Rusia ia în calcul amplasarea de rachete în Asia, ca răspuns la mișcările SUA

Marti, 26 Noiembrie 2024, ora 14:41
1986 citiri
Rusia ia în calcul amplasarea de rachete în Asia, ca răspuns la mișcările SUA
Rachete rusești Iskander/ FOTO:mil.in.ua

Într-un context geopolitic tot mai tensionat, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a transmis luni, 25 noiembrie, că Moscova analizează serios opțiunea desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Asia-Pacific. Decizia, care ar putea părea surprinzătoare, vine ca reacție la informațiile recente privind intențiile SUA de a amplasa sisteme de arme în regiune, scrie Business Insider.

Riabkov, în intervenția sa pentru presa de stat, nu a ezitat să sublinieze că această mișcare este discutată de mult timp. „Apariția sistemelor americane în orice parte a lumii va determina reacția noastră, inclusiv în ceea ce privește organizarea unui răspuns militar-tehnic”, a declarat el, conform agenției TASS. În cuvinte care nu lasă loc de ambiguități, Rusia trimite un mesaj ferm: orice pas american va avea o replică.

Ce este însă mai alarmant este că aceste declarații vin în timp ce Japonia și SUA lucrează deja la un plan comun de intervenție în cazul unei crize legate de Taiwan. Potrivit Kyodo News, unități de rachete americane ar urma să fie amplasate în Filipine și Insulele Nansei, închizând astfel cercul presiunii asupra regiunii. Însă, prezența acestor sisteme, inclusiv a celor de înaltă mobilitate HIMARS, nu este doar un simplu gest simbolic, ci o poziționare strategică periculoasă.

Planurile americane pentru Filipine sunt deja în derulare, cu sistemul Typhon instalat de câteva luni și pregătit pentru orice eventualitate. Păstrarea acestuia în arhipelag, deși necesară în viziunea Washingtonului, a stârnit furia Beijingului, care cere de luni întregi retragerea sa.

Întreaga situație se desfășoară pe fondul prăbușirii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, un acord semnat în 1987 între SUA și Uniunea Sovietică, care interzicea rachetele cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în ultimii ani, SUA acuzând Rusia că nu respectă tratatul prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729.

Din 2019, de când administrația Trump a anunțat retragerea din tratat, Moscova a acuzat în repetate rânduri SUA că este responsabilă de destrămarea acestui acord vital. Acum, ceea ce vedem este o reconfigurare a echilibrului puterilor militare, o mutare de pioni într-un joc periculos de șah geopolitic.

Jucătorii globali în Siria înainte și după fuga lui Bashar al-Assad
Jucătorii globali în Siria înainte și după fuga lui Bashar al-Assad
Un avans uluitor al rebelilor sirieni a pus capăt domniei de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, forțele opoziției intrând în capitală și obligându-l pe președinte să fugă, pe 8 decembrie....
Putin le cere rușilor să nu mai călătorească în SUA, Canada și UE pentru a nu fi "vânați": ”Călătoriile sunt pline de riscuri serioase”
Putin le cere rușilor să nu mai călătorească în SUA, Canada și UE pentru a nu fi "vânați": ”Călătoriile sunt pline de riscuri serioase”
Autoritățile de la Moscova au lansat un apel către cetățenii ruși miercuri, 11 decembrie, prin care le cer să nu mai călătorească în Occident pe fondul relațiilor tot mai tensionate cu...
#Rusia, #amenintari, #Asia, #rachete, #SUA , #Rusia
  1. SUA sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei: Ar distruge mașina de război a lui Putin
  2. Persoanele tinere fac mai des AVC. Avertismentul unui medic neurolog
  3. Rusia acuză SUA de ”furt”. Decizia lui Biden care l-a iritat pe Putin
  4. „Telegram este un agent adormit în Ucraina”. Temeri că aplicația a fost folosită ca vector de dezinformare și ca instrument de spionaj al Rusiei
  5. Parlamentul Austriei ridică imunitatea șefului partidului de extremă dreapta, cel mai bine plasat în alegerile legislative. Ce acuzații i se aduc
  6. Cu cine face alianță Putin pentru a câștiga competiția cu SUA în domeniul inteligenței artificiale
  7. Zeci de mii de soldați ar putea fi trimiși în Ucraina pentru menținerea păcii. Macron merge la Varșovia să discute cu Tusk
  8. Din ianuarie, venitul minim lunar înscris în contractul cu Casa de Pensii devine 4.050 de lei. Cât va fi contribuţia minimă de asigurări sociale
  9. Viktor Orban minte, acuză Ucraina. Kievul nu a discutat cu Moscova despre un armistițiu de Crăciun. "Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu noi"
  10. Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor