Între Rusia și Ucraina, fractura nu este doar politică, ci și generațională

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 23:50
2944 citiri
Între Rusia și Ucraina, fractura nu este doar politică, ci și generațională

Conflictul dintre Ucraina și Rusia nu opune doar două state, ci și două generații de lideri, cu moduri de funcționare și viziuni asupra lumii profund divergente.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, are 44 de ani. Denis Șmihal, premierul său, 46 de ani. Dmitro Kuleba și Denis Monastirski, miniștri ai Afacerilor Externe și, respectiv, ai Internelor: 41 de ani. Șeful serviciului secret, consilieri ai președintelui, procuror general: toți născuți în anii 1970.

Unul dintre principalii artizani ai succeselor militare surprinzătoare ale Ucrainei de până acum este Valeri Zalujnîi, un general în vârstă de 48 de ani, numit comandant al armatei țării sale în iulie 2021. I se mai spune și „generalul de fier”.

A studiat la Institutul Forțelor Terestre al Academiei Militare Odesa și la Academia Națională de Apărare din Kiev, unde și-a finalizat studiile în 2007. Au urmat o serie de poziții în armata ucraineană, inclusiv cea de comandant al unei brigăzi mecanizate. Valeri Zalujnîi s-a întors apoi la academie pentru mai multe pregătiri și a absolvit în 2014, la câteva luni de la Revoluția din piața Maidan. Este primul șef de stat major al Ucrainei care nu a studiat la Moscova.

În multe privințe, el simbolizează o nouă generație de ofițeri ucraineni care și-au făcut „ucenicia” în războiul de opt ani din Donbas și, atunci când nu au fost pe front, au fost dislocați în poligoane de antrenament din întreaga Europă pentru exerciții împreună cu forțele NATO.

Colaborarea cu NATO a modelat un grup de ofițeri profesioniști care au urmat standardele occidentale și au contribuit la construirea unei strategii de război descentralizat, în comparație cu tacticile Armatei Roșii care au eșuat în noroaiele din câmpiile din Ucraina.

Lista ar putea continua și nu doar în cea ce privește conducerea de la Kiev. Pe măsură ce armata rusă avansa (și se retrăgea), am putut descoperi, în regiuni, primari îndrăzneți sau guvernatori cu simț al inițiativei – la Nikolaiv, Dnipro sau în suburbiile de nord ale Kievului, majoritatea au 30-40 de ani.

Contrastul este izbitor cu echipa de la putere de la Moscova. Vladimir Putin are 69 de ani. Vârsta medie a Consiliului său de Securitate, organism care joacă un rol central în dosarul ucrainean, este de 62 de ani. Administrația prezidențială, care deține cea mai mare parte a puterii și care fusese prezentată ca puternic reînnoită, are o vârstă medie de 59 de ani. Vladimir Putin este foarte conștient de acest lucru și, de la revenirea sa la putere în 2012, a fost nevoit să respingă constant sau să desființeze limitele legale de vârstă pentru funcțiile administrative superioare.

Dar nu numai contrastul privind vârsta este izbitor, ci și cel ar prezenței femeilor în funcții de conducere, Ucraina conducând și la acest capitol.

La sfârșitul anului 2021, cercetătorii Maria Snegovaia și Kirill Petrov studiaseră mediul profesional și familial și au realizat un „top 100” al elitei ruse și au ajuns la concluzia că la treizeci de ani de la sfârșitul URSS, 60% dintre membrii conducerii ruse provine din nomenclatura sovietică (care reprezenta 1% până la 3% din populația sovietică).

„Bărbații cu epoleți”

La aceasta trebuie adăugată suprareprezentarea siloviki, „bărbații cu epoleți”, ei înșiși moștenitori ai KGB-ului și ai altor organe de securitate sovietice, care constituie o treime din acest top 100. Reînnoirea există, dar într-un mod distorsionat.: ușile sunt deschise înainte de proprii lor copii, ai elitei, chiar dacă uneori sunt promovați tehnocrați competenți, în special în posturile de guvernatori.

Citeste si:
Ce se ascunde în spatele destituirii numărului doi al Bisericii Ortodoxe Ruse. Credincioșii regimului dispar, prevestind probleme grave
Ce se ascunde în spatele destituirii numărului doi al Bisericii Ortodoxe Ruse. Credincioșii regimului dispar, prevestind probleme grave
Vladimir Putin l-a demis pe mitropolitul Ilarion, adesea descris ca ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, și considerat chiar un posibil succesor al Patriarhului Kirill, în vârstă de...
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...