Kievul acuză Rusia că recrutează mercenari și trimite arme în estul Ucrainei

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 13:17
2152 citiri
Kievul acuză Rusia că recrutează mercenari și trimite arme în estul Ucrainei

Kievul a anunţat vineri că Rusia recrutează în mod activ mercenari şi îi pregăteşte intensiv pentru a-i trimite în zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP.

''Comandamentul forţelor ruse continuă să consolideze capacităţile de luptă'' ale separatiştilor în estul Ucrainei, trimiţându-le tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie, a afirmat într-un comunicat Serviciul de informaţii militare ucrainean.

De la începutul anului, autorităţile ruse au ''livrat în secret, pe calea transportului feroviar şi rutier, dinspre teritoriul rus peste şapte tone de combustibil, mai multe tancuri şi sisteme de artilerie, alte arme şi muniţii'', a adăugat acest departament din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Declaraţiile intervin într-o perioadă de creştere fără precedent a tensiunilor cu Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că pregăteşte un asalt asupra ţării vecine pe care a invadat-o deja în 2014.

Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi susţine că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Pe de altă parte, Polonia a anunţat vineri că Ucraina poate conta pe sprijinul său.

''În faţa ameninţării, Ucraina poate conta pe sprijin polonez. Comunitatea euro-atlantică are datoria de a contracara orice agresiune, indiferent de mărime şi amploare'', a spus Jakub Kumoch, consilier pentru afaceri externe al preşedintelui polonez.

Începând din 2014, estul Ucrainei este scena unui război între forţele proguvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova. Acest conflict, soldat cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Citeste si:
SUA continuă să ajute Ucraina cu arme. Un nou lot de obuziere au plecat spre front FOTO
SUA continuă să ajute Ucraina cu arme. Un nou lot de obuziere au plecat spre front FOTO
SUA trimit noi arme de apărare și asalt în Ucraina. Recent, senatul american a aprobat ajutorul în valoare de 40 de miliarde de dolari. Imagini postate pe Twitter arată noi sisteme de...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...