După Ucraina, Putin are o altă țintă: Evaluarea experților creează îngrijorare în România

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 00:11
12085 citiri
După Ucraina, Putin are o altă țintă: Evaluarea experților creează îngrijorare în România
Moldova, în pericol să devină o altă Ucraină FOTO: Trip Advisor

Războiul declanșat de Vladimir Putin a intrat în al doilea an, fără ca obiectivele inițiale ale Moscovei să fie îndeplinite și sfârșitul conflictului să fie întrezărit. Dar, în ultima vreme, sunt tot mai multe semne că liderul de la Kremlin și-ar fi pus ochii pe o altă țară, în dorința sa de expansiune. Republica Moldova ar putea fi ”următoarea Ucraină”, conform declarațiilor ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, lucru ce creează îngrijorare în România.

Lavrov, ca și alții din cercul restrâns din jurul președintelui rus, încearcă să rămână pe aceeași poziție privind retorica liderului de la Kremlin, potrivit Bloomberg.

Prin declarația sa, Lavrov a vrut să spună că Republica Moldova seamănă cu Ucraina, înainte ca Putin să o atace acum un an de zile. Ambele țări erau odinioară părți ale Uniunii Sovietice și înainte, ale imperiilor ruse.

Fenomenul ținut secret de Putin. Drama rușilor de proporții biblice

Cele două și-au recâștigat independența după Războiul Rece. Și ambele s-au orientat în ultimele decenii spre vest, cu aspirații de a adera într-o zi la Uniunea Europeană. Anul trecut UE a accelerat, de fapt, atât Chișinăul, cât și Kievul au primit statutul oficial de țări candidate.

Moscova pretinde că vede și mai multe paralele. Atât Kievul, cât și Chișinăul, în narațiunea Kremlinului, vor, de asemenea, să se alăture NATO și să se alinieze cu „Occidentul” condus de SUA – și prin urmare practic satanic – „Occident” împotriva Rusiei. În cazul Moldovei, acest lucru este pur și simplu fals - neutralitatea ei fiind scrisă în constituția sa.

Putin și Lavrov mai notează că Moldova, ca și Ucraina din 2014, are o regiune de est – numită Transnistria pentru că este „de peste” râul Nistru când este privită de la Chișinău – care găzduiește separatiștii etnici ruși care conduc o republică separatistă pro-Kremlin. Transnistria găzduiește și peste o mie de soldați ruși, precum și un imens depozit de muniții.

Această prezență a rușilor în Moldova, ca și în Ucraina și în alte țări post-sovietice, îi permite lui Putin să răspândească ficțiunea că rudele sale etnice sunt asuprite și au nevoie de protecția și intervenția sa. Apoi folosește aceste minciuni – care pot include „operațiuni cu steag fals” – ca pretexte pentru o mai mare agresiune rusă.

Un președinte dintr-o țară NATO prins în capcană de Putin: ”Omul bolnav” al Europei măcinat de Rusia

Când Lavrov gândește că Moldova arată ca următoarea Ucraina, el sugerează că este următoarea țară din sfera de influență a Rusiei care încearcă să dezerteze în Occidentul malefic, solicitând Rusiei să se infiltreze sau să o ocupe sau să o atace în alt mod.

Dacă Kremlinul nu s-a amestecat încă mai deschis în Moldova, se datorează faptului că rușii au eșuat atât de spectaculos în a-și atinge vreunul dintre obiectivele lor militare în Ucraina. Nici măcar rușii din Transnistria nu par tocmai dornici să fie atrași într-o mizerie asemănătoare cu cea din Donbas.

Dar asta nu înseamnă că Moldova este în siguranță. Luna aceasta, Kievul a declarat că are informații despre faptul că Moscova plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a instala un regim marionetă ales de Kremlin.

De fapt, Sandu – din nou, asemenea majorității compatrioților săi de la vest de Nistru – apreciază cu adevărat idealurile „occidentale” (adică non-ruse) ale democrației și statului de drept. A studiat la Universitatea Harvard Kennedy School și a lucrat o perioadă la Banca Mondială din Washington. Astăzi, Moldova poate fi una dintre cele mai sărace și mai corupte țări ale Europei; mâine, speră moldovenii, poate fi un membru prosper și liber al UE.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#rusia moldova, #Moldova pericol Ucraina, #Moldova Rusia, #moldova rusia transnistria, #Moldova, #Moldova amenintare Rusia , #Razboi Ucraina