SUA păstrează portavionul USS Harry S Truman în Marea Adriatică, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Joi, 03 Februarie 2022, ora 21:02
3008 citiri
SUA păstrează portavionul USS Harry S Truman în Marea Adriatică, pe fondul tensiunilor cu Rusia
Truman, care poartă la bord 90 de aeronave, inclusiv o flotă de F/A-18, se îndrepta spre Orientul Mijlociu la mijlocul lunii decembrie, dar Pentagonul a decis să-l păstreze în Europa

Având portavionul Truman în apropierea țărmurilor europene, avioanele sale pot ajunge în cea mai mare parte a Europei de Est în mai puțin de o oră, iar prezența sa în regiune oferă membrilor NATO precum Bulgaria, România și Polonia garanții de securitate suplimentare.

Mirosul de combustibil pentru avioane umple aerul în timp ce un F/A-18 Super Hornet se pregătește pentru decolare.

Un director de zbor de pe un portavion al Marinei Statelor Unite face semne către avion, dând undă verde pentru un sistem asemănător unei catapulte care să arunce aeronava spre marginea unei piste aparent imposibil de scurte. În câteva secunde, este în aer și aproape dispărut din raza vizuală.

Acest proces complicat este unul pe care piloții și echipajul acestui portavion din clasa Nimitz, o emblemă a puterii militare americane, îl repetă mereu, cu o precizie nemaipomenită. Și fac asta fără a fi influențați de circumstanțele prezenței lor în Marea Adriatică, pe măsură ce tensiunile dintre SUA și Rusia ating apogeul.

Este pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când un grup de asalt, care include Truman și alte cinci nave care îl escortează (plus cel puțin unul sau două submarine a căror prezență nu este niciodată recunoscută public) se află sub comanda NATO.

„Este prima dată când lucrez cu NATO pe un portavion”, a declarat Lt. Alex Tidei, pilot de luptă F/A-18, pentru CNN.

„Este prima dată pentru mulți dintre piloții noștri – așa că a fost o experiență grozavă”, a adăugat el, părând neafectat de tensiunile din jurul său.

Truman, care poartă la bord 90 de aeronave, inclusiv o flotă de F/A-18, se îndrepta spre Orientul Mijlociu la mijlocul lunii decembrie, dar Pentagonul a decis să-l păstreze în Europa, pe măsură ce tensiunile începeau să escaladeze.

Contraamiralul Curt Renshaw, comandantul Strike Group Eight, din care face parte Truman, a declarat pentru CNN: „Cred că transmite mesajul aliaților că ei pot conta pe noi. Suntem angajați în alianțele sau parteneriatele noastre, suntem capabili să operăm oriunde în lume.”

În timp ce președintele american Joe Biden a spus că SUA nu vor interveni militar, ci mai degrabă vor impune sancțiuni economice dacă Rusia invadează Ucraina, el a decis să consolideze capacitățile de descurajare în Europa.

Miercuri, 2 februarie, Pentagonul a aprobat desfășurarea de trupe suplimentare pe flancul estic al NATO.

„Este în totalitate în concordanță cu ceea ce i-am spus lui Putin la început”, a declarat Biden.

„Atât timp cât acționează agresiv, îi asigurăm pe aliații noștri NATO și Europa de Est (că) suntem acolo și că articolul V este o obligație sacră”, a spus Biden, făcând referire la piatra de temelie a alianței NATO: un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor.

„Ceea ce le aducem factorilor de decizie strategică este că suntem capabili să executăm absolut la perfecțiune, suntem capabili să ne integrăm cu partenerii”, a spus Renshaw.

Truman tocmai a încheiat un exercițiu de două săptămâni cu aliații NATO în Marea Adriatică, alături de nave de război norvegiene și turcești, nave și avioane suplimentare din alte state membre NATO.

Potrivit alianței, mii de forțe NATO au fost implicate în exercițiu.

Jeannette Lazzaro, care zboară cu avionul E-2 Hawkeye al Marinei SUA, o aeronavă de avertizare timpurie care joacă un rol-cheie în coordonarea cu aliații NATO, a declarat pentru CNN că nu este îngrijorată de creșterea tensiunilor dintre SUA și Rusia.

Totuși, ea consideră că exercițiile sunt importante pentru asigurarea că SUA și NATO „lucrează cu toții împreună”. „Dacă trebuie vreodată să facem ceva, suntem cu toții pe aceeași lungime de undă”, a spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Rusia NATO, #Rusia Ucraina, #Rusia NATO conflict, #Marea Adriatica, #uss harry truman , #NATO