s-a schimbat la nivel de substanță sau și-a făcut un facelift. Dacă facem o analiză pe baza istoricului avut. Dacă în PSD sunt oameni responsabili și Marcel Ciolacu reușește să-i țină în frâu pe absolut toți din conducerea partidului, atunci vor fi cel mult dezbateri pe viziuni și soluții dar nu vor fi înaintate idei și propuneri aberante care nu pot fi îndeplinite cu adevărat dar care dau bine la public.

Săptămânile trecute am avut o dezbatere pe impozitul progresiv, de exemplu S-a ajuns la o soluție, PNL nu a vrut să renunțe la cota unică, au fost negocieri în cadrul coaliției, s-au adoptat puncte de vedere PSD. Dar acestea sunt lucruri normale între două partide de orientare opusă.

Problema este să nu ajungem la pachetele din campaniile electorale ale PSD în care spuneau că înființează un milion de locuri de muncă, măsim salariile de cinci ori și tot așa. Să nu ajungem la un discurs populist demagogic ce poate să dea bine la electorat dar poate să creeze o ruptură între partidele aflate la guvernare”, a mai spus Cristian Hrituc.

Cu cine ar putea fi înlocuit PSD la guvernare

Dacă un partid decide să plece din coaliția de guvernare, acesta ar trebui să aibă un motiv bun să facă acest lucru. Dacă nu îl are, îl inventează.

”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. Dacă PSD își va dori să iasă de la guvernare nu va pleca mâine, așa, tam-nesam. Va pleca după ce va lansa în spațiul public o temă care dă foarte bine pentru electorat dar care probabil nu va putea fi aplicată și implementată și atunci ”se va supăra” că PNL nu are grijă de oameni, de structurile vulnerabile și se creează motivul, justificarea și se iese de la guvernare.

Există aceste premise pentru că până la urmă, să nu uităm, vin alegerile electorale și fiecare partid va dori să-și maximizeze scorul”, a mai spus analistul.

Cu cine ar putea fi înlocuit PSD la guvernare?

”Aici este marea problemă. Nu există. Am văzut că USR s-a rupt, REPER a luat câțiva parlamentari, Ludovic Orban a luat câțiva parlamentari. Dacă USR cu REPER și partidul lui Orban ar intra în coaliție cu PNL, fiecare ar cere ceva. Și ar fi o discuție aproape imposibilă.

Plus că în aceste forțe există niște tensiuni imense, există niște orgolii, există niște conflicte deschise între conducerile tuturor acestor formațiuni, ceea ce ar face o colaiție nefunțională încă din prima zi. Deci posibilitatea formării unei noi coaliții este extrem de redusă. Nu am văzut nicăieri o rațiune și un pic de maturitate politică.

Orban s-a supărat și aplecat din PNL deși este un lider cu experiență mare. Cred că știa că nu va putea face un partid peste noapte. La USR a funcționat mai mult pe modele ONG și s-a spart din cauza faptului că nu agrea fiecare să meargă pe aceeași viziune. Ets eo situație extrem de complicată.

Iar cu AUR nu-și permite nimeni să intre acum în discuție pentru o eventuală coaliție.

Nici PSD-ul nu ar avea cu cine să creeze o alianță și nici nu s-ar putea alia cu AUR pentru că războiul din Ucraina a arătat pentru toată lumea cine este George Simion și de ce sorginte este acest partid.

Dar cel mai probabil, dacă nu va fi o criză economică dură, PSD nu va avea de ce să iasă de la guvernare pentru că mult din activul partidului vrea să stea la butoane, la putere, la bani la influență, mai ales că anul viitor va fi rotația guvernamentală și PSD va avea premier”, a mai spus politologul.

”PNL este ”cu pistolul la tâmplă”. Nu îl lasă Iohannis să plece”

”Dar sunt multe necunoscute de luat în ecuație și de analizat pentru că vorbim și de lideri politic care vor să candideze la președinție vorbim și de lideri politici care ar putea deveni permieri și să se erodeze, iar toate acestea se învârt în jurul mediului. Va fi criză economică, criză a gazelor, criză alimentară, va deconta partidul de guvernare cel mai mult? De aceea avem o situație extrem de complicată.

PNL este cu ”pistolul la tâmplă”, nu poate să se ducă nici în stânga nici în dreapta, nici nu va fi lăsat de președintele Iohannis să iasă de la guvernare, să joace rolul pe care ar putea să-l joace PSD-ul, să intre în opoziție, să mai crească pentru alegerile următoare.

Este de văzut cum se vor se vor armoniza interesele taberelor din PSD. Nu ieșea fum fără foc. Chiar dacă a infirmat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL că s-au discutat acele scenarii, pe coluare se aude că PSD ia în calcul că ar fi mai bine să iasă de la guvernare”, a mai spus Cristian Hrituc.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ruptura coalitia guvernare, #criza politica Romania, #criza economica, #PSD iesire guvernare, #recesiune , #stiri politice