Fenomenul din Rusia, pe care Putin nu-l poate opri: O țară profită din plin

Joi, 11 Mai 2023, ora 05:32
7962 citiri
Fenomenul din Rusia, pe care Putin nu-l poate opri: O țară profită din plin
Putin nu poate opri implozia Rusiei ca mare putere FOTO: Euractiv

Eșecurile armatei Moscovei, după invazia ordonată de Putin în Ucraina, acum la peste 440 de zile de la începutul războiului a provocat un fenomen în Rusia, pe care liderul de la Kremlin nu îl poate stopa. Un raport al Geopolitical Intelligence Services arată că are loc ”implozia Rusiei ca mare putere”, lucru care i-a deschis ușa Chinei să valorifice slăbirea Moscovei.

Statutul Rusiei ca resursă de securitate în Asia Centrală a slăbit. Între timp, relația dintre Moscova și Beijing a devenit din ce în ce mai înclinată față de China, potrivit Business Insider.

Situația Rusiei ca putere mondială s-a deteriorat de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei și aceasta reprezintă o oportunitate pentru China de a profita de slăbirea economiei Moscovei, potrivit unui raport al Geopolitical Intelligence Services.

Xi Jinping acuzat de trădare față de Putin: Discuția președintelui chinez care a înfuriat Moscova VIDEO

Înainte ca Vladimir Putin să înceapă războiul anul trecut, s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și cei doi au vorbit despre o „prietenie fără limite”.

Dar pentru expertul și economistul GIS Stefan Hedlund, legăturile dintre cele două țări s-au înclinat inegal departe de Rusia. De când a început războiul, Beijingul s-a ajutat de resursele rusești, oferind puțin în schimb.

Au fost puține investiții directe din partea Chinei în lansarea inițiativei Chinei ”Belt and Road”, de exemplu, chiar dacă Rusia se aștepta să câștige din proiect. În plus, promisiunea Chinei de a ajuta la construirea unei căi ferate de mare viteză între Moscova și Kazan nu s-a îndeplinit.

”Ca și cum ar fi pentru a adăuga insulte la prejudiciu”, a subliniat Hedlund, China urmează să găzduiască Summitul China-Asia Centrală pe 18 mai fără Rusia.

Nouriel Roubini avertizează lumea: Coliziunea a două mari puteri mondiale este inevitabilă

„Mai aproape de casă, implozia Rusiei ca mare putere are implicații ample pentru Asia Centrală”, a spus Hedlund. „S-a presupus de mult timp că există o separare implicită a rolurilor între Moscova și Beijing – Rusia oferă securitate, în timp ce China oferă investiții și dezvoltarea afacerilor. Dacă acel plan a existat vreodată, nu mai există acum”.

Și cu economia Rusiei sub presiune, rolul viitor al Kremlinului în comerțul și dezvoltarea regională este pus la îndoială. „Principala întrebare pentru Beijing este cât de mult va valorifica actul de dispariție al Rusiei”, a spus Hedlund.

China, la rândul ei, și-a văzut investițiile în Asia Centrală crescând la aproximativ 40 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, la sfârșitul lui 2022, comerțul chinezesc cu regiunea a atins 70 de miliarde de dolari, marcând o creștere de 40% față de anul precedent.

„Pe măsură ce Rusia este îndepărtată treptat din Asia Centrală, Turcia și China vor deveni cei mai activi jucători. Într-o astfel de competiție, puterea brută a economiei chineze va oferi Beijingului un avantaj pe care economia Ankarei nu îl poate egala.”

Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
Un paradis fiscal unde rușii învârteau miliarde s-a sucit: Țara din UE s-a aliniat cu SUA, lovindu-l pe Putin
Un paradis fiscal unde rușii învârteau miliarde s-a sucit: Țara din UE s-a aliniat cu SUA, lovindu-l pe Putin
După ce Putin a ordonat invazia Ucrainei de către armata roșie în februarie 2022, Moscova a fost eliminată din sistemul internațional de plăți SWIFT. Însă, anumite țări prietene cu...
#Rusia colaps, #Rusia mare putere, #Putin razboi, #Rusia economie recesiune, #China mare putere mondiala, #china rusia , #Razboi Ucraina