De ce s-a luptat Rusia să ocupe fosta centrală nucleară de la Cernobîl: Țintă strategică crucială pentru Moscova

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 17:11
13351 citiri
De ce s-a luptat Rusia să ocupe fosta centrală nucleară de la Cernobîl: Țintă strategică crucială pentru Moscova
La Cernobîl s-a produs în 1986 cel mai mare accident nuclear din istorie FOTO: ABC

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a confirmat în seara zilei de joi, 24 februarie, că Ucraina a pierdut controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

Operațiunea ar fi crucială pentru desfășurarea războiului, explicația fiind dată de către analiști care susțin că Cernobîlul este un punct strategic foarte important pentru conflagrația începută de Rusia, fiind cea mai scurtă rută din Belarus spre Kiev.

Forțele ruse și ucrainene s-au luptat joi pentru a deține controlul Cernobîlului, locul încă radioactiv al celui mai grav accident nuclear din istorie și un factor care a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, potrivit News 24.

”Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski pe Twitter, înainte ca fosta centrală nucleară, scena unui incendiu mortal și a unei explozii, să fie capturată de forțele rusești.

Dar de ce și-ar dori cineva, în speță Rusia, o centrală nucleară nefuncțională înconjurată de kilometri de pământ radioactiv? Răspunsul este unul legat de strategia războiului declanșat de Vladimir Putin.

Cernobîl se află situat pe ruta cea mai scurtă din Belarus spre Kiev, capitala Ucrainei, și astfel acesta se găsește pe linia frontului deschis în zonă de forțele rusești (staționate în Belarus), care vor să pună mâna pe principalul oraș al țării atacate.

Joe Biden dă de pământ cu Putin. Ruptură totală în relațiile SUA-Rusia VIDEO

”A fost cea mai scurtă cale dintre A și B, adică dintre Belarus și Kiev. Cernobîlul nu are nicio semnificație militară”, a spus James Acton de la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington, Statele Unite.

Și Jack Keane, fost șef al Statului Major al armatei SUA, confirmă analiza lui Acton, spunând că Cernobîlul a fost ”ținta unei strategii de ”decapitare” a Rusiei, pentru a îndepărta guvernul ucrainean”.

Interesul strategic al lui Putin în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina: Țintele urmărite de Rusia ANALIZĂ

Keane a numit ruta Cernobîl, una dintre cele patru ”axe” folosite de forțele Rusiei pentru a invada Ucraina, inclusiv al doilea vector din Belarus, o înaintare spre sud până la orașul Harkiv și o împingere spre nord din Crimeea controlată de ruși până la Herson.

Ofensiva combinată a Rusiei din Ucraina reprezintă cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Eveniment Quarterly Report

Rușii au atacat Ucraina cu zeci de drone Shahed și rachete. Alarmele au sunat noaptea în mai multe regiuni
Rușii au atacat Ucraina cu zeci de drone Shahed și rachete. Alarmele au sunat noaptea în mai multe regiuni
În noaptea de 1 spre 2 octombrie, Forțele Armate Ruse au bombardat Ucraina cu drone kamikaze și rachete. Dronele au plecat din regiunea Azov și au zburat în direcția regiunilor centrale....
Propagandista preferată a lui Putin, lovită de panică. O dronă ar fi căzut lângă casa de vacanță a Margaritei Simonian de la Soci
Propagandista preferată a lui Putin, lovită de panică. O dronă ar fi căzut lângă casa de vacanță a Margaritei Simonian de la Soci
Războiul declanșat de Putin în Ucraina se întoarce împotriva Federației Ruse și începe să-i afecteze pe reprezentanții elitei Kremlinului. Șefa postului de televiziune Russia Today,...
#Rusia razboi Ucraina, #cernobil centrala, #razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #belarus rusia, #Kiev Moscova conflict , #Razboi Ucraina