Procurorul șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, a spus că mandatul de arestare pe numele dictatorului rus Vladimir Putin a fost emis pe viață și nu va avea termen de prescripție, informează BBC Radio 4.
"Oamenii, oriunde s-ar afla, ar trebui să înțeleagă că există o lege și că puterea vine cu responsabilitatea. Nu există un termen de prescripție pentru crimele de război", a spus Khan.
Procurorul-șef a adăugat că mandatul de arestare poate fi revocat doar dacă Putin se prezintă în instanță și judecătorii resping cazul.
Regatul Unit găzduieşte luni, 20 martie, o reuniune, cu participarea miniştrilor justiţiei din peste 40 de ţări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Ne-am adunat astăzi la Londra uniţi de singura cauză de a cere socoteală criminalilor de război pentru atrocităţile comise în Ucraina în cursul acestei invazii nedrepte, neprovocate şi ilegale“, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.
„Marea Britanie, alături de comunitatea internaţională, va continua să pună la dispoziţia Curţii Penale Internaţionale finanţare, oameni şi expertiza necesare pentru a se asigura că se va face dreptate“, a subliniat oficialul britanic.
CPI, susţinută de ONU, a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, sub suspiciunea de implicare în răpirea de copii în Ucraina.
Instanţa internaţională, cu sediul la Haga, afirmă într-un comunicat că Putin „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi pentru cea de transfer ilegal de populaţie (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă“.
Acuzaţiile au fost imediat respinse de Kremlin - care nu recunoaşte jurisdicţia CPI - calificând decizia instanţei ca „nulă din punct de vedere juridic“.
Este pentru prima oară când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele unui lider al uneia dintre cele cinci ţări cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Înaintea acestei conferinţe, guvernul britanic a acordat noi fonduri pentru sprijin şi ajutor psihologic victimelor şi martorilor la crime şi pentru a finanţa mai mulţi experţi care să lucreze pentru CPI, extinzând posibilitatea anchetatorilor de a aduna probe.
Anul trecut, Regatul Unit a oferit un pachet de sprijin pentru CPI, care includea o finanţare suplimentară de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) şi asistenţă pentru poliţie. Ministerul britanic al Justiţiei a fost de asemenea implicat în instruirea judecătorilor ucraineni pentru a conduce procese în cazuri de crime de război, punându-şi la dispoziţie experţii.
Sunt trei modalități generale prin care șeful statului rus poate fi adus în fața Curții Penale Internaționale de la Haga, după mandatul de arestare emis vineri pe numele lui Vladimir Putin, scrie Info Sud-Est.
Prima, cea care a fost utilizată în cazul președintelui Sudanului, este aceea ca guvernul de la Moscova să îl predea Curții Penale Internaționale. La Haga, Vladimir Putin ar rămâne în arest până la pronunțare.
O a doua situație care poate fi luată în calcul este la fel de improbabilă, aceea de a fi extras de pe teritoriul Federației Ruse de forțe militare sau ostile și predat Curții, caz care a funcționat în statul african Côte d’Ivoire.
În fine, o a treia cale prin care președintele Vladimir Putin poate fi arestat și predat Curții se poate desfășura în timpul unei vizite pe teritoriul unuia dintre cele 123 de state care au semnat Statutul de la Roma și care sunt parte a Curții Penale Internaționale. Prima vizită a președintelui Putin într-o astfel de țară s-ar putea desfășura în luna august, în Africa de Sud, la reuniunea la nivel înalt a BRICS (o asociație de state care reunește Rusia, Brazilia, India, R.P.Chineză, Africa de Sud) din orașul Durban.
Un număr de aproape 40 de foști lideri politici și militari, majoritatea din Africa, au fost anchetați de Curtea Penală Internațională după 2002.
Prin punerea sub acuzare de către Curtea Penală Internațională, președintele Vladimir Putin și-a vulnerabilizat serios și instrumentele interne de conducere și control. Se pot ridica lideri sau grupări rivale, neamenințate direct de justiția internațională sau de sancțiuni, care să dorească sporirea gradului de putere, de influență și de acaparare a resurselor economice și financiare. Toate acestea ar putea conduce spre o debarcare a lui Vladimir Putin de la Kremlin.