Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times.
Motivul a fost teama de a dezvălui surse de informare, notează publicația.
"Relațiile ostile dintre Washington și Moscova au împiedicat SUA să furnizeze orice informație despre planul teroriștilor dincolo de ceea ce este necesar, de teamă că autoritățile ruse ar putea afla surse sau metode de informații", scrie NYT.
Interlocutorii publicației în rândul oficialilor americani au sugerat că Rusia, după ce a primit informații, la începutul lunii martie, despre riscul ridicat al unui atac terorist în următoarele 48 de ore, s-ar fi concentrat în primul rând asupra intervalului de timp - și, când nu a avut loc niciun atac în acel interval, a luat avertismentul cu neîncredere.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, rugat să comenteze, a declarat că oficialii de la Kremlin nu aveau cunoștință de aceasta. În același timp, el a îndemnat ca materialele NYT să fie tratate "cu mare precauție".
Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.
Kremlinul a ales să nu se bage fie din cauza „rivalităților și luptelor de putere”, fie pentru că nu a putut evalua pe deplin amploarea potențialelor consecințe, conform Ukrainska Pravda.
„Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie. Motivele pentru care s-a permis să se întâmple.
De ce au permis acest lucru să se întâmple - există mai multe opțiuni. Prima este, așa cum este obiceiul lor, o luptă pentru a îndepărta acum câțiva oficiali. O altă posibilitate este că au subestimat efectiv amploarea a ceea ce s-ar întâmpla. Au crezut că va fi mai localizat și au vrut să dea vina pe Ucraina pentru tot”, a declarat Kirilo Budanov.
Potrivit lui Budanov, Rusia știa de unde vor veni grupurile de luptă, prin ce țări urma să se deplaseze pentru a ajunge pe teritoriul Rusiei.
Generalul a remarcat că Kremlinul a schimbat deja de trei ori varianta a ceea ce s-a întâmplat în Crocus City Hall, lângă Moscova, încercând să lege cumva Ucraina de atacul terorist.
„Am început să vedem explicații venind din partea lui Patrușev și Bortnikov, care m-au acuzat personal, pe mine și pe Ucraina. Lucruri absurde. De asemenea, dacă să ne referim la această problemă delicată - chiar dacă vorbim despre inamici, eu, în principiu, nu aprob actele teroriste împotriva civililor”, a adăugat Budanov.
Șeful serviciilor de informații ucrainene a adăugat că Rusia însăși a semănat haosul și a crezut ferm că îl poate controla.
Anchetatorii ruşi au declarat că atacul a fost comis de patru bărbaţi care au folosit arme automate Kalaşnikov. Peste 500 de cartuşe au fost găsite la faţa locului.
Împuşcăturile au început cu puţin timp înainte ca trupa rock din epoca sovietică „Piknik” să cânte în faţa unei săli pline, în care se aflau circa 6.200 de persoane.