Disperarea lui Putin după izolarea occidentală: Ce țări a racolat Rusia după începerea războiului din Ucraina

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 04:31
4026 citiri
Disperarea lui Putin după izolarea occidentală: Ce țări a racolat Rusia după începerea războiului din Ucraina
Rusia a racolat diverse țări pentru a recupera pierderile din Occident FOTO: Rand

Invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a izolat Rusia de Occident și de țările dezvoltate din întreaga lume. Liderul de la Kremlin a căutat noi prieteni pe glob, țări cu care a intensificat schimburile comerciale, în speranța că v-a acoperi golul provocat de pierderea piețelor europene.

Astfel, Rusia și-a reorientat politica externă, potrivit unei analize recente, spre țări precum India, Turcia, Iran, dar și state din Orientul Mijlociu, ca Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, conform Lowy Institute.

Rusia încearcă să extindă relațiile „constructive” în altă parte, dincolo de Vest, profitând de situația globală mai fluidă și multipolară. Pe scurt, Rusia nu se așteaptă la îmbunătățirea timpurie a relațiilor sale cu Occidentul, așa că a curtat în mod activ noii parteneri, pentru a evita izolarea politică și economică.

Războiul lui Putin lovește cu forță la Moscova: Începe colapsul în Rusia, două bănci mari se prăbușesc

Mai presus de toate, Rusia s-a apropiat de China, creând un „parteneriat cuprinzător și cooperare strategică”. Rusia și China sunt parteneri logici, împărtășind afinități politice, complementaritate economică și convergențe largi de politică externă.

Cu toate acestea, este o relație din ce în ce mai inegală, în care Beijingul este partenerul dominant, dar Moscova nu are de ales. China are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, dar nu neapărat să prospere ca partener compatibil, ci ca unul subordonat.

Un alt stat prieten cu Rusia a fost India, cu care are ”un parteneriat strategic privilegiat”. Relația are rădăcini istorice puternice, datând din sentimentul anticolonial comun al Indiei nealiniat cu Uniunea Sovietică. India a evitat cu grijă să ia parte în războiul Rusia-Ucraina.

Cea mai mare amenințare letală pentru SUA din prezent: Nu Rusia și nici China

Rusia a fost mult timp principalul furnizor de arme al New Delhi. India este un importator major de petrol, iar creșterea economică rapidă conduce la mărirea cererii. În ultimul an, India a crescut masiv achizițiile de petrol rusesc ieftin.

Rusia și-a intensificat relațiile cu Turcia. Ankara are nevoie de relații bune cu Moscova pentru a obține autonomie strategică, echilibrând relațiile cheie ale marii puteri și valorificând ponderea și locația strategică a Turciei pentru a-și exercita puterea și influența regională.

Pentru Rusia, Iranul este acum o sursă cheie de echipamente militare, în special drone, pentru a sprijini războiul său din Ucraina. În plus, relațiile Rusiei cu Arabia Saudită și cu Emiratele Arabe Unite s-au îmbunătățit considerabil.

De asemenea, Rusia și-a extins cu succes legăturile cu Sudul Global, în special în Africa, promovându-și interesele politice și economice.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a publicat o scrisoare deschisă, adresată soției sale. El spune că Diana Șoșoacă se lasă manipulată de cei care îi spun doar ce...
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, vineri la Târgu-Mureş, că partidul e într-o situaţie similară cu cea din anul 2000, atunci când a câştigat toate alegerile. Ministrul...
#Rusia China, #tari prietene, #Rusia tari Orientul Mijlociu, #Rusia India, #Rusia Turcia, #Rusia Arabia Saudita, #Rusia sanctiuni , #Razboi Ucraina