Rusia îşi suspendă livrările de electricitate către Finlanda, după tensiunile dintre Moscova și Helsinki pe tema aderării la NATO

Vineri, 13 Mai 2022, ora 20:45
4544 citiri
Rusia îşi suspendă livrările de electricitate către Finlanda, după tensiunile dintre Moscova și Helsinki pe tema aderării la NATO
Angajat companie electricitate FOTO: Unsplash.com

Rusia urmează să-şi suspende livrările de electricitate către Finlanda - începând de sâmbătă, 14 mai -, a anunțat vineri, 13 mai, furnizorul RAO Nordic Oy, deţinut în întregime de întreprinderea rusă InterRAO, relatează AFP.

Acest anunţ intervine în contextul unei creşteri a tensiunilor între Moscova şi Helsinki, care şi-a anunţat voinţa de a adera ”fără întârziere” la NATO, o consecinţă a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Această intenţie finlandeză este văzută cu ochi foate răi de către Moscova, care a ameninţat deja cu o ripostă ”militaro-tehnică”.

RAO Nordic Oy, cu sediul la Helsinki, nu a mai primit plata în contul energiei furnizate Finlandei de la 6 mai, afirmă într-un comunicat acest grup, care evocă o lipsă de mijloace în vederea plăţii electricităţii importate din Rusia.

”Această situaţie este excepţională şi are loc pentru prima oară în peste 20 de ani”, se arată în comunicat.

”Suntem, aşadar, obligaţi să suspendăm importul de electricitate începând de (sâmbătă) 14 mai”, anunţă furnizorul.

”Sperăm ca situaţia să se îmbunătăţească în curând”, iar livrările din Rusia să se reia, adaugă grupul.

”Eram pregătiţi de acest lucru şi nu va fi dificil. Putem face faţă cu un pic de importuri în plus din Suedia şi Norvegia”, a reacţionat la AFP un reprezentant al operatorului reţelei electrice finlandeze Fingrid, Timo Kaukonen.

Preşedintele şi premierul finlandezi s-au declarat joi în favoarea unei aderări ”fără întârziere” la NATO şi au anunţat că decizia acestei ţări nordice urmează să fie anunţată duminică Alianţei.

Intrarea Finlandei în NATO va fi ”cu siguranţă” o ameninţare la adresa Rusiei, a reacţionat Kremlinul.

Diplomaţia rusă a anunţat, la rândul său, că Rusia va fi ”obligată să ia măsuri reciproce, militaro-tehnice şi altele, cu scopul de a pune capăt amenunţărilor la adresa securităţii sale naţionale” în cazul unei aderări a Finlandei la NATO.

Principalul importator de electricitate din Rusia către pieţele nordice, RAO Nordic desfăşoară activităţi în Uniunea Europeană (UE) din 2002.

#rusia taie curent Finlanda, #finlanda NATO, #amenintare rusia finlanda , #gaze Rusia