Concomitent cu războiul Rusiei din Ucraina, o nouă armă secretă a lui Putin este urmărită în fiecare minut de către Statele Unite, cu teamă. Aceasta „ar putea provoca haos pe Pământ”, ea fiind amplasată la bordul satelitului misterios 2553 al Kremlinului, lansat în 2022.
Oficialii americani au declarat pentru New York Times că ei cred că satelitul testează componente pentru o armă spațială rusească, iar Comandamentul Spațial al SUA îl monitorizează zilnic pentru posibile semne de amenințare.
Satelitul „Cosmos 2553” a fost lansat în atmosferă cu o rachetă Soyuz-2 de la cosmodromul rusesc Plesetsk în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să treacă granița în Ucraina, potrivit Daily Mail.
Un misterios satelit rusesc care planează la limitele exterioare ale orbitei în jurul Pământului a stârnit temeri că Moscova dezvoltă o platformă spațială pentru lansarea de rachete - poate chiar arme nucleare - pentru a distruge un număr incalculabil de sateliți vitali.
Acesta s-a poziționat imediat la marginea orbitei joase a Pământului (LEO), la aproximativ 2 000 de kilometri înălțime - o zonă saturată cu radiații provenite de la centurile Van Allen, care pot perturba și degrada componentele sateliților. Sateliții defuncți sau dezafectați sunt trimiși departe în această regiune a spațiului pentru ”a muri” în tăcere pe o așa-numită „orbită cimitir”, astfel încât traiectoria orbitală a Cosmos 2553 a ridicat suspiciuni în rândul observatorilor spațiali americani.
În zilele care au urmat lansării, Ministerul rus al Apărării a emis o declarație în care susținea că noul său Sputnik este o „navă spațială tehnologică echipată cu instrumente de bord nou dezvoltate și sisteme de testare a acestora sub influența radiațiilor și a particulelor încărcate grele”.
Însă oficialii americani se tem că Cosmos 2553 ar putea fi, de fapt, o platformă de testare pentru o viitoare armă spațială, pe fondul informațiilor conform cărora satelitul ar putea transporta un focos fictiv. Teama față de perspectiva unei curse a înarmărilor spațiale a fost stârnită la începutul acestui an, când presa americană a afirmat că oficiali ai serviciilor de informații americane suspectează Rusia că urmărește să desfășoare arme nucleare în spațiu.
Nu este clar ce fel de sistem de armament intenționează Moscova să desfășoare, dar, potrivit primelor rapoarte din surse guvernamentale americane, o bombă nucleară spațială ar fi folosită pentru a ataca sateliți aflați pe orbită, mai degrabă decât pentru a lovi ținte de la sol.
Această armă anti-satelit co-orbitală (ASAT) ar fi lansată pe orbită și ar înconjura Pământul înainte de a lansa un fel de dispozitiv nuclear - fie o bombă, fie un proiectil - care ar fi detonat în apropierea activelor inamice pentru a le distruge în explozia inițială sau pentru a le ”prăji” componentele prin descărcarea electromagnetică rezultată.
Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în domeniul Dezarmării din Geneva, a fost printre primii care au identificat Cosmos 2553 drept un potențial precursor al unei arme nucleare spațiale. El a declarat că satelitul colecta probabil date pentru a fi utilizate în proiectarea și desfășurarea unei viitoare arme, asigurându-se că va fi protejat de expunerea pe termen lung la radiațiile Van Allen.
”Cea mai bună presupunere a mea în acest moment este că există un experiment care studiază ecranarea diferitelor echipamente electronice. US IC [Intelligence Community] pare să creadă că acest echipament are legătură cu o armă nucleară. Dar este aproape imposibil de dovedit sau de infirmat”, a declarat el pentru Breaking Defense.
Cursa înarmărilor spațiale a început
Strategia din spatele unui ASAT cu capacitate nucleară pare să fie crearea unui impuls electromagnetic (EMP) - o explozie de energie care ar distruge componentele electronice ale sateliților inamici pe o suprafață vastă. Dar dacă o astfel de armă ar fi detonată prea aproape de Pământ, unde operează majoritatea sateliților, ar perturba, de asemenea, infrastructura electrică de la suprafață.
Deși radiațiile exploziei nucleare ar fi absorbite de atmosferă, explozia ar provoca o descărcare electrostatică masivă - cunoscută sub numele de efectul Compton - și fiecare fir și sistem electric de pe Pământ aflat în raza sa vizuală ar deveni efectiv o antenă. Am ajuns să înțelegem acest lucru în 1962, după testul nuclear Starfish Prime, când SUA au detonat o armă nucleară pe orbita terestră joasă, la o altitudine de aproximativ 250 de mile.
Bomba a avut un randament de 1,4 megatone - infim în comparație cu armele nucleare de astăzi - dar explozia EMP din spațiu a perturbat totuși sistemele electrice și de comunicații din Hawaii, la peste 800 de kilometri distanță de punctul de detonare.
Dacă un dispozitiv nuclear modern ar fi detonat la o asemenea altitudine, atunci turnurile de telefonie, internetul, GPS-ul, sistemele bancare, rețelele electrice și operațiunile militare ar fi toate afectate, ar arunca lumea în haos.
Lansarea unei astfel de arme ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care a fost ratificat de aproximativ 114 țări, inclusiv SUA și URSS de atunci, și care interzice instalarea de sisteme de arme nucleare pe orbită sau staționarea de „arme în spațiul cosmic în orice alt mod”.
Dar este posibil ca Moscova să dețină deja o variantă ne-nucleară a unei arme co-orbitale - un satelit de vânătoare și distrugere care se apropie de tehnica inamică în spațiu înainte de a lansa un proiectil sau de a se autodistruge pentru a distruge ținta.
Sateliții susțin totul, de la comunicații și servicii bancare la navigație și sisteme de rachete. Pierderea unui număr de sateliți din cauza unei explozii devastatoare în spațiu ar provoca, fără îndoială, un haos total pe Pământul de jos, făcând viața modernă aproape imposibilă.
La începutul acestui an, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluții a ONU care solicita tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmărilor nucleare în spațiul cosmic, alimentând și mai mult temerile că Moscova s-ar putea pregăti pentru o escaladare cosmică catastrofală. Analiştii se tem că ar putea fi o nouă cursă înarmărilor spaţiale, ceea ce va duce la o serie de noi arme înfricoşătoare şi tehnologie militară care orbitează în jurul Pământului.
sa-i lasam... Vezi tot