Revenirea Occidentului în Afganistan este ”inacceptabilă”, susține Moscova. ”Vom fi deosebit de vigilenţi”

Vineri, 29 Septembrie 2023, ora 16:40
3384 citiri
Revenirea Occidentului în Afganistan este ”inacceptabilă”, susține Moscova. ”Vom fi deosebit de vigilenţi”
Ministrul de Externe rus FOTO / Hepta

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri împotriva oricărei "reveniri a unor infrastructuri militare" ale Statelor Unite sau NATO în Afganistan sau în regiune, spunând că este "îngrijorat" de intervenţiile "actorilor non-regionali", potrivit AFP.

Rusia consideră o mare parte din Asia Centrală, care a fost sub dominaţie ţaristă şi apoi sovietică, ca sfera sa naturală de influenţă, iar Occidentul ca o ameninţare existenţială.

"Credem că revenirea infrastructurii militare a Statelor Unite şi NATO pe teritoriul Afganistanului şi al statelor vecine, indiferent de pretextele invocate, este inacceptabilă", a declarat Lavrov la o întâlnire privind Afganistanul la Kazan, în centrul Rusiei.

Această întâlnire cu mai multe ţări din regiune are loc în prezenţa ministrului afgan al afacerilor externe, Amir Khan Muttaqi.

"Trebuie să menţionez că suntem îngrijoraţi de încercările actorilor non-regionali de a se implica mai mult în Afganistan", a subliniat Lavrov.

"Vom fi deosebit de vigilenţi în această privinţă", a adăugat el, cerând altor ţări să facă acelaşi lucru.

Comentariile vin într-un moment în care Rusia caută legături mai strânse cu Afganistanul, unde talibanii au revenit la putere în 2021, în timp ce îşi vede influenţa contestată în sfera sa tradiţională.

Marţi, Uzbekistanul a salutat "consolidarea" cooperării sale militare cu Statele Unite, după o întâlnire între unul dintre miniştrii săi şi Michael Kurilla, şeful comandamentului militar american în Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (CENTCOM).

Învecinându-se cu Afganistanul, Uzbekistanul a găzduit cândva baze militare ale coaliţiei conduse de SUA pe teritoriul afgan după atacurile din 11 septembrie 2001.

Kazahstanul s-a angajat să nu ajute Rusia să eludeze sancţiunile occidentale adoptate din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei.

Lavrov a declarat vineri că cooperarea dintre ţările din regiune şi membrii NATO ar fi posibilă numai dacă aceştia din urmă îşi recunosc responsabilitatea pentru "rezultatele triste" ale prezenţei lor militare în Afganistan timp de peste două decenii.

Aceasta din urmă s-a încheiat cu un "fiasco", a spus el, referindu-se la retragerea catastrofală a trupelor americane în 2021.

URSS însăşi a purtat un război în Afganistan, invadându-l în Ajunul Crăciunului în 1979.

După zece ani de campanie militară dezastruoasă, Armata Roşie s-a retras definitiv în 1989, pe finalul URSS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rusia avertisment SUA, #Rusia avertisment NATO, #Afganistan, #Serghei Lavrov , #Afganistan