Rusia acuză Statele Unite că au în plan „schimbarea regimului” în Georgia. Replica Washington-ului

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 12:30
2044 citiri
Rusia acuză Statele Unite că au în plan „schimbarea regimului” în Georgia. Replica Washington-ului
Georgienii au ieșit în număr mare la protest FOTO Reteaua X/Nexta

Acuzațiile la adresa SUA au fost aduse marți, 9 iulie, de agenția de spionaj extern a Rusiei. Georgia, ţară din Caucazul de Sud, are alegeri parlamentare pe 26 octombrie, iar în acest context, Washington-ul a catalogat această acuzație ca fiind „complet falsă”, relatează Reuters.

Serviciul rus de informaţii externe (SVR) nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţia sa, însă comunicatul SVR este un semn al încălzirii relaţiilor dintre Moscova şi vecinul său, tradiţional pro-occidental.

„Washingtonul este hotărât să realizeze o schimbare de regim în Georgia în urma rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare”, a afirmat SVR în declaraţie. „Administraţia Biden a dezvoltat deja o campanie de informare pe scară largă pentru a discredita partidul de guvernământ Visul Georgian”, spune spionajul rusesc.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor că nu este prima dată când Rusia face ceea ce el a numit o afirmaţie „absurdă” cu privire la implicarea SUA în Georgia, subliniind că acuzaţia este „complet falsă”.

„Aş dori doar să subliniez ironia – Rusia, care ocupă în mod ilegal 20% din Georgia în timp ce noi vorbim face aceste afirmaţii absurde despre o altă ţară”, a declarat Miller, referindu-se la regiunile Abhazia şi Osetia de Sud ocupate de Rusia în urma războiului din 2008.

Partidul de guvernământ Visul Georgian nu a făcut niciun comentariu, însă oficialii au acuzat în repetate rânduri ţările occidentale că sprijină grupurile de opoziţie georgiene pentru a încerca să atragă ţara într-o confruntare cu Rusia.

După ce a obţinut independenţa faţă de Moscova în 1991, Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, până la o scădere bruscă a relaţiilor cu ţările occidentale în acest an, când Georgia a aprobat o lege referitoare la „agenţii străini”, în iunie, în ciuda protestelor de stradă şi a condamnării occidentale.

Tbilisi s-a apropiat de Moscova refuzând să impună sancţiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Oficialii ruşi au lăudat în mod repetat ceea ce au numit poziţia „moderată” a Georgiei cu privire la conflictul din Ucraina. Opinia publică din Georgia rămâne însă puternic pro-Kiev.

Partidul Visul Georgian este fondat de oligarhul Bidzina Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia şi care a fost prim-ministru al ţării. Considerat prorus, el a revenit anul acesta în politica de la Tbilisi şi este considerat iniţiatorul controversatei legi a agenţilor străini.

Rușii acuză SUA că intensifică tensiunile în regiunea Arctica. Care sunt implicațiile Chinei în regiune
Rușii acuză SUA că intensifică tensiunile în regiunea Arctica. Care sunt implicațiile Chinei în regiune
Rusia a acuzat Statele Unite miercuri, 24 iulie, de faptul că ar alimenta tensiunile în Arctica şi a respins afirmaţiile armatei americane conform cărora intensificarea cooperării dintre...
Georgia, în pericol să fie din nou invadată de armata lui Putin. Rusia, dispusă să ajute partidul de guvernământ georgian să rămână la putere
Georgia, în pericol să fie din nou invadată de armata lui Putin. Rusia, dispusă să ajute partidul de guvernământ georgian să rămână la putere
Andrei Klimov, vicepreședinte al Consiliului Federației din Rusia (camera superioară a parlamentului rus), a declarat că Moscova este pregătită să ajute partidul de guvernământ din...
#Rusia, #Statele Unite ale Americii, #Georgia, #alegeri , #Georgia
  1. Militarii ruși se răzvrătesc împotriva ordinelor de la Moscova. Conducerea politică, acuzată de decizii „populiste” și „fanteziste”
  2. Unul dintre cei mai diabolici pedofili a fost prins, după luni de căutări. Ucigașul fusese eliberat în baza legii recursului compensatoriu
  3. Crima din Brăila. Noi înregistrări telefonice între principalul suspect și mama acestuia. „Nu mi-a găsit nimic” STENOGRAME
  4. Cât costă o înmormântare în România. Prețurile firmelor de pompe funebre după creșterea ajutorului de deces
  5. Peste 98 la sută dintre elevii cu opțiuni completate au intrat la liceu. Câți au fost admiși la prima opțiune
  6. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  7. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  8. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  9. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  10. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior