Putin strâns cu ușa de greșeala sa fatală: O industrie vitală din Rusia se prăbușește

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 02:22
8025 citiri
Putin strâns cu ușa de greșeala sa fatală: O industrie vitală din Rusia se prăbușește
Putin prăbușește industria gazelor naturale din Rusia FOTO: Express

De la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, multe țări din Europa și-au restricționat importurile din Rusia, pentru a diminua capacitatea mașinii de război a Moscovei. Greșeala istorică fatală a liderului de la Kremlin de a porni o agresiune asupra Kievului se întoarce ca un bumerang împotriva țării sale: o industrie vitală se prăbușește în 2023.

Astfel, estimările arată că exporturile de gaze naturale ale Rusiei prin conducte din acest an ar putea scădea cu 50% în volum, față de anul trecut, potrivit New York Times.

Scăderea indică lovitura adusă industriei vitale a exporturilor de gaze din Rusia, de când țara a invadat Ucraina. Odată principalul furnizor de gaze naturale al Europei, Rusia a fost supusă sancțiunilor grele din partea Occidentului de la invazia din februarie 2022.

Putin și-a alimentat visteria de război: Colosala sumă de 41 de miliarde de dolari primită de Rusia de la o țară

Principala strategie a Europei pentru reducerea dependenței de energia rusă — creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate din țări precum SUA și Qatar, împreună cu reducerea cererii — a funcționat surprinzător de bine.

În timp ce Rusia a reușit să se mențină pe piața petrolului în ciuda embargourilor, este mult mai dificil să găsești noi clienți pentru gaz, deoarece acesta este încă transportat în mare parte prin conducte fixe.

Este probabil ca Rusia să înregistreze un oarecare câștig în vânzările de gaze către China și Turcia, dar se adună dovezi că industria sa de export de gaze naturale se poate dezintegra în mod constant.

Fisură privind lovitura letală pregătită de SUA contra Rusiei: Mai mulți aliați ai americanilor resping acțiunea

Reducerea importurilor de gaze din Rusia a reprezentat o provocare majoră pentru multe țări europene, deoarece continentul a primit cea mai mare parte din gaz prin conducte legate de Rusia.

Statisticile din 2021 arată că Rusia furniza 40% din producția sa de gaze naturale Europei. Germania importa din Rusia 56,2 miliarde de meci cubi în 2021, Italia – 29,2, Țările de Jos – 13,2, Franța – 11,1, Polonia – 10,5, Ungaria – 7,1.

Acum, după aplicarea sancțiunilor europene, în 2022, Uniunea Europeană a scăzut dependența de gazele naturale din Rusia până la doar 4%, având alte destinații de import: 25% de GNL, din Norvegia – 20%, producție proprie – 12%, alte conducte – 8%, conform Oxford Institute for Energy Studies, citat de BBC.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia gaze naturale, #Rusia gaze, #sanctiuni Rusia, #gaze naturale Rusia, #UE sanctiuni Rusia, #rusia industrie gaze , #Razboi Ucraina