Presa din SUA anunță că personalul neesențial de la Ambasada din Kiev va fi retras de luni

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 22:09
4810 citiri
Presa din SUA anunță că personalul neesențial de la Ambasada din Kiev va fi retras de luni

Departamentul de Stat ar fi decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează pe surse presa americană. Totul se întâmplă după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ceea ce creşte temerile unei eventuale invazii.

Guvernul american le-a recomandat deja cetăţenilor SUA să evite deplasările în Ucraina şi i-a „avertizat că există informaţii conform cărora Rusia pregăteşte o operaţiune militară importantă contra Ucrainei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

„Dacă luăm decizia de a ne modifica poziţia privind prezenţa diplomaţilor americani şi a familiilor lor, americanii nu trebuie să ia în calcul evacuări organizate de guvern. În prezent există zboruri comerciale care pot permite plecările”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a confirmat, astfel, informaţia difuzată de postul de televiziune Fox News conform căreia Departamentul de Stat le-a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la post la Kiev să înceapă evacuarea din Ucraina în 24 ianuarie.

Este de aşteptat ca Departamentul de Stat să îi încurajeze pe americani, începând de săptămâna viitoare, să înceapă să părăsească Ucraina cu zboruri comerciale, atât timp cât „acestea mai sunt disponibile”, a precizat un oficial citat de Fox News.

CNN transmite, pe surse, că a fost solicitată autorizarea plecării personalului neesenţial de la Kiev. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este nimic de comunicat la acest moment.

Președintele Ucrainei: retragerea personalului din ambasadă ar fi o reacție exagerată

Surse apropiate Guvernului ucrainean au declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este posibil să înceapă evacuările cel mai devreme săptămâna viitoare, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Potrivit unei surse, liderul ucrainean i-a spus oficialului american că evacuările familiilor personalului ambasadei de la Kiev ar fi o reacţie exagerată.

Vineri seară, ambasada SUA în Ucraina anunţa sosirea primului transport de muniţie, conform instrucţiunilor preşedintelui Joe Biden.

Muniție din SUA pentru militarii ucrainieni

Oficialii americani spun că muniţia respectivă reprezintă o mare parte a cantităţii de „ajutor letal” necesar soldaţilor ucraineni din prima linie. Oficiali americani au declarat pentru Fox News că săptămâna viitoare sunt aşteptate în Ucraina transporturi de rachete antitanc din ţările baltice şi din resursele SUA.

Vestul a respins principalele cerinţe ale Moscovei – promisiuni din partea NATO că Ucraina nu va deveni niciodată membru al alianţei, că arme ale alianţei nu vor fi desfăşurate în apropierea graniţelor Rusiei şi că îşi va retrage forţele din Europa Centrală şi de Est.

Statele Unite plănuiesc să trimită cantităţi considerabile de arme şi muniţie în Ucraina în zilele ce urmează, au precizat oficiali, potrivit Fox News.

Citeste si:
Războiul din Ucraina, ziua 84. Planul lui Putin, dezvăluit de primarul Kievului / Avertismentul ONU privind criza alimentară declanșată de invazia Rusiei LIVE TEXT
Războiul din Ucraina, ziua 84. Planul lui Putin, dezvăluit de primarul Kievului / Avertismentul ONU privind criza alimentară declanșată de invazia Rusiei LIVE TEXT
18 mai marchează cea de-a 84-a zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Evacuarea militarilor ucraineni la Azovstal continuă, ei fiind duși pe teritoriul ocupat al...
Misterul din jurul operațiunii de evacuare a militarilor din Azovstal. Ce s-ar fi întâmplați cu răniții scoși din uzină
Misterul din jurul operațiunii de evacuare a militarilor din Azovstal. Ce s-ar fi întâmplați cu răniții scoși din uzină
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor...