Soldații ruși fac orice să scape de războiul din Ucraina. Putin recrutează pe Superjob.ru

Sambata, 14 Mai 2022, ora 05:23
9192 citiri
Soldații ruși fac orice să scape de războiul din Ucraina. Putin recrutează pe Superjob.ru
Soldați ruși. FOTO: Captura Youtube

Mulți soldați ruși vor să scape cu orice preț de războiul împotriva Ucrainei, arată interceptările conversaților unora dintre aceștia cu membri ai familiilor lor din Rusia, relatează Direcția de Informații a Ministerului Apărării ucrainean.

Soția îi sugerează unuia să se rănească pentru că nu există altă cale de ieșire pentru că nu va exista rotație, pentru că „toată lumea refuză”.

Când soldaților unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, să se pregătească pentru o a doua desfășurare a operațiunii în Ucraina, frica s-a instalat printre soldați.

Unitatea, staționată în estul îndepărtat al Rusiei în timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârșitul lunii februarie și a avut parte de o luptă acerbă cu forțele ucrainene, scrie The Guardian.

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord să lupte. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă”, a spus Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. „Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu.”

Împreună cu alți opt, Dmitri le-a spus comandanților că refuză să se alăture invaziei. „Erau furioși. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru”, a spus el.

La scurt timp, a fost transferat la Belgorod, un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, unde a staționat de atunci. „Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi petrece aici timpul rămas și apoi plec”, a spus el. „Nu are de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu m-au putut obliga să plec.”

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază unele dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei – preferând în schimb să descrie invazia drept operațiune militară specială, care va intra în curând în a patra lună.

Conform regulilor militare ruse, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi destituite, dar nu pot fi urmărite penal, a spus Mikhail Beniaș, un avocat care îi sfătuiește pe soldații care aleg această opțiune.

Beniaș a spus că „sute și sute” de soldați au luat legătura cu echipa sa pentru sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși în luptă. Printre aceștia s-au numărat și 12 membrii ai Gărzii Naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să plece în Ucraina.

„Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord, dar le spunem soldaților că pot spune pur și simplu nu”, a spus Beniaș, adăugând că nu cunoaște niciun caz penal împotriva militarilor care au refuzat să lupte. „Nu există temeiuri legale pentru a începe un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte pe teritoriul Rusiei”.

Așadar, mulți soldați au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în „mașina de tocat carne”, a spus el.

O relatare similară cu cea a lui Dmitri a fost oferită serviciului rus al BBC de către Serghei Bokov, un soldat în vârstă de 23 de ani, care la sfârșitul lunii aprilie a decis să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. „Comandanții noștri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu am fost primii care au plecat”, a spus Bokov.

Potrivit legilor militare ale Rusiei, Beniaș spune că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război pe scară largă. „În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre. Ar ajunge în închisoare.”

Deși numărul exact al soldaților care refuză să lupte rămâne neclar, astfel de povești ilustrează ceea ce experții militari și guvernele occidentale spun că este unul dintre cele mai mari obstacole ale Rusiei în Ucraina: o lipsă gravă de soldați de infanterie.

Moscova recrutează soldați pe Superjob.ru

Rusia caută alţi soldaţi pe care să-i trimită pe front, iar anunțurile sunt postate inclusiv pe platforme online de angajare, cum ar fi Superjob.ru. Criza de personal din armata rusă a fost recunoscută recent inclusiv de temutul Grup Wagner, ai cărui reprezentanți au scris pe un canal Telegram, că „avem nevoie de 600-800 de mii de oameni, altfel nu vom câștiga”.

Campania de recrutare a Rusiei se desfășoară nu doar prin canale instituționale, precum site-ul Apărării, ci și pe site-urile unde sunt postate locuri de muncă, precum platforma Superjob.ru, unde campania are 19.419 de posturi vacante active, cifră aproape egală cu numărul celor care şi-au pierdut viaţa până acum în rândul trupelor ruse de pe front.

Astfel, între un instalator și o vânzătoare, pe portalul locurilor de muncă apar anunțuri pentru „pușcași”, artileri, comandanți de infanterie, „tunieri antiaerieni „, șoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB, serviciile secrete rusești care veghează atât asupra frontului, cât și asupra disidenței interne.

„Alegeți stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, se precizează în anunțul de pe platforma Superjob.ru. În realitate, e vorba de un salariu de 500 de euro pe lună pentru a-ţi risca viața în Ucraina.

