La ce să vă așteptați după diagnosticul de ruptură de menisc?

Advertorial
Vineri, 31 Martie 2023, ora 14:48
2663 citiri
La ce să vă așteptați după diagnosticul de ruptură de menisc?
FOTO drahmadalqadi.ro

Nu trebuie să vă speriați când auziți de ruptura de menisc, aceasta poate fi tratată imediat dacă apelați la un medic chirurg ortoped.

Rupturile de menisc sunt unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale genunchiului. O ruptura de menisc poate apărea atunci când o mișcare de răsucire a genunchiului este combinată cu o forță mare asupra articulației. Meniscurile sunt două bucăți de cartilaj, în formă de C, între tibie și femur. Când suferiți de o ruptura de menisc este posibil să simțiți o senzație de cracment urmată de durere și umflare. Mișcarea poate fi, de asemenea, afectată, ceea ce face dificilă mișcarea completă a genunchiului.

O ruptura de menisc se poate vindeca de la sine?

Capacitatea unei rupturi de a se vindeca singură depinde foarte mult de tipul de ruptura de menisc şi localizarea acesteia. Dacă aveți o ruptură minoră sau o „micro” ruptură pe treimea exterioară a meniscului, s-ar putea să se vindece de la sine sau cel puțin să se evite intervenția chirurgicală.

Cu toate acestea, dacă medicul chirurg stabilește că ruptura de menisc este prea severă, intervenția chirurgicală este singura opțiune pentru repararea acesteia. Această intervenție chirurgicală este populară și cu rezultate foarte bune în rândul pacienților.

Ce se întâmplă dacă o ruptura de menisc este lăsată netratată?

Dacă nu este tratată, aveți un risc mare ca ruptura de menisc să devină mai severă, ceea ce duce la și mai multe complicații pe termen lung. Există anumite opțiuni de tratament direcționate care vor fi importante de urmărit în funcție de ruptura de menisc, dacă este severă sau nu. Dacă este lăsată netratată, ruptura de menisc poate duce la afectarea altor ligamente din articulația genunchiului sau deteriorarea pe termen lung a țesuturilor moi şi a cartilajului care ar putea duce la artrită.

Care sunt opțiunile de tratament pentru o ruptura de menisc?

Protocolul RICE (odihnă, gheață, compresie și elevare) poate fi folosit pentru a calma durerea cauzată de o ruptura de menisc, dar nu este un remediu. Medicul chirurg ortoped poate sugera kinetoterapie, cârje, orteze sau infiltrații pentru a vedea dacă ameliorează suficient durerea pentru a evita intervenția chirurgicală.

Aceste opțiuni de tratament pentru o leziune de menisc minoră tind să funcționeze doar pe termen scurt și va trebui pus în aplicare un plan pe termen lung pentru a vindeca complet leziunea. Dacă aceste tratamente conservatoare nu mai ajută la tratarea durerii, intervenția chirurgicală este singura opțiune pentru repararea unui menisc rupt.

O ruptura de menisc de gradul 3 va necesita intervenție chirurgicală și există diferite forme de intervenții chirurgicale în funcție de ruptură. Chirurgia artroscopică este o procedură minim invazivă prin care Dr Ahmad Alqadi introduce un artroscop în genunchi pentru a vedea ruptura de menisc. Se fac două mici incizii pentru a introduce instrumentul și de acolo chirurgul va determina dacă va fi necesară o meniscectomie artroscopică sau sutura de menisc

Ce implică recuperarea după operația de ruptura de menisc?

Ca orice intervenție chirurgicală, recuperarea poate fi afectată de multe variabile. Tipul de intervenție chirurgicală pentru ruptura de menisc, vârsta, terapia fizică, bolile subiacente precum diabetul și multe altele pot contribui la un timp de recuperare mai lung. Poate dura de la 6 săptămâni până la 3 luni pentru o recuperare completă.

Ruptura de menisc este o leziune foarte frecventă în rândul atleților și a oamenilor în vârstă. Un individ activ, în special unul implicat în sporturi de contact, este mult mai vulnerabil la acest tip de leziune. Este necesară o reabilitare adecvată după orice leziune a genunchiului, iar intervenția chirurgicală poate fi necesară atunci când toate celelalte metode de tratament eșuează.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#ruptura menisc, #diagnostic , #sanatate