Autoproclamatele republici populare din Donbas vor fi recunoscute de Rusia în cadrul actualelor granițe administrative

Marti, 22 Februarie 2022, ora 14:28
7405 citiri
Autoproclamatele republici populare din Donbas vor fi recunoscute de Rusia în cadrul actualelor granițe administrative
Garnițele celor două republici separatiste

Autoproclamatele republici populare din Donbas vor fi recunoscute de Rusia în cadrul actualelor granițele administrative ale regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk - reiese dintr-o declarație a parlamentarului rus Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Politicianul a făcut această precizare în pofida faptului că cele două regiuni separatiste au fost recunoscute aseară de către Rusia în cadrul teritoriului necontrolat în prezent de guvernul de la Kiev. Agenția UNIAN precizează că în prezent, forțele ruse de ocupație controlează doar o parte din regiunile est-ucrainene Donețk și Luhansk, însă vor să ocupe și restul teritoriului.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele ''tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc'' între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin. Decizia a fost aprobată în unanimitate.

Mai devreme, marţi, ''parlamentele'' autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ''liderii'' lor luni cu şeful statului rus.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

Moscova cheamă celelalte state să recunoască entităţile separatiste ucrainene

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat marţi „celelalte state să urmeze exemplul“ Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.

„Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă“ în condiţiile actuale, a transmis ministerul într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii.

Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei întrucât, potrivit lui, guvernul de la Kiev nu reprezintă toate părţile constituente ale ţării.

„Dacă vorbim despre principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale, unul dintre documentele cheie (...) este Declaraţia asupra principiilor de drept internaţional cu privire la relaţiile prieteneşti dintre popoare“, a afirmat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie ONU din 1970.

El a acuzat Ucraina că încalcă acest principiu începând din 2014, când preşedintele sprijinit de Moscova a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider prooccidental, după care Rusia a reacţionat anexând peninsula Crimeea şi susţinând insurgenţa în cele două regiuni estice separatiste.

„Nu cred că cineva poate pretinde că regimul ucrainean, începând de la lovitura de stat din 2014, îi reprezintă pe toţi oamenii care trăiesc pe teritoriul statului ucrainean“, a mai afirmat Lavrov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#rusia recunoastere, #republici separatiste, #done k, #lugansk, #Ucraina , #Rusia