Cel mai mare grup petrolier din Rusia execută ordinul lui Putin și insistă pentru vânzarea țițeiului în ruble, cu toată plata în avans

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 08:02
3219 citiri
Cel mai mare grup petrolier din Rusia execută ordinul lui Putin și insistă pentru vânzarea țițeiului în ruble, cu toată plata în avans
Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicţie a importurilor de produse petroliere din rafinăriile ruseşti FOTO Pixabay

Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, au declarat marţi trei surse din piaţă pentru Reuters.

În timp ce Rusia încearcă să compenseze impactul sancţiunilor occidentale impuse ţării în urma invadării Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze vândute de grupul Gazprom să plătească în ruble.

Rosneft a mers pe urmele ordinelor lui Putin către Gazprom şi a cerut plata anticipată în proporţie de 100% şi conversia plăţii în ruble pentru achiziţia petrolului său.

Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei prin licitaţii, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble. Cu toate acestea, nu a reuşit să asigure vânzări, deoarece termenii s-au dovedit greu de respectat, au spus surse Reuters.

Chiar şi aşa, Rosneft a cerut aceleaşi condiţii pentru volumele de produse petroliere, au spus surse Reuters care citează documentele de licitaţie.

De asemenea, compania a oferit cumpărătorilor opţiunea, acolo unde nu este posibil să plătească în ruble, să plătească în yuani chinezeşti, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite şi lire turceşti, au spus sursele. Aceste opţiuni, însă, ar fi supuse negocierii şi ar putea fi refuzate de Rosneft.

Au fost invitate licitaţii pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură şi motorină, 1,4 milioane de tone de nafta şi 1 milion de tone de motorină marină, au adăugat traderii.

Licitaţiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunţate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.

Majoritatea volumelor de produse petroliere de la Rosneft încărcate în 2022 au fost vândute cumpărătorilor prin contracte pe termen, dar recent mulţi dintre aceştia au decis să reducă cumpărarea de produse petroliere ruseşti pe fondul precauţiei cu privire la sancţiunile occidentale şi la problemele legate de plăţi şi transport.

Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicţie a importurilor de produse petroliere din rafinăriile ruseşti, dar ia în considerare opţiunile de reducere a importurilor de petrol rusesc, ca parte a sancţiunilor pentru invazia Ucrainei, pe care Rusia o numeşte ”operaţiune militară specială”.

Eveniment Quarterly Report

BERD a revizuit în scădere prognoza privind evoluția economică a României în acest an
BERD a revizuit în scădere prognoza privind evoluția economică a României în acest an
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit unui raport publicat miercuri de...
Volume record la BVB în primele 8 luni - TradeVille
Volume record la BVB în primele 8 luni - TradeVille
Volume Record La BVB în Primele 8 Luni Valoarea totala de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementata a atins un nou record de 24.5 mld. RON, in...
#Rusia, #petrol, #titei , #petrol