Flota din umbră a Rusiei inundă piața mondială cu petrol. România a luat masiv țiței de la Moscova în timpul războiului

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 05:33
7902 citiri
Flota din umbră a Rusiei inundă piața mondială cu petrol. România a luat masiv țiței de la Moscova în timpul războiului
Livrările de petrol ale Rusiei pe mare au atins un nou maximum din ultimele 9 luni FOTO: Bloomberg

În ciuda sancțiunilor UE și internaționale împotriva Rusiei, fluxurile de petrol transportat pe mare de Moscova au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Aceste livrări au crescut la valoarea de 3,8 milioane de barili de țiței pe zi, sugerând că țara lui Putin a depășit deocamdată impactul măsurilor restrictive luate în Europa.

În analiza efectuată de Bloomberg, sunt prezentate date care arată că România a cumpărat masiv petrol pe mare din Rusia, în timpul războiului din Ucraina. Cifrele indică fluxuri destul de mari, între martie și noiembrie 2022, care au variat între 21.000 de barili pe zi în penultima lună din an, până la valori de 136.000 de barili pe zi, în cursul lui martie și aprilie.

Publicația citată dezvăluie faptul că volumul de țiței rusesc livrat pe mare a crescut cu 876.000 de barili pe zi sau cu 30%, la 3,8 milioane de barili în săptămâna care s-a terminat pe 13 ianuarie 2023.

Rusia face afaceri record cu o țară, de 190 de miliarde de dolari: Moscova, creștere uriașă de 43% în ciuda sancțiunilor

Livrările din Marea Baltică au crescut cu 626.000 de barili pe zi față de săptămâna precedentă, în timp ce cele din Marea Neagră au câștigat cu 47%. S-au extins și fluxurile din porturile țării din Pacific. Astfel, debitul total de petrol livrat pe mare de Rusia până pe 13 ianuarie a crescut cu 550.000 de barili pe zi față de săptămâna precedentă, la 3,06 milioane.

Interdicția Uniunii Europene de import a țițeiului din Rusia a dus la călătorii mult mai lungi pentru transporturile Moscovei, călătoriile având acum o medie de 31 de zile din porturile baltice și până în India, în comparație cu doar șapte zile de la aceleași terminale la Rotterdam și aproximativ jumătate din aceasta până în Polonia.

Țara se bazează din ce în ce mai mult pe propriile nave și pe așa-numita „flotă din umbră” de nave de obicei mai vechi deținute de companii mici, adesea necunoscute, care au apărut în ultimele luni. Tancurile deținute de europeni pot încă transporta țiței rusesc, atâta timp cât acesta este vândut la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril, introdus în același timp cu interdicția de import.

Ponderea exporturilor de țiței ale Rusiei transportate pe navele europene a scăzut de când au fost impuse sancțiunile, dar nu la zero. Tancurile care transportă țiței rusești devin din ce în ce mai discrete cu privire la destinațiile lor finale. Navele care transportau peste 29 de milioane de barili de țiței rusești, echivalentul a 1,05 milioane de barili pe zi de exporturi, au părăsit porturile din Rusia neavând o destinație finală clară în cele patru săptămâni de până la 13 ianuarie.

Cât petrol a cumpărat România din Rusia în 2022?

Livrările către Asia au crescut, în timp ce cele către Europa s-au diminuat aproape complet. Volumul de țiței de pe navele care se îndreaptă spre China, India și Turcia, cele trei țări care au apărut ca singurii cumpărători semnificativi de provizii rușilor dislocate, plus cantitățile de pe nave care încă nu arătă destinația finală, a crescut în cele patru săptămâni de până acum, din ianuarie 2023.

Transporturile medii pe patru săptămâni către clienții asiatici ai Rusiei, plus cele de pe nave care nu prezintă destinație finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut la un nou maxim de 2,82 milioane de barili pe zi în perioada de patru săptămâni până pe 13 ianuarie.

Volumele „necunoscute”, care rulează la 485.000 de barili pe zi în cele patru săptămâni până la 13 ianuarie, sunt cele de pe tancurile care arată ca destinație Gibraltar, Malta sau nicio destinație.

Istoricul Robert Kagan arată cu degetul spre America: Care e vina SUA pentru războiul lui Putin din Ucraina VIDEO

Exporturile maritime de țiței ale Rusiei către țările europene au crescut la 167.000 de barili pe zi în cele 28 de zile până la 13 ianuarie, Bulgaria fiind singura destinație europeană.

România, arată datele Bloomberg, au cumpărat masiv petrol din Rusia, în timpul războiului din Ucraina, din martie și până în noiembrie 2022, inclusiv. Au existat maxime de livrare de țiței din Rusia către România, de 136.000 de barili pe zi în săptămâni din martie și aprilie, dar și valori de 125.000 de barili pe zi, în mai și iunie 2022.

Fluxurile de petrol din Rusia spre România s-au redus treptat spre toamnă, iar în octombrie și noiembrie au ajuns la doar 21.000 de barili pe zi săptămânal. Apoi datele din 25 noiembrie arată că țara noastră nu a mai importat țiței din Rusia.

Turcia a fost singura destinație pentru țițeiul rusesc transportat pe mare în Marea Mediterană.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Rusia petrol, #Rusia petrol UE, #exporturi Rusia, #exporturi petrol, #livrari petrol, #petrol Marea Neagra, #petrol Romania, #importuri Romania , #stiri afaceri