Colapsul Rusiei diferit de al Uniunii Sovietice: Poate Putin să supraviețuiască sau nu

Marti, 21 Iunie 2022, ora 21:50
6571 citiri
Colapsul Rusiei diferit de al Uniunii Sovietice: Poate Putin să supraviețuiască sau nu
Putin (stânga) nu se află în aceeași situație cu Gorbaciov în anii \'90 FOTO / Express

Războiul lui Putin din Ucraina arată foarte diferit în narațiunea lui decât a Occidentului, fiind considerat unul drept, curajos și de succes.

Mulți analiști consideră că acest conflict s-ar putea încheia nu doar cu o victorie a Kievului, ci și cu colapsul regimului de la Kremlin, pe care îl aseamănă cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Cu toate astea, acest scenariu se ”bazează pe o lectură greșită a istoriei” și Vestul trebuie să se pregătească să coexiste cu Rusia slăbită și umilită, și să nu mai viseze la ruinarea sa, susține un expert de la London School of Economics.

Vladislav Zubov, profesor de istorie internațională la Universitatea LSE din Londra, Marea Britanie, născut la Moscova, face o analiză amplă în Foreign Affairs în care își pune întrebarea dacă Putin va putea supraviețui situației actuale din Rusia, în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor masive ale Occidentului împotriva Moscovei.

El constată că trupele ruse au fost întâmpinate de o rezistență ucraineană acerbă și nu au reușit să pună mâna pe Kiev și nici să destituie guvernul țării. Însă pentru Putin, victoria poate fi singurul rezultat acceptabil pentru public. Niciun rezultat alternativ nu este discutat deschis în Rusia.

Dar ele sunt mult analizate în Occident, care aproape a jubilat de succesul Ucrainei. Eșecurile militare au revigorat alianța NATO și, pentru o clipă, au făcut ca Moscova să arate ca o putere cleptocratică de mâna a treia.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Mulți factori de decizie și analiști visează acum că acest război s-ar putea încheia în cele din urmă cu o victorie ucraineană, ei speră că regimul lui Putin va avea aceeași soartă ca și Uniunea Sovietică: colapsul.

Războiul, spune logica, va distruge sprijinul public pentru Kremlin, pe măsură ce pierderile cresc și sancțiunile distrug economia rusă. Tăiate de la accesul la bunuri occidentale, atât elitele, cât și rușii obișnuiți se vor sătura de Putin, ieșind poate în stradă pentru a cere un viitor mai bun.

În cele din urmă, Putin și regimul său ar putea fi dați la o parte, fie printr-o lovitură de stat, fie printr-un val de proteste în masă. Dar această gândire se bazează pe o lectură greșită a istoriei, ea nemaifiind valabilă astăzi, susține profesorul de Istorie de la London School of Economics.

Avertisment dur al unui laureat al Premiului Nobel: Cine ar putea pierde noul Război Rece dintre SUA, China și Rusia

Uniunea Sovietică nu s-a prăbușit din motivele pe care occidentalilor le place să le sublinieze: o înfrângere umilitoare în Afganistan, presiunea militară a Statelor Unite și a Europei, tensiunile naționaliste din republicile proprii și cântecul de sirenă al democrației.

În realitate, politicile economice sovietice greșite și o serie de pași greșiți făcuți de liderul Mihail Gorbaciov au determinat țara să se autodistrugă. Însă, Putin a învățat multe din colapsul sovietic, reușind să evite haosul financiar.

Occidentul să nu mai viseze la colapsul Rusiei

Rusia prezintă astăzi o combinație diferită de rezistență și vulnerabilitate decât cea care a caracterizat Uniunea Sovietică din epoca târzie. Astfel, Occidentul ar trebui să evite să-și proiecteze concepțiile greeșite despre colapsul sovietic asupra Rusiei de astăzi.

Regimul lui Putin este mai stabil decât al lui Gorbaciov, dar dacă Occidentul rămâne unit, ar putea fi totuși capabil să submineze încet puterea președintelui rus. Dacă războiul va continua, Rusia va deveni un actor internațional mai puțin puternic.

Războiul eșuat al lui Putin din Ucraina: Lovitură în interiorul Rusiei

Profesorul Vladislav Zubov vorbește despre puterea financiară a Rusiei din prezent. Până în 2022, statul lui Putin a acumulat mai mult de 600 de miliarde de dolari rezerve financiare, una dintre cele mai mari depozite din lume.

Dacă sancțiunile internaționale împotriva Rusiei se prelungesc, Occidentul ar putea reuși totuși să submineze sistemul uli Putin. Pe termen lung, este posibil să ne imaginăm o slăbire gravă a statului rus.

Verdict dramatic al analiștilor: De ce Putin câștigă războiul contra Ucrainei pe câmpul de luptă, dar și în afara lui

Cu toate astea, nicio Rusie mult mai slăbită nu va ajunge în situația unui colaps, în stilul Uniunii Sovietice. Separatismul național nu este nici pe departe o amenințare pentru Rusia actuală, unde 80% dintre cetățenii țării se consideră a fi etnici ruși.

Confruntat cu eșecuri tot mai mari pe câmpul de luptă din Ucraina, Putin ar putea fi de acord cu un armistițiu. Dar Occidentul trebuie să rămână realist. Va exista cel puțin o perioadă în care Ucraina și Occidentul trebuie să coexiste cu un stat rus slăbit și umilit, dar totuși autocratic și să nu mai viseze la colapsul Moscovei.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#Rusia colaps, #Putin Rusia, #Uniunea Sovietica prabusire, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina