Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 01:29
5726 citiri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Rusia folosește războiul electronic, prin bruiaje GPS împotriva zborurilor din Marea Britanie FOTO X

Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector critic european anunță că Rusia este suspectată că a întreprins atacuri ”extrem de periculoase” de război electronic asupra a 46.000 de zboruri din Marea Britanie, o mare putere de pe continentul nostru.

Rusia a apelat la acțiuni de bruiaj și interferențe asupra sistemului GPS, care au provocat numeroase probleme avioanelor comerciale privind navigația prin satelit, între august 2023 și martie 2024, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit Daily Mail.

Avioanele par să sufere de bruiaj și falsificare a sistemelor GPS, care utilizează semnale false pentru a-i face pe piloți să creadă că aeronava se află într-o locație diferită de cea în care se află de fapt.

Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a avertizat în ianuarie că autoritățile au observat o „creștere bruscă” a „atacurilor” de bruiaj și falsificare, dar nu a spus cine se află în spatele lor.

Dar experții din industrie susțin acum că forțele lui Putin sunt în spatele atacurilor, o persoană din interior spunând publicației britanice The Sun că „informațiile de la ruși sunt false”. Sugestia face ecoul unui consilier care ar fi acuzat Rusia pentru atacul „iresponsabil” care a blocat un avion RAF în timp ce acesta zbura prin Polonia, iar secretarul Apărării de la Londra, Grant Shapps se afla la bord.

Jurnalele aeronavelor au dezvăluit puncte fierbinți de bruiaj în regiunea Baltică, Marea Neagră și estul Mediteranei. Numărul suspectelor de atacuri rusești prin satelit a fost de peste 350 pe săptămână luna trecută, susțin cercetătorii, o creștere semnificativă față de cele mai puțin de 50 de atacuri pe săptămână care au fost înregistrate anul trecut.

Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România

Între august și martie, 46.000 de zboruri au înregistrat probleme de navigație prin satelit (satnav) în regiunea Baltică. Printre acestea s-au numărat 2.309 de zboruri Ryanair, 1.368 de zboruri Wizz Air, 82 de zboruri British Airways și patru zboruri EasyJet.

Șapte avioane operate de TUI - care se pare că nu zboară în Marea Baltică - au înregistrat probleme de navigație prin satelit. Compania aeriană a spus că avioanele sale afectate „poziționează probabil zboruri fără pasageri”.

Virgin Atlantic, care nici nu zboară prin regiune, a fost singurul transportator aerian major din Marea Britanie care nu a fost afectat de atacurile electronice. Într-o declarație EasyJet a declarat că are proceduri în vigoare pentru „atenuarea problemelor legate de GPS”.

În mod similar, Ryanair a spus: „Dacă orice sisteme de localizare, cum ar fi GPS, nu funcționează, atunci echipajul trece la sisteme alternative”.

Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul

Dr. Jack Watling, expert în război la think tank-ul RUSI, a declarat că Rusia „folosește de multă vreme bruiajul GPS ca instrument de hărțuire” și că țara „îl proiectează peste granițele NATO”. „Oriunde există o garnizoană mare rusă, vedeți refuzul GPS-ului și există una în Kaliningrad”, a spus el.

Oficialul apărării a acuzat anterior Moscova că bruiază semnalele GPS din zona bazei RAF Akrotiri din Cipru. În ciuda presupuselor atacuri rusești prin satelit, Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie (CAA) insistă în continuare că zborul este sigur, menționând că există mai multe „protocoale în vigoare pentru a proteja sistemele de navigație de pe aeronavele comerciale”.

Quarterly Report - Editia 4

Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care...
Un avion a revenit pe aeroport după ce un bărbat a început să alerge dezbrăcat pe culoar. Ce măsuri au luat polițiștii FOTO/VIDEO
Un avion a revenit pe aeroport după ce un bărbat a început să alerge dezbrăcat pe culoar. Ce măsuri au luat polițiștii FOTO/VIDEO
Polițiștii din Australia au informat marți, 28 mai, că au arestat un pasager pentru că a început să alerge gol pe culoarul unui avion, dând jos un membru al echipajului. Conform Deutsche...
#Rusia razboi, #bruiaj gps, #razboi electronic, #zboruri aeriene, #zboruri afectate, #Rusia Marea Britanie, #Marea Neagra , #Marea Britanie