Avertisment al SUA. Un nou front apare subit: Putin și China vor să pună mâna pe o zonă bogată a lumii VIDEO

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 04:01
12532 citiri
Avertisment al SUA. Un nou front apare subit: Putin și China vor să pună mâna pe o zonă bogată a lumii VIDEO
Rusia și-a construit o bază militară în zona arctică FOTO:Captură YouTube

Un înalt oficial al Pentagonului a dezvăluit că China își valorifică suportul pentru războiul Rusiei din Ucraina pentru a-și adânci punctul de sprijin într-o zonă bogată a lumii, unde cele două țări vor să pună mâna pe zăcămintele uriașe din Arctica. În timpul unei discuții la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din 5 noiembrie 2024, Iris A. Ferguson, Secretar Adjunct al Apărării din SUA, a avertizat asupra parteneriatul în creștere dintre Beijing și Moscova în regiunea arctică.

Ea a descris activitățile lor recente ca indicând un peisaj geopolitic în schimbare în Arctica, dominată în mod tradițional de Rusia. În ultimii doi ani, China și Rusia au desfășurat operațiuni militare comune în regiune, inclusiv patrule comune care au implicat nave de război, bombardiere și nave de pază de coastă, potrivit Eurasian Times.

În iulie, cele două state au întreprins o patrulare aeriană majoră în spațiul aerian internațional de lângă Alaska, cu patru bombardiere strategice din ambele țări zburând peste Mările Chukchi și Bering. Pentru prima dată, avioanele chineze și rusești au fost lansate și de la aceeași bază din nord-estul Rusiei, semnalând un nou nivel de integrare operațională.

Ferguson a remarcat că disponibilitatea Rusiei de a permite o astfel de cooperare îi schimbă strategia arctică. Din punct de vedere istoric, Moscova a fost precaută în a permite prezența Chinei în regiune, pe care o consideră „una dintre bijuteriile coroanei”.

„Din perspectivă militară, este nou și unic”, a spus ea. „De asemenea, vreau să subliniez că aceasta nu este neapărat o alianță, așa cum o considerăm în mod tradițional o alianță. ”Războiul din Ucraina, însă, a lăsat Rusia izolată la nivel global, permițând Chinei să obțină un acces fără precedent.

Ea a subliniat că China, care nu are teritoriu arctic, a căutat de mult să-și extindă influența în regiune, pretinzând că este un „stat aproape arctic”. Valoarea strategică a Arcticii ca rută de transport maritim, o sursă de materii prime și un teatru pentru proiectarea puterii, a făcut din aceasta un punct focal pentru ambițiile chineze.

Ferguson a descris parteneriatul în evoluție ca o schimbare în poziția Rusiei, deschizând noi porți Chinei din punct de vedere economic, diplomatic, științific și militar. Prezența arctică a Beijingului, a spus ea, oferă Republicii Populare Chineze oportunități unice de a câștiga experiență militară în zone îndepărtate.

Arctica devine un câmp de luptă pentru resurse. Arctica, o întindere în mare parte neexploatată, devine un punct critic pentru competiția geopolitică datorită bogăției sale de resurse neexploatate, inclusiv petrol, gaze și viața marină. Considerată istoric ca un potențial punct de aprindere pentru conflictul dintre marile puteri, importanța regiunii crește pe măsură ce topirea gheții deschide noi posibilități.

Retragerea gheții a extins accesibilitatea Arcticii în timpul verii, intensificând competiția între națiunile occidentale și Rusia pentru dominația regională. Ruta Mării Nordului este un punct cheie, o cale de transport maritim care ar putea reduce dramatic timpul de tranzit între Asia de Est și Europa.

Arctica - zonă strategică și economică uriașă

Ea a respins operațiunile comune recente ale Chinei și Rusiei ca fiind relativ superficiale, dar a recunoscut necesitatea de a monitoriza îndeaproape ambițiile lor în evoluție. Cu toate acestea, China și Rusia au luat măsuri pentru a-și oficializa cooperarea în zona arctică. În mai, au creat o comisie pentru dezvoltarea rutei arctice, urmată de un acord în august pentru a purta discuții privind securitatea navigației polare și construcția de nave.

