Țări aliate ale SUA, schimbare de strategie: Afaceri masive cu Rusia, creștere de 300%

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 02:12
3321 citiri
Țări aliate ale SUA, schimbare de strategie: Afaceri masive cu Rusia, creștere de 300%
Emiratele și Arabia Saudită cumpără petrol din Rusia FOTO: Oil Price

După invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022, piețele financiare și energetice au fost puternic bulversate, iar sancțiunile economice ale Occidentului împotriva Moscovei au alungat combustibilii Rusiei din Europa.

Acum, regimul de la Kremlin a găsit o nouă piață pentru petrolul său, în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, două țări tradițional aliate cu Statele Unite.

Exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au crescut de trei ori în 2022 față de anul precedent, atingând un record de 60 de milioane de barili, potrivit Oil Price.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc de la importul, depozitarea, comercializarea sau reexportarea combustibililor rusești.

O nouă forță globală vrea să devină lider mondial: A depășit puterea Grupului G7

Emiratele Arabe Unite devin, de asemenea, un centru pentru comerțul, asigurarea și transportul petrolului rusesc. Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă.

Schimbarea comercială a fluxurilor de petrol rusești aduce beneficii aliaților Moscovei din Orientul Mijlociu din grupul OPEC+, deoarece cei mai mari producători de petrol din Golful Arab, Arabia Saudită, locul 2 în lume în privința zăcămintelor de petrol și Emiratele Arabe Unite, poziția a 8-a pe glob, cumpără carburanții Rusiei la prețuri reduse.

Cu piețele occidentale închise pentru țițeiul și produsele Rusiei, au apărut noi rute comerciale, iar țările care se află pe unele dintre cele mai mari rezerve de petrol importă acum motorină rusească, nafta și păcură, potrivit serviciilor de urmărire a tancurilor și date despre mărfuri.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc să importe, să stocheze, să comercializeze sau să reexporte combustibili ruși, în ciuda eforturilor americane de a le convinge să se alăture reprimării încercărilor ruse de a se sustrage sancțiunilor Occidentului.

Lovitura de care se temea Putin a venit din partea Occidentului: Rusia izbită într-un domeniu crucial

În 2022, exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au atins un record de 60 de milioane de barili, triplu față de anul precedent, potrivit datelor Kpler citate de The Wall Street Journal. Fujairah, cel mai mare centru comercial din Emiratele Arabe Unite, primește acum o mulțime de produse petroliere rusești, ale căror volume sunt acum pe locul doi după petrolul din Arabia Saudită, conform estimărilor Argus Media.

Kpler estimează că Rusia trimite acum aproximativ 100.000 de barili pe zi de combustibili în Arabia Saudită, comparativ cu practic zero înainte de invazia rusă a Ucrainei, conform datelor citate de Jurnal.

Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă. Rusia a început să exporte motorină în Arabia Saudită în februarie, după ce principalul punct de export de combustibil din Moscova, UE, a promulgat un embargo asupra importurilor maritime de produse petroliere rusești pe 5 februarie 2023.

Exporturile rusești de motorină au crescut cu 33% în martie, transporturile din porturile Rusiei de la Marea Neagră mergând în regiunile mediteraneene de est și vest către țări precum Libia, Egipt și Tunisia. Exporturile din porturile Mării Baltice „s-au deplasat destul de uniform în ceea ce privește cota procentuală către Brazilia, Arabia Saudită, Egipt și Maroc”, a declarat Pamela Munger, analist de piață la Vortexa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia a anunţat joi, 11 aprilie, expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena, relatează EFE....
#Rusia petrol, #Rusia petrol Arabia Saudita, #Emiratele Arabe Unite, #exporturi Rusia, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni petrol Rusia , #Rusia