Fost consilier de securitate din SUA, anunț neașteptat: Rusia alunecă tot mai mult sub controlul unei alte țări

Marti, 14 Martie 2023, ora 00:12
8575 citiri
Fost consilier de securitate din SUA, anunț neașteptat: Rusia alunecă tot mai mult sub controlul unei alte țări
John Bolton afirmă că Rusia a devenit partenrul junior al Chinei FOTO: The Hill

În contextul războiului din Ucraina provocat de Putin acum mai bine de un an, scena geopolitică a lumii a cunoscut diverse evoluții. Acum, fostul consilier de securitate națională al SUA, John Bolton, a declarat că ”Rusia alunecă tot mai mult sub controlul Chinei”, avertizând în același Statele Unite ”să nu stea nemișcate” pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Beijing devin mai apropiate.

Declarațiile lui Bolton au fost făcute duminică, 12 martie 2023, la postul WABC din Statele Unite și vin după ce Iranul și Arabia Saudită au anunțat că își vor normaliza relațiile diplomatice, potrivit The Hill.

„Stăm nemișcați, iar chinezii, rușii, Iranul, Coreea de Nord și alții se îndreaptă să-și consolideze relațiile și să ne amenințe în multe locuri diferite”, a spus Bolton.

Directorul CIA a descifrat tactica lui Putin: Crede că deține atuul care-i lipsește Occidentului pentru a câștiga

Fostul consilier de la Casa Albă atrage atenția și asupra faptului că China devine mai influentă în Orientul Mijlociu, după ce a intermediat legăturile dintre Arabia Saudită și Iran.

„Este un indiciu că saudiții și alții încearcă să-și dezvolte pariurile cu China și Rusia, pentru că nu cred că Statele Unite au hotărârea și forța necesare pentru a face ceea ce trebuie să facă pentru a proteja lumea împotriva Iranului și a intențiilor sale”, a afirmat Bolton.

Rusia pare să se fi apropiat, de asemenea, de China, deoarece oficiali americani de rang înalt au avertizat că Beijingul „se gândește cu fermitate” să ofere Moscovei ajutor militar letal pentru războiul său din Ucraina.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

„Unul dintre cei mai mari câștigători ai războiului din Ucraina a fost China”, a spus Bolton. „Dacă Rusia ar câștiga și, la maximum, ar cuceri toată Ucraina, aceasta ar fi o victorie pentru aliatul Chinei, care ar întări și China.”

„Dar, sincer, dacă Rusia continuă să fie răvășită în Ucraina, asta face ca Rusia să fie mai dependentă de China”, a continuat el. „Deci China câștigă și acolo”. Cu toate acestea, Bolton a remarcat că, într-o inversare a relațiilor China-Rusia în timpul Războiului Rece, Beijingul este acum partenerul principal în relație.

„Este exact să spunem că vedem Rusia alunecând din ce în ce mai mult sub controlul chinez”, a spus el. „Aceasta este alianța Chinei pe care o realizează împreună, iar Rusia este partenerul junior”. „Asta nu este bine pentru niciunul dintre noi. Aș dori să găsim modalități de a îndepărta Rusia de China”, a adăugat Bolton.

Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#Rusia China, #consilier securitate, #china rusia, #Ucraina razboi, #Putin razboi, #schimburi comerciale Rusia China , #Razboi Ucraina