Ce se întâmplă dacă Putin închide gazul?

Autor: Jens Thurau (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 15 Iulie 2022, ora 18:52
5043 citiri

Președintele Rusiei refuză să garanteze că după lucrările de întreținere a conductei Nord Stream, gazul va mai ajunge în Germania. Agenția Federală pentru Rețele avertizează cetățenii Germaniei că urmează vremuri grele.

Situația devine riscantă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Germaniei: miercuri (13.07.2022), compania rusă Gazprom a anunțat că nu este sigură că aprovizionarea cu gaz rusesc va continua spre Germania, după încheierea lucrărilor de întreținere la conducta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică. Lucrările de întreținere vor dura până pe 21 iulie.

Oficial, Gazprom justifică anunțul prin faptul că o turbină importantă, la care s-au făcut recent lucrări de întreținere în Canada, nu ar fi fost încă returnată concernului. Guvernul german spune, la rândul său, că odată cu livrarea turbinei din Canada, n-ar mai exista niciun motiv pentru a reduce livrările de gaze. În ultimul timp, s-au mai livrat numai 40 de procente din cantitatea obișnuită de gaz rusesc.

Gazul din Rusia este extrem de important pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei, în special pentru industrie și gospodăriile private. Circa jumătate din casele din Germania se încălzesc cu gaz.

Cu alte cuvinte, președintele Rusiei, Putin, folosește aprovizionarea cu gaz a Germaniei ca armă politică. Cel puțin asta au subliniat în mai multe rânduri ministrul federal al Economiei Robert Habeck și cancelarul Olaf Scholz. Habeck a declarat pentru postul TV RTL: "Aș minți, dacă aș spune că nu mi-e teamă de această situație". Dependența Germaniei de gazul rusesc este mare, deși guvernul a luat deja diverse măsuri, pentru a o minimiza.

Responsabilă pentru decizia referitoare la cine și cât gaz primește în Germania este Agenția Federală pentru Rețele, o autoritate de stat. Șeful acesteia, politicianul ecologist Klaus Müller, subliniază mereu că gospodăriile private sunt cele care primesc în primul rând gaz. Acesta a declarat pentru "Redaktionsnetzwerk Deutschland": "Legea germană și europeană prevede protecția gospodăriilor private, până în ultimul moment". Chiar dacă ministrul Economiei, Robert Habeck, nu mai e sigur că acest lucru va fi posibil. Habeck a pus la îndoială prioritizarea de până acum a consumatorilor privați față de clienții din zona industrială, dacă se ajunge la sistarea livrării de gaze.

Creșteri uriașe de prețuri

Clar este că nervii sunt întinși la maximum - conform sondajelor, scade și sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Șeful Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, a declarat că persoanele private din Germania ar trebui să se pregătească de pe acum pentru o triplare, anul viitor, a costurilor la gaze: "Pentru cei care își primesc acum factura la încălzire, costurile sunt deja duble. Iar consecințele războiului din Ucraina nu au fost încă luate în calcul." Clienții care plăteau până acum în jur de 1.500 de euro pe an pentru gaz, trebuie să se aștepte la facturi viitoare de 4.500 de euro.

Ideea lui Habeck de a nu mai pune consumatorii privați pe primul plan, dacă se opresc livrările de gaz, este văzută critic, mai ales de către organizațiile sociale. Președinta celei mai mari asociații sociale din Germania, VDK, Verena Bentele, a declarat pentru grupul media "Funke", că mai ales familiile cu copii mici, persoanele cu dizabilități și cele în vârstă, bolnavii cronici și cei care au nevoie de îngrijire sunt dependenți de o aprovizionare sigură cu gaze. Iar CEO-ul Fundației Germane pentru Protecția Pacienților, Eugen Brysch, e de părere că un ministru, precum Habeck, nu e în măsură să decidă cine primește gaz și în ce cantități. "Bundestagul trebuie să ia o decizie finală cu privire la chestiunea prioritizării", a spus Brysch, într-un interviu acordat publicației "Osnabrücker Zeitung".

Rezervele de gaz nu ajung

Rezervele de gaz sunt la limită în Germania. Iar prețul e foarte mare. Conform legislației, în Germania rezervele trebuie să ajungă la 80% până la 1 octombrie și la 90% până la 1 noiembrie. În acest an, este foarte puțin probabil să se ajungă acolo. În prezent, rezervele se află la 65% - insuficient pentru a asigura aprovizionarea pe timpul iernii. De fapt, e posibil ca Bundestagul să decidă din nou cine va primi gaze în mod prioritar.

Momentan, Comisia Europeană de la Bruxelles se așteaptă ca Rusia să sisteze complet livrările de gaz către Europa, încă în acest an. Există un proiect pentru un plan de urgență, care prevede ca instituțiile publice și comerciale, de exemplu, să fie încălzite până la maximum 19 grade Celsius, începând din toamnă. Cert este că toamna și iarna vor fi grele pentru clienții din Europa, dependenți de gaz.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

Peste trei mii de ruși care fug de război au cerut azil în Germania. 90 de persoane au primit protecție
Peste trei mii de ruși care fug de război au cerut azil în Germania. 90 de persoane au primit protecție
De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse, aproximativ 3.500 de cetățeni ruși au solicitat azil în Germania, se precizează în răspunsul Ministerului German...
Cum pot intra copiii la meciul naționalei României cu Andorra. Accesul e gratuit
Cum pot intra copiii la meciul naționalei României cu Andorra. Accesul e gratuit
Partida România-Andorra din preliminariile Euro 2024 va fi închisă publicului larg, în urma deciziei UEFA. Dar copiii sub 14 pot intra gratis la meciul de pe 15 octombrie, ora 21:45, anunţă...
#Rusia, #gaze rusesti, #eruopa, #Germania, #Romania , #gaze Rusia