O mobilizare continuă, deși parțială și deghizată, care se desfășoară în cele mai îndepărtate regiuni ale țării, unde birourile de recrutare îi flatează pe foștii militari cu servicii contractuale de la 30 la 50 de mii de ruble pe lună pentru a pune la punct departamentele.

În anunţuri, durata unui contract de muncă este în mare parte de şase luni, de cele mai multe ori destinaţia nu este indicată, aşa cum s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu „exerciţiu „.

Salariul de 40-50 de mii de ruble pe lună îi poate atrage mai ales pe foștii militari care locuiesc în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, unde venitul pe cap de locuitor nu ajunge la jumătate (mai ales în agricultură: 281 de euro). O sumă destul de modestă pentru a-și risca viața, mai ales dacă e comparată cu venitul soldaților profesioniști.

Spre exemplu, un anunţ pentru „soldat contractual”, postat pe 4 mai, indică într-un mod destul de generic sarcina: „asigurarea protecției și apărarea frontierei Federației Ruse”, granița pe care Moscova o consideră amenințată de extinderea NATO și de un plan fantomatic de atac asupra Crimeii planificat de Kiev, care ar justifica invazia.

Printre „beneficii”, se numără participarea la programul de împrumuturi pentru personalul militar (până la 37 de mii de euro), furnizarea de rații alimentare, asigurări gratuite de viață și de sănătate, îngrijiri medicale. Printre cerințele indicate se numără „absența rudelor apropiate cu domiciliul în străinătate „, probabil indispensabilă pentru a garanta loialitatea față de Rusia într-o lume care i-a devenit ostilă.

Putin ar putea da milităria jos din pod

„Putin trebuie să ia o decizie privind mobilizarea în următoarele săptămâni”, a spus analistul militar Rob Lee. „Rusia nu are suficiente unități terestre cu soldați contractuali pentru o rotație durabilă. Trupele sunt epuizate – nu vor putea să țină asta pentru o perioadă lungă de timp.”

Lee a spus că o opțiune pentru Kremlin ar fi să autorizeze desfășurarea de unități de recruți în Ucraina, în ciuda declarațiilor anterioare ale lui Putin că Rusia nu va folosi niciun recrut în război. „Recruții ar putea umple unele dintre goluri, dar vor fi slab pregătiți ”, a spus Lee.

Dar fără batalioane de recrutați, Rusia ar putea în curând „să se lupte să dețină teritoriul pe care îl controlează în prezent în Ucraina, mai ales că Ucraina primește echipamente mai bune de la NATO”, a spus el.

Autoritățile ruse și-au intensificat în liniște eforturile de a recruta noi soldați, deoarece a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina este de neatins.

Dar analiștii spun că este puțin probabil ca recruții voluntari și grupurile de mercenari să conducă la o creștere substanțială a numărului de noi soldați, în comparație cu cifrele pe care le-ar aduce o mobilizare parțială sau totală.

Andrei Kolesnikov, analist la Carnegie Endowment, a declarat că autoritățile ar putea fi îngrijorate că o mobilizare generală ar antagoniza secțiuni mari ale populației care susțin „operațiunea specială”.

Rușii „s-ar putea să fie în favoarea conflictului, dar de fapt nu vor să lupte”, a spus el, adăugând că o mobilizare generală ar presupune „pierderi colosale de soldați neantrenați”.

În timp ce starea actuală a conflictului din Ucraina le oferă militarilor ruşi o cale legală de a refuza chemarea sub arme, unii soldaţi se plâng de modul în care sunt trataţi de armată.

Un sergent a afirmat că a fost rănit în timpul unuia dintre recentele bombardamente ucrainene asupra teritoriului de la graniţa rusă unde era staţionat. Superiorii săi au spus că nu ar trebui să i se atribuie compensaţia bănească de până la 2.500 de lire sterline la care ruşii răniţi au dreptul prin lege, fiindcă rănirea sa a avut loc pe pământ rus, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în regulile „operaţiunii militare speciale” a Rusiei.

„Este nedrept, lupt în acest război la fel ca ceilalţi din Ucraina, riscându-mi viaţa”, a declarat soldatul. „Dacă nu primesc compensaţia la care am dreptul în curând, voi face public şi voi face din ea o problemă majoră”.

Pentru a-i potoli într-o oarecare măsură, Rusia trimite „pedepsitori cu experienţă” în Ucraina. Spre exemplu, generalul Muradov, cunoscut pentru cruzimea sa după ce a comandat trupele ruseşti în Siria.

Muradov organizează „procese de spectacol”, însă nici acest lucru nu aduce o îmbunătățire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rusia soldati razboi ucraina recrutare mobilizare , #Razboi Ucraina