Ce țări mai cumpără petrol și gaze din Rusia: România și portul Constanța în topul mondial

Luni, 22 August 2022, ora 03:05
22014 citiri
Ce țări mai cumpără petrol și gaze din Rusia: România și portul Constanța în topul mondial
Un tanc petrolier a dus petrol în China FOTO: BBC

La 6 luni de la începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, se constată că în ciuda sancțiunilor occidentale împotriva importurilor Moscovei, Rusia a exportat combustibili fosili de 97,7 miliarde de dolari, în primele 100 de zile ale războiului, cu o medie de 977 de milioane de dolari pe zi. Conform unei analize a Centrului pentru cercetare din energie (CREA), în topul țărilor importatoare de combustibili fosili din Rusia, au fost: China cu 13,1 miliarde de dolari, Germania – 12,7, Italia – 8,2, în timp ce România se află în Top 20 mondial, pe locul 16 – cu 1,4 miliarde de dolari.

Cercetarea efectuată de CREA a analizat perioada primele 100 de zile de război, între 24 februarie și 4 iunie 2022, potrivit Centre for Research on Energy and Clean Air.

Având în vedere statutul Rusiei din sectorul energetic, ca al doilea producător mondial de gaze naturale și al treilea de petrol, sancțiunile asupra exporturilor Moscovei de petrol și gaze luate de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au vizat slăbirea economiei lui Vladimir Putin.

Dezvăluiri din Rusia: Ce firme occidentale n-au plecat de la Moscova, sfidând sancțiunile

Cum mai multe state europene depind în mare măsură de aprovizionarea cu gaze și petrol din Rusia, multe încă primesc, cum ar fi Germania, Italia și Țările de Jos. Vânzările rusești de petrol și gaze au crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, crescând cu 20% până în iunie 2022, comparativ cu prima jumătate a anului 2021.

Se preconizează că importurile UE de gaz rusesc vor fi reduse cu aproape 90% până la sfârșitul anului 2022.

În analiza realizată de CREA țările care au importat masiv petrol și gaze din Rusia, în primele 100 de zile de război, au fost: China – 13,2 miliarde de dolari, Germania – 12,7, Italia – 8,2, Țările de Jos – 8,2, Turcia – 7, Polonia -4,6, Franța – 4,5, India -3,6. România s-a situate pe locul 16 al Topului 20 de importatori de combustibili fosili din Rusia(țiței, produse petroliere rafinate, gaze) – 1,4 miliarde de dolari.

Creșterea importurilor de combustibili fosili din Rusia s-a constatat în China cu 13,%, Germania -12,9%, Italia – 8,4%, Țările de Jos - 8,4%, Turcia – 7,2%. China a fost cel mai mare importator din Rusia, ajungând la 2 milioane de barili pe zi în luna mai, majorare cu 55% față de 2021.

În schimb, în aceeași perioadă analizată, cele mai mari reduceri de importuri din Rusia de combustibili fosili au fost: SUA -100%, Suedia -99%, Lituania -78%, Egipt -69%, Spania -56%, EU28 – 16%.

Super avionul Tu-22 al lui Putin care a lovit Odesa: Imagini teribile cu aeronava ce a lansat rachete la 120 de km de România VIDEO

Rotterdam (2838 milioane de euro, 5345 mii tone-la țiței, 847 milioane de euro, 1367 mii de tone-la produse rafinate) și Antwerpen (963 milioanede euro, 1554 de mii tone- produse rafinate) au rămas principalele porturi de desinație pentru exporturile de petrol și produse rafinate ale Rusiei.

Portul Constanța din România s-a situat pe locul 7 în topul porturilor care au primit exporturi din Rusia de produse rafinate de petrol, cu 399 de milioane de euro, 647 mii tone), pentru operatorii Oil Terminal SA și Rompetrol Rafinare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Rusia exporturi gaze naturale, #exporturi Rusia, #petrol Rusia, #gaze rusia, #tari importatoare petrol, #petrol gaze Rusia , #Razboi Ucraina