Rusia intră în coliziune cu China: Beijingul joacă dur și respinge propunerea lui Putin

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 01:46
12362 citiri
Rusia intră în coliziune cu China: Beijingul joacă dur și respinge propunerea lui Putin
Putin intră în conflict cu Xi Jinping în schimburile comerciale dintre Rusia și China FOTO: Newsweek

Odată cu invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina din urmă cu peste 19 luni, Moscova a fost lovită de sancțiunile economice impuse de Occident. Iar acum, ”prietenia fără limite” dintre Rusia și China devine tot mai mult doar un slogan și o coliziune între cele două țări a început. Beijingul a respins creșterea prețurilor lui Putin, iar firma rusă Inter RAO a restricționat furnizarea de energie electrică către China.

Disputa provine din cauza Chinei care se confruntă cu probleme grave în domeniul electricității datorate secetei și a limitărilor privind creșterea producției interne de cărbune, în timp ce Rusia încearcă să compenseze scăderea monedei sale, care a afectat veniturile din export, potrivit Newsweek.

Un expert a declarat că în prezent China afișează o abordare „dură” de negociere cu privire la cererea Rusiei și că se află într-o poziție puternică de negociere.

Documentul care îl zdruncină pe Putin: Lovitură primită de Serviciile Secrete din Rusia, dezvăluiri fără precedent

Sancțiunile occidentale asupra Rusiei, care au urmat invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Putin, au forțat Moscova să se orienteze către alte piețe comerciale, Rusia numind țări „prietenoase” și „neprietenoase”. Putin a susținut această nouă ordine mondială și a promovat legăturile strânse ale Moscovei cu Beijingul în timpul vizitei la Moscova în martie 2023, a omologului chinez Xi Jinping.

În afara Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Moscova a altor state foste sovietice, China a fost cea mai mare piață pentru exporturile rusești de energie electrică în 2022, ea primind un record de 4,7 miliarde kWh (kilo watt/oră), a raportat agenția de știri de stat rusă Tass.

Inter RAO a spus că noile taxe de export care au intrat în vigoare la 1 octombrie 2023 ar însemna că vor crește prețurile la energie electrică cu 7% pentru clienții din China, precum și din Mongolia, Azerbaidjan și regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud.

Chinezii sunt răbdători și negociază dur cu Rusia

Moscova a anunțat în septembrie că aceste taxe de export vor fi legate de cursul de schimb al rublei pentru anumite mărfuri între 4 și 7 la sută, dacă rubla ar fi mai mică de 80 pentru dolarul american.

Marți, moneda rusă s-a tranzacționat cu 99 de unități pentru un dolar american. Petrolul și gazele au fost printre exporturile rusești scutite de creșterea prețurilor care a intrat în vigoare.

În august, ziarul de afaceri rus Kommersant a raportat că reprezentantul Inter RAO, Alexandra Panina, le-a spus reporterilor că, dacă prețul ar fi respins, s-ar putea „închide complet” furnizarea de energie electrică spre China.

„Discuțiile cu China continuă”, a declarat pentru Reuters un reprezentant al Inter RAO. „De astăzi începem restricții parțiale”. Mongolia a fost de acord cu creșterea prețurilor Rusiei.

Putin sapă groapa economiei țării sale: Un gigant din Rusia se prăbușește, cea mai mare cădere din istorie

„Firmele energetice chineze și statul au fost întotdeauna faimoase și foarte răbdători în negocierile energetice cu Rusia”, a declarat Thomas O'Donnell, un analist geopolitic și expert în energie din Berlin, de la grupul de studii Wilson Center.

„China a cules mari beneficii din oferta avantajoasă a Rusiei atunci când a exportat petrol și gaze”, a spus el. Beijingul a obținut prețuri reduse pentru gazul din conducte și petrolul mai ieftin după „fiasco” al lui Putin de a pierde piața europeană din cauza sancțiunilor.

„Monopolul de export al puterii de stat ruse nu poate face profit, sau foarte puțin cu o taxă la export de 7%”, a spus O'Donnell. „Deci trebuie să ceară tarife mai mari de la cel mai mare client al lor, China, și de la alți clienți”.

El a spus că rezistența Chinei de a plăti tarife mai mari pentru importurile rusești de energie electrică sugerează că „dată fiind criza sectorului energetic din China, se poate apela agresiv la importurile de GNL pentru generare”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat virulent la adresa acesteia, dezvăluind că de doi ani îndură comportamentul abuziv al acesteia. „Am renunțat la tot...
#Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #rusia china energie electrica, #china rusia, #Putin Xi Jinping , #China