Dincolo de războiul Moscovei din Ucraina, care a dus la pierderi de sute de mii oameni, de ambele părți, există un alt pericol venit de la Vladimir Putin, care se propagă cu repeziciune, ca o undă de șoc în Europa. O mare putere vestică, Marea Britanie se panichează din cauza amenințării ”războiului cibernetic al Rusiei, care poate fi devastator”.
Ministrul britanic pentru Relații interguvernamentale, Pat McFaden a subliniat potențialele consecințe ale operațiunilor cibernetice deja active ale Rusiei, care se extind în domenii mai grave din Regatul Unit. „Războiul cibernetic poate fi destabilizator și debilitant. Cu un atac cibernetic, Rusia poate stinge lumina pentru milioane de oameni” în țara noastră, potrivit The Guardian.
Pe lângă amenințarea unui conflict nuclear sau a unei incursiuni armate la frontieră, Europa trebuie să se confrunte acum cu un inamic specific secolului XXI: războiul cibernetic al Rusiei.
Richard Horne, șeful Centrului național de securitate cibernetică, a declarat marți că „gravitatea riscului cu care se confruntă Regatul Unit” din partea unor țări precum Rusia și China „este pe scară largă subestimată”. Horne dă acest avertisment în timp ce NCSC dezvăluie o creștere semnificativă a incidentelor cibernetice grave în ultimele 12 luni.
Țările aflate în prima linie a unui potențial conflict au îndemnat toți cetățenii să se pregătească pentru întreruperi de electricitate. Broșura suedeză, reeditată luna aceasta, face referire la cum să faci față întreruperilor de curent, la fel ca un ghid recent de „pregătire pentru situații de urgență” al guvernului norvegian. Sfatul finlandez se referă la atacuri cibernetice care provoacă „întreruperi lungi de energie electrică”, iar cel danez se referă la diverse crize, inclusiv un atac digital, care provoacă „pierderea utilităților”.
Experții spun că amenințarea cibernetică a Rusiei ar trebui luată în serios, chiar dacă un atac devastator asupra infrastructurii naționale ar putea invoca clauza de apărare reciprocă a NATO - ceea ce ar putea face Moscova să ezite.
„Aș lua în serios avertismentul său. Nu cred că este o hiperbolă”, a declarat Dan Marks, cercetător pentru securitate energetică la think-tank-ul Royal United Services Institute (RUSI). „Acestea fiind spuse, rețeaua britanică este destul de rezistentă. Există posibilitatea ca Rusia să producă daune și să cauzeze probleme, dar rețeaua este rezistentă. Aceasta a fost concepută pentru a face față stresului și amenințărilor.”
Fiecare organizație majoră din Regatul Unit ar trebui să aibă un plan pentru un atac cibernetic care ar lovi infrastructura cheie, potrivit lui Ciaran Martin, fostul șef al Centrului național de securitate cibernetică din Regatul Unit.
„Fiecare organizație ar trebui să aibă un plan pentru a face față pierderii unei rețele de infrastructură majoră. Diferența dintre a fi 50% funcțional în 24 de ore de la un atac și a fi offline timp de două săptămâni este uriașă”, a declarat acesta.
Discursul lui McFadden s-a referit la interferența cibernetică mai amplă a Rusiei în Regatul Unit, avertizând că Moscova „a vizat mass-media noastră, telecomunicațiile noastre, instituțiile noastre politice și democratice și infrastructura noastră energetică”.
Dan Black, analist principal în cadrul echipei de spionaj cibernetic de la Mandiant, o firmă de securitate cibernetică deținută de Google, a declarat că Rusia și-a intensificat agresiunea cibernetică împotriva Regatului Unit și a altor membri NATO odată ce a devenit clar că războiul din Ucraina va deveni o luptă de uzură.
„Atunci ați început să vedeți cu adevărat dimensiunile conflictului cibernetic strecurându-se în afara Ucrainei și în Europa mai largă și în țările NATO”, a spus el.
Dovada acestei extinderi a fost dezvăluită în septembrie, când agențiile de informații occidentale au declarat că o unitate a serviciului de informații militare al Rusiei desfășura o campanie de „activitate cibernetică răuvoitoare” împotriva organizațiilor guvernamentale și a infrastructurii critice din întreaga lume.
S-a afirmat că Unitatea 29155 din Rusia a vizat organizații pentru „a colecta informații în scopuri de spionaj, a cauzat daune majore prin furtul și scurgerea de informații sensibile, a defăimat site-urile web ale victimelor și a întreprins sabotaje sistematice prin distrugerea de date”.