Presa din SUA anunță că personalul neesențial de la Ambasada din Kiev va fi retras de luni

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 22:09
5167 citiri
Presa din SUA anunță că personalul neesențial de la Ambasada din Kiev va fi retras de luni
O aeronavă americană a asigurat un transport de arme și muniție pentru militarii ucrainieni. FOTO: US Embassy Kyiv / Twitter

Departamentul de Stat ar fi decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează pe surse presa americană. Totul se întâmplă după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ceea ce creşte temerile unei eventuale invazii.

Guvernul american le-a recomandat deja cetăţenilor SUA să evite deplasările în Ucraina şi i-a „avertizat că există informaţii conform cărora Rusia pregăteşte o operaţiune militară importantă contra Ucrainei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

„Dacă luăm decizia de a ne modifica poziţia privind prezenţa diplomaţilor americani şi a familiilor lor, americanii nu trebuie să ia în calcul evacuări organizate de guvern. În prezent există zboruri comerciale care pot permite plecările”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a confirmat, astfel, informaţia difuzată de postul de televiziune Fox News conform căreia Departamentul de Stat le-a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la post la Kiev să înceapă evacuarea din Ucraina în 24 ianuarie.

Este de aşteptat ca Departamentul de Stat să îi încurajeze pe americani, începând de săptămâna viitoare, să înceapă să părăsească Ucraina cu zboruri comerciale, atât timp cât „acestea mai sunt disponibile”, a precizat un oficial citat de Fox News.

CNN transmite, pe surse, că a fost solicitată autorizarea plecării personalului neesenţial de la Kiev. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este nimic de comunicat la acest moment.

Președintele Ucrainei: retragerea personalului din ambasadă ar fi o reacție exagerată

Surse apropiate Guvernului ucrainean au declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este posibil să înceapă evacuările cel mai devreme săptămâna viitoare, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Potrivit unei surse, liderul ucrainean i-a spus oficialului american că evacuările familiilor personalului ambasadei de la Kiev ar fi o reacţie exagerată.

Vineri seară, ambasada SUA în Ucraina anunţa sosirea primului transport de muniţie, conform instrucţiunilor preşedintelui Joe Biden.

Muniție din SUA pentru militarii ucrainieni

Oficialii americani spun că muniţia respectivă reprezintă o mare parte a cantităţii de „ajutor letal” necesar soldaţilor ucraineni din prima linie. Oficiali americani au declarat pentru Fox News că săptămâna viitoare sunt aşteptate în Ucraina transporturi de rachete antitanc din ţările baltice şi din resursele SUA.

Vestul a respins principalele cerinţe ale Moscovei – promisiuni din partea NATO că Ucraina nu va deveni niciodată membru al alianţei, că arme ale alianţei nu vor fi desfăşurate în apropierea graniţelor Rusiei şi că îşi va retrage forţele din Europa Centrală şi de Est.

Statele Unite plănuiesc să trimită cantităţi considerabile de arme şi muniţie în Ucraina în zilele ce urmează, au precizat oficiali, potrivit Fox News.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, le-a cerut locuitorilor din regiunile afectate de inundaţii să dea curs apelurilor la evacuare, aceştia ezitând să-şi părăsească locuinţele de frica...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Rusia Ucraina conflict, #ambasada SUA, #evacuare , #Rusia-Ucraina