Șocul războiului lui Putin creează bogăție: Țări cu un boom economic datorat Rusiei

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 03:59
15569 citiri
Șocul războiului lui Putin creează bogăție: Țări cu un boom economic datorat Rusiei
Rușii au fugit din țară masiv de teama moblizării la război FOTO: CNBC

Dacă mașinăria de război a lui Vladimir Putin din Ucraina a cheltuit nu mai puțin de 28 de miliarde de dolari în cele de luni de lupte sângeroase conform Forbes, iată că există și țări care au profitat de pe urma acestui conflict. Astfel, experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI) anunță că există trei state care vor înregistra un boom economic în 2022: Georgia, Armenia și Turcia, pe fondul unui aflux al rușilor și la bogățiilor acestora.

FMI și-a crescut prognoza de creștere pentru Georgia pentru 2022 la 10%, în timp ce agenția ONU vede că economiile Armeniei și Turciei cresc cu 11%, respectiv 5%, potrivit CNBC.

Pe măsură ce multe economii se resimt în urma impactului invaziei Rusiei asupra Ucrainei, câteva țări beneficiază de un aflux de migranți ruși și de bogăția care le însoțește.

Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi

Georgia, o mică fostă republică sovietică la granița de sud a Rusiei, se numără printre câteva țări din Caucaz și din jur, inclusiv Armenia și Turcia, care și-au văzut economiile prosperând pe fondul tulburărilor continue.

Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, potrivit rapoartelor. Un prim val de aproape 43.000 a sosit în urma invadării Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, în timp ce un al doilea val – al cărui număr este mai greu de determinat – a intrat după mobilizarea militară a lui Putin din septembrie.

Afluxul a avut un impact nemaipomenit asupra economiei Georgiei – deja în creștere după o încetinire a pandemiei de Covid-19 – și a monedei georgiene, care a crescut cu 15% față de un dolar american puternic, până acum, anul acesta.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă acum ca economia Georgiei să crească cu 10% în 2022. O mărire a imigrației și a fluxurilor financiare declanșate de război au fost printre motivele invocate pentru creșterea din această țară.

În plus, FMI vede, de asemenea, Turcia cu o creștere cu 5% în acest an, în timp ce Armenia va crește cu 11% din cauza „fluxurilor mari de venituri externe, capital și forță de muncă în țară”.

Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid lângă România

Georgia a beneficiat de o creștere dramatică a intrărilor de capital în acest an, în principal din Rusia. Rusia a reprezentat trei cincimi (59,6%) din intrările de capital străin ale Georgiei doar în octombrie - ale căror volume totale au crescut cu 725% față de anul precedent.

Între timp, rușii au deschis peste 45.000 de conturi bancare în Georgia până în septembrie, aproape dublând numărul de conturi deținute de ruși în țară. La fel ca și Armenia și Turcia, țara a rezistat aplicării sancțiunilor occidentale asupra statului paria, lăsând rușii și banii lor să se deplaseze liber peste granița sa.

Turcia, la rândul ei, a acordat permise de ședere pentru 118.626 de ruși în acest an, potrivit datelor guvernamentale, în timp ce o cincime din vânzările sale de proprietăți străine în 2022 au fost realizate de ruși. Guvernul armean nu a furnizat date despre cifrele sale de migrație sau achizițiile de proprietăți.

Eveniment Quarterly Report

Cum este implicată Moscova în războiul din Nagorno-Karabah. „Rusia și Azerbaidjanul par să aibă relații mai strânse acum”
Cum este implicată Moscova în războiul din Nagorno-Karabah. „Rusia și Azerbaidjanul par să aibă relații mai strânse acum”
Declanșarea unor noi ostilități între Azerbaidjan și Armenia, țările inamice din Caucazul de Sud, asupra teritoriului disputat Nagorno-Karabah, marchează cel mai recent exemplu de...
Rusia condamnă „operațiunea antiteroristă” declanșată de Azerbaidjan în Armenia: „Îndemnăm părţile aflate să oprească imediat vărsarea de sânge”
Rusia condamnă „operațiunea antiteroristă” declanșată de Azerbaidjan în Armenia: „Îndemnăm părţile aflate să oprească imediat vărsarea de sânge”
Oficialii locali pentru drepturile omului spun că cel puţin 27 de persoane, inclusiv doi civili, au fost ucise după ce Azerbaidjanul a atacat zonele controlate de Armenia, transmite The...
#rusi fugiti razboi, #Rusia, #fugari rusi, #mobilizare rusia, #mobilizare militara rusia, #Georgia, #Turcia, #Armenia , #Razboi Ucraina
Comentarii