Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O putere mondială umple visteria lui Putin: Afaceri cu Rusia cât Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia la un loc

Marti, 23 August 2022, ora 01:55
21165 citiri
O putere mondială umple visteria lui Putin: Afaceri cu Rusia cât Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia la un loc
Rusia a vândut masiv combustibili fosili Chinei FOTO: Moscow Times

O putere mondială continuă să-și extindă dependența de energia Rusiei, iar achizițiile sale de produse petroliere, gaze naturale și cărbune au crescut cu 75% de la începutul războiului declanșat de Putin în Ucraina. Astfel, China a plătit din martie și până în iulie 2022 Moscovei nu mai puțin de 35 de miliarde de dolari, comparativ cu 20 de miliarde de dolari, în aceeașți perioadă a anului trecut, potrivit Bloomberg.

Aceeași sumă de 35 de miliarde de dolari au cheltuit-o Germania (12,7), Italia (8,2), Țările de Jos (7,2) și Turcia (7,2) pentru importurile de combustibili fosili (țiței, produse petroliere rafinate și gaze naturale) din Rusia, în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Numai în luna iulie 2022, cheltuielile Chinei pentru energia din Rusia au urcat la 7,2 miliarde de dolari, în creștere de la 4,7 miliarde de dolari în iulie 2021, o mărire cu 53%. Saltul este atribuit creșeterii volumelor de resurse rusești importate de China, uneori la tarife reduse, cât și a creșterii globale a prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina.

Ce țări mai cumpără petrol și gaze din Rusia: România și portul Constanța în topul mondial

Potrivit datelor vamale din China pentru perioada martie-iulie 2022, Rusia a depășit Indonezia ca principal furnizor de cărbune al Chinei, cu o creștere de 14% față de anul trecut, până la un volum record de 7,4 milioane de tone.

Exporturile de gaze naturale lichefiate ale Rusiei în China au fost cu 20% mai mari decât în iulie 2021, deși au scăzut la aproximtiv 410.000 de tone comparativ cu iunie 2022.

Dezvăluiri din Rusia: Ce firme occidentale n-au plecat de la Moscova, sfidând sancțiunile

Importurile de țiței ale chinei din Rusia au crescut cu 8% față de anul trecut, în ciuda scăderii la 7,15 milioane de tone față de iunie 2022.

China a cumpărat, de asemenea, mai mult aluminiu, paladiu și cereale din Rusia, volumele înregistrând creșteri de la 16% la 52%. Importurile de cupru și nichel au scăzut cu 20%, resepctiv 10%.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Rusia China, #energie rusia, #exporturi Rusia China, #exporturi Rusia, #petrol Rusia, #gaze rusia , #stiri afaceri