Între timp, importanța strategică a Arcticii este evidențiată și mai mult de punctele maritime cheie, cum ar fi strâmtoarea Bering, care separă Rusia și Alaska. Regiunea a avut deja operațiuni militare comune chinezo-ruse, inclusiv exerciții în și peste Marea Bering.

Anil Chopra, veteran al Forțelor Aeriene Indiene, a argumentat: „Extinderea NATO spre nord a obligat Moscova să-și crească semnificativ amprenta militară. Superputere în creștere, China a arătat un interes crescând pentru afacerile arctice.” Oficialii americani rămân îngrijorați de faptul că China ar putea exploata misiunile civile și comerciale de cercetare în Arctica pentru a-și promova obiectivele militare.

Ca răspuns, SUA explorează modalități de a-și consolida descurajarea arctică alături de aliați și parteneri. În această săptămână, bombardierele B-52 ale Forțelor Aeriene ale SUA au efectuat exerciții cu foc real cu Norvegia și Marea Britanie, semnalând angajamentul de a menține o prezență puternică în regiune.

Alaska joacă un rol-cheie în strategia SUA pentru Arctica, găzduind o flotă de 100 de avioane de luptă din a cincea generație și o divizie aeropurtată capabilă să se desfășoare rapid. Această poziție sprijină operațiunile în Arctica și întărește influența SUA în Indo-Pacific, unde continuă să concureze cu China.

Pe măsură ce gheața se topește, valoarea economică și strategică a Arcticii atrage o atenție fără precedent, creând scena unei rivalități intense în această nouă frontieră în evoluție rapidă. Videoclipul de mai jos arată baza arctică a Rusiei din Arhipelagul Franz Josef.

Băsescu îi dă lecții lui Trump: "Ce nu înţelege Fanfaronul de la Mar-a-Lago este că America nu mai poate face faţă singură cleştelui ruso–chinez"
Băsescu îi dă lecții lui Trump: "Ce nu înţelege Fanfaronul de la Mar-a-Lago este că America nu mai poate face faţă singură cleştelui ruso–chinez"
Fostul președinte Traian Băsescu a transmis un mesaj ironic la adresa lui Donald Trump, atrăgându-i atenția că Statele Unite au nevoie de alianța cu Europa, întrucât "America nu mai poate...
Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
La aproape trei ani de conflagrație cu Ucraina, Moscova a urmărit în liniște o strategie în două direcții pentru a-și finanța costurile tot mai mari de război. Însă Putin a ascuns în...
#Rusia China, #regiunea arctica SUA Rusia, #Arctica, #Arctica China, #Pentagon, #Alaska SUA Rusia, #Putin razboi , #stiri externe
  1. Încep reducerile de personal la o mare companie de stat. Angajații, invitați să-și scrie raportul
  2. Adrian Sîrbu și Miron Cozma, inculpați în Dosarul Mineriadei, chemați să dea explicații în fața procurorilor. Sunt acuzați de infracțiuni contra umanității
  3. Avioane rusești au încălcat spațiul aerian românesc / Două aeronave F-16 ridicate de la sol / Atacurile, filmate de localnici / Reacția MapN VIDEO
  4. Informații cutremurătoare în dosarul prostituatei românce găsite moarte în curtea unei firme de dezmembrări auto. Ce au descoperit anchetatorii, cine ar fi principalul suspect și cauza morții
  5. SUA se pregătesc de temperaturi de - 31 de grade. Vremea la învestirea lui Trump va fi cea mai rece din ultimele patru decenii
  6. Vremea se încălzește în mare parte din țară. Prognoza pe regiuni: Unde va fi cald și unde va ninge
  7. Când se va putea circula pe trei benzi pe București-Pitești. Care este cea mai optimistă varianță pentru una dintre cele mai aglomerate autostrăzi
  8. Se schimbă regulile în Parlamentul European. Cum vor fi eurodeputații forțați să nu absenteze
  9. Cum își pot face dreptate românii cu efecte adverse după administrarea serului COVID: „Curajul oamenilor a revenit”. Ce spun medicii
  10. Presiunea lui Trump crește pentru Putin: Ce condiții ar accepta Rusia și de ce, pentru a pune capăt războiului