Avertisment: Rusia poate ataca Ucraina în orice moment. „Situaţie extrem de periculoasă”

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 13:09
3512 citiri
Avertisment: Rusia poate ataca Ucraina în orice moment. „Situaţie extrem de periculoasă”

Statele Unite au avertizat miercuri, 19 ianuarie, că Rusia poate ataca ”în orice moment” Ucraina şi cresc nivelul alarmei.

Între timp Washingtonul lansează o nouă încercare de dialog cu Moscova.

”Ne aflăm într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina”, a avertizat marţi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care evocă o ”situaţie extrem de periculoasă”.

O reprezentantă a Departamentului de Stat american a tras un semnal de alarmă cu privire la mişcări de trupe ruse marţi, în Belarus, vecinul Ucranei.

”Faptul că observăm aceste mişcări în Belarus le dă ruşilor în mod clar o nouă abordare, în cazul în care decid să întreprindă acţiuni militare continue împotriva Ucrainei”, a subliniat ea.

Statele Unite sunt îngrijorate, de asemenea, de un proiect al unei reforme constituţionale în Belarus - care ar permite odesfăşurare de armament nuclear rusesc - în această ţară care se învechinează cu Ucraina şi Polonia, a declarat marţi presei un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american.

Exerciţii militare ruso-belruse anunţate marţi de Belarus ”depăşesc normalul” şi ar putea anunţa o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică soveitică, care a rămas unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, a declarat presei acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

Washingtonul a acuzat Moscova, la sfârşitul săptămânii trecute, de faptul că a trimis în Ucraina agenţi însărcinaţi să desfăşoare operaţuni de ”sabotaj” cu scopul de crea un ”pretext” al unei invazii ruse.

Acest ton tot mai alarmist al Statelor Unite coincide cu lansarea unei noi tentative de dialog cu Rusia.

Swift - larg necunoscut marelui public - este o rotiţă-cheie în finanţele mondiale, care poate fi folosit în sancţiuni împotriva Rusiei.

Această companie, fără un concurent real, le furnizează băncilor atât un limbaj standardizat pentru a comunica, cât şi o reţea securizată, automatizată şi rapidă care să pună în circulaţie mesaje.

Swift este o societate de drept belgian, cu sediul la Bruxelles, însă Statele Unite exercită o mare influenţă asupra activităţilor acesteia.

Altă sancţiune evocată cu regularitate împotriva Rusiei este vizarea gazoductului Nord Stream 2 către Germania.

Jen Psaki a reiterat marţi că vizarea acestei infrastructuri - care nu funcţionează încă - ar constitui o pârghie ”credibilă” împotriva Rusiei, în pofida faptului că Berlinul şi-a exprimat reticenţa faţă de această idee.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american Antony Blinken a sosit miercuri dimineaţa la Kiev, unde a venit să își afişeze susţinerea faţă de Ucraina, pe fondul unor temeri cu privire la o invazie a Rusiei.

El urma să fie primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Blinken se întâlneşte vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov, în speranţa unei dezamorsări a crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina.

RĂSPUNSURI ”CONCRETE”

Pe de altă parte, Rusia aşteaptă de la Statele Unite răspunsuri ”concrete” la revendicările pe care le-a formulat în cadrul unor întâlniri, săptămâna trecută, pe tema crizei ucrainene, i-a transmis marţi Lavrov omologului său american.

Într-o convorbire la telefon cu Blinken, Lavrov a cerut ”comentarii concrete, articol cu articol” şi ”în cel mai scurt timp” cu privire la cele două proiecte de tratat prezentate de către Moscova care prevăd un angajament al NATO de a nu se extinde, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Cei doi şefi de diplomaţie au evocat ”posbilitatea unei continuări a contactelor într-un viitor apropiat”, a precizat într-un comunicat ministerul.

Cotidianul rus Kommersant scrie că cei doi au convenit, în convorbirea lor, să se vadă vineri la Geneva, în Elveţia.

Însă nici Moscova şi nici Washingtonul nu au confirmat imediat această dezvăluire.

Aceste discuţii au loc într-un context de tensiuni aprige privind Ucraina, iar Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale invazii.

Rusia dezminte orice veleitate belicoasă, însă a prezentat o serie de revendicări menite, în opinia sa, să-i garanteze propria ”securitate”.

În afară de un tratat care să interzică orice extindere a NATO, mai ales în Ucraina şi Georgia, Rusia cere ca Statele Unite şi aliaţii lor din NATO să renunţe să mai desfăşoare manevre şi să desfăşoare militari în Europa de Est.

Aceste revendicări sunt respinse drept inacceptabile de către Occident.

Citeste si:
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
Senatul SUA a adoptat joi, 19 mai, un pachet de ajutoare de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar cu un grup mic de republicani izolaționiști care critică cu voce tare...
Efectele sancțiunilor. Rușii au deja probleme să-și facă analize și sunt sfătuiți să uite de dinții frumoși
Efectele sancțiunilor. Rușii au deja probleme să-și facă analize și sunt sfătuiți să uite de dinții frumoși
Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra...
Comentarii