Fost consilier de securitate din SUA, anunț neașteptat: Rusia alunecă tot mai mult sub controlul unei alte țări

Marti, 14 Martie 2023, ora 00:12
8474 citiri
Fost consilier de securitate din SUA, anunț neașteptat: Rusia alunecă tot mai mult sub controlul unei alte țări
John Bolton afirmă că Rusia a devenit partenrul junior al Chinei FOTO: The Hill

În contextul războiului din Ucraina provocat de Putin acum mai bine de un an, scena geopolitică a lumii a cunoscut diverse evoluții. Acum, fostul consilier de securitate națională al SUA, John Bolton, a declarat că ”Rusia alunecă tot mai mult sub controlul Chinei”, avertizând în același Statele Unite ”să nu stea nemișcate” pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Beijing devin mai apropiate.

Declarațiile lui Bolton au fost făcute duminică, 12 martie 2023, la postul WABC din Statele Unite și vin după ce Iranul și Arabia Saudită au anunțat că își vor normaliza relațiile diplomatice, potrivit The Hill.

„Stăm nemișcați, iar chinezii, rușii, Iranul, Coreea de Nord și alții se îndreaptă să-și consolideze relațiile și să ne amenințe în multe locuri diferite”, a spus Bolton.

Directorul CIA a descifrat tactica lui Putin: Crede că deține atuul care-i lipsește Occidentului pentru a câștiga

Fostul consilier de la Casa Albă atrage atenția și asupra faptului că China devine mai influentă în Orientul Mijlociu, după ce a intermediat legăturile dintre Arabia Saudită și Iran.

„Este un indiciu că saudiții și alții încearcă să-și dezvolte pariurile cu China și Rusia, pentru că nu cred că Statele Unite au hotărârea și forța necesare pentru a face ceea ce trebuie să facă pentru a proteja lumea împotriva Iranului și a intențiilor sale”, a afirmat Bolton.

Rusia pare să se fi apropiat, de asemenea, de China, deoarece oficiali americani de rang înalt au avertizat că Beijingul „se gândește cu fermitate” să ofere Moscovei ajutor militar letal pentru războiul său din Ucraina.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

„Unul dintre cei mai mari câștigători ai războiului din Ucraina a fost China”, a spus Bolton. „Dacă Rusia ar câștiga și, la maximum, ar cuceri toată Ucraina, aceasta ar fi o victorie pentru aliatul Chinei, care ar întări și China.”

„Dar, sincer, dacă Rusia continuă să fie răvășită în Ucraina, asta face ca Rusia să fie mai dependentă de China”, a continuat el. „Deci China câștigă și acolo”. Cu toate acestea, Bolton a remarcat că, într-o inversare a relațiilor China-Rusia în timpul Războiului Rece, Beijingul este acum partenerul principal în relație.

„Este exact să spunem că vedem Rusia alunecând din ce în ce mai mult sub controlul chinez”, a spus el. „Aceasta este alianța Chinei pe care o realizează împreună, iar Rusia este partenerul junior”. „Asta nu este bine pentru niciunul dintre noi. Aș dori să găsim modalități de a îndepărta Rusia de China”, a adăugat Bolton.

Eveniment Quarterly Report

După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
Partidul slovac de opoziţie SMER-SSD, condus de fostul premier Robert Fico, şi-a mărit uşor avansul faţă de contracandidatul său liberal, Progresivne Slovensko, înainte de alegerile din 30...
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
#Rusia China, #consilier securitate, #china rusia, #Ucraina razboi, #Putin razboi, #schimburi comerciale Rusia China , #Razboi Ucraina