”Arma” lui Putin contra Occidentului: Amenințarea președintelui rus care ar putea lovi multe țări din Europa

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 00:30
10000 citiri
”Arma” lui Putin contra Occidentului: Amenințarea președintelui rus care ar putea lovi multe țări din Europa
Oprirea totală a exporturilor de gaze din Rusia ar afecta grav Europa FOTO: SMH

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina începând din 24 februarie 2022 îl poate duce pe liderul de la Kremlin în situația de a apela la o ”armă” neconvențională împotriva Occidentului.

Astfel, el ar putea opri livrările de gaze ale Rusiei în Europa, care este dependentă în proporție de peste 40% de exporturile Moscovei, ceea ce ar bulversa economiile din foarte mulți țări.

Rusia încearcă să-și folosească resursele energetice pentru a șantaja statele de pe bătrânul continent, dar dacă va închide robinetul, nu vor exista câștigători, ci numai învinși, potrivit SMH.

Putin a semnat o lege prin care cumpărătorii de gaze din Rusia trebuie să plătească facturile în ruble, amenințând că va opri livrarea în cazul în care țările nu efectuează plăți în moneda rusească.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Germania a răspuns că această reglementare este un șantaj și că nu va plăti în ruble, ci în euro, conform contractelor încheiate în trecut.

Însă realitatea este că o întrerupere a exporturilor rusești de gaze în Europa nu este favorabilă niciuneia dintre părți. Oprirea totală a livrărilor Moscovei ar priva Rusia de 467 de milioane de dolari zilnic, suma plătită numai de țările Uniunii Europene pentru aceste exporturi.

Deocamdată este vorba doar de gaze, însă dacă vorbim și despre exporturile de petrol din Rusia către Europa, acestea pompează Kremlinului încă 285 de milioane de dolari pe zi, în visterie.

”Convingerea noastră este că decretul (lui Putin) limitează riscul unei opriri complete a fluxurilor de gaze rusești. Este compromisul la care ne așteptam. Este o modalitate prin care ambele părți își pot salva afacerea”, a spus Leon Izbicki, analist din domeniul energetic de la Energy Aspects.

Cu toate astea, în timp ce o întrerupere imediată a fost evitată pentru moment, implicațiile și răspunsul țările din Europa sunt încă analizate de către firmele și guverenle de pe tot continentul.

Un fost comandant al NATO descifrează planurile lui Putin: Ce zonă a Europei vrea liderul rus să controleze, după Ucraina?

Termenul limită pentru plata în ruble, 31 mai 2022

Este clar pentru toată lumea că gazul a devenit o ”armă” în mâinile lui Putin, un mijloc de a șantaja Europa, un instrument politic puternic al Kremlinului pentru a lupta împotriva sancțiunilor occidentale.

Conform decretului lui Putin, cumpărătorii străini de gaze ar trebui să transfere valuta, euro, într-un cont special deschis la banca rusă Gazprombank, care apoi va cumpăra ruble în numele cumpărătorului, pentru a le transfera într-un alt cont folosit pentru plata gazului.

UE primește peste 40% din gazul său total din Rusia și până acum Occidentul a scutit Gazprombank de sancțiuni din cauza rolului său în derularea afacerilor și plăților către Rusia din țările Europei.

Zelenski o acuză pe Merkel de neprimirea Ucrainei în NATO, decizie luată în 2008 la București. Ce a răspuns fostul cancelar

O oprire totală a gazului din Rusia către țările din Europa ar afecta foarte mult economiile acestora, iar unda de șoc s-ar putea propaga în toate industriile. Acum, cumpărătorii din Europa au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a afla cum să răspundă la decretul lui Putin, privind plata în ruble, pentru gazele livrate după 1 aprilie. Plățile sunt scadente la sfârșitul lunii mai, iar situația rămâne incertă.

Vă prezentăm mai jos, statistica privind dependența țărilor din Europa de gazele din Rusia, la nivelul anului 2020. Să spunem, că de curând țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că renunță în totalitate la gazele din Rusia.

Dependența Europei de gazele din Rusia (pe țări), în procente, 2020

Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova – 100%

Finlanda – 94%

Letonia – 93%

Serbia – 89%

Estonia – 79%

Bulgaria – 77%

Slovacia – 70%

Croația- 69%

Cehia – 66%

Austria – 64%

Grecia – 51 %

Germania -49%

Italia- 46%

Lituania – 41%

Polonia -40%

Ungaria- 40%

Slovenia-40%

Franța-24%

Țările de Jos-11%

România-10%

Georgia-6%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#Rusia gaze Europa, #exporturi gaze Gazprom, #Rusia gaze naturale, #Vladimir Putin, #Gazprom gaze Europa , #Razboi Ucraina