Putin cere Israelului să cedeze Rusiei imediat Biserica Alexander Nevsky din Ierusalimul de Est. Un nou scandal internațional stă să izbucnească

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 23:16
12320 citiri
Putin cere Israelului să cedeze Rusiei imediat Biserica Alexander Nevsky din Ierusalimul de Est. Un nou scandal internațional stă să izbucnească

Deși războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a depășit mai mult de 50 de zile și nu pare a se încheia prea curând, liderul de la Kremlin este gata să provoace un alt scandal internațional.

Liderul de la Kremlin a trimis o scrisoare premierului Israelului, Naftali Bennett, prin care îi cere ca Biserica Alexander Nevsky din Ierusalimul de Est să fie transferată imediat în proprietatea Rusiei.

Se presupune că predecesorul lui Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, Benjamnin Netanyahu, i-a promis lui Putin că acest lucru se va realiza, potrivit publicației The Times of Israel.

Dar insistența lui Putin asupra acestei proprietăți ar putea alimenta nu doar un conflict diplomatic între Israel și Rusia, ci și critici din partea comunității internaționale.

Duminică, ambasadorului Israelului la Moscova, Alexander Ben Zvi, i s-a cerut de către ministerul de Externe al Rusiei să explice declarațiile recente ale ministrului de Externe al Israelului, Yair Lapid, după votul de la ONU, privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului.

Biserica Alexander Nevski, cunoscută și sub numele de Catedrala Sfintei Treimi, situată în centrul cartierului creștin din oraș, este considerată de Moscova un bun al Bisericii Ortodoxe ruse din Ierusalim.

”Sfetnicul lui Putin” anunță ce va urma în Ucraina: ”Rusia nu poate pierde războiul”

Despre acest locaș sfânt se știe că el este de facto deținut de Rusia din 1890, iar mai demult biserica a fost revendicată de Imperiul Otoman. Ulterior, s-a recunoscut că biserica aparținea Imperiului rus, motiv pentru care în 2017, Moscova a cerut Israelului să recunoască proprietatea Rusiei.

În 2020, Netanyahu a decis că disputa privind proprietatea acestui locaș va intra în categoria ”locurilor sfinte” și că prin urmare, nu ar putea fi soluționată în instanță.

După aceea, s-a înregistrat că guvernul Rusiei este proprietar, dar administrația Bennett a returnat acea decizie justiției, iar luna trecută un tribunal din Ierusalim a anulat decizia care acorda guvernului rus controlul asupra bisericii Alexander Nevsky din Ierusalimul de Est.

Fostul director al CIA a descifrat tactica lui Putin: Ce captură vrea să facă în noul plan B VIDEO

Scrisoarea lui Vladimir Putin indică importanța pe care Moscova o acordă problemei, iar oficialii Ierusalimului sunt îngrijorați că disputa ar putea exacerba tensiunile cu Rusia, aflată deja în războiul din Ucraina.

Analistul rus Alex Tenser a apreciat că Israelul se teme să predea proprietatea într-un moment în care Rusia este sancționată de multe țări occidentale, din cauza invaziei din Ucraina.